Actualitzat el 23/08/2011 a les 00:02h

La postindignació

Què poden fer, els indignats, un cop que hagin mostrat la seva indignació (per la impunitat de què gaudeixen els que ens han enfonsat en la pitjor crisi econòmica; per l'enfonsament particular de Catalunya a mans de l'estat; pel finançament públic d'unes entitats financeres que es passen les necessitats del públic directament per l'entrecuix)?

Una resposta possible és el que està passant actualment: la formació arreu del país de petits grups que s'impliquen a nivell local en tota mena d'activitats sense ser adscrits a cap formació política.

Com ara Identitat, un grup d'una desena llarga de persones de Cornellà de Llobregat a les qui vaig tenir el plaer de conèixer el mes d'abril passat. Ganduls, no ho són pas: en un sol any, han organitzat un homenatge a Lluís Companys, quatre conferències sobre temes diversos, un tió nadalenc en ple carrer amb xocolatada inclosa i una recollida d'aliments per al 20% de catalans amb ingressos de menys de 380 euros mensuals; i per Sant Jordi, a més a més, van muntar una parada de llibres amb la presència de diversos autors. Mantenen lligams estrets amb d'altres associacions civils a Cornellà i no cobren mai cap subvenció: quan necessiten un cop de mà (xocolata per a la xocolatada, per exemple) demanen una col·laboració desinteressada a alguna de les botigues o supermercats de la ciutat. Tot i que Identitat la conformen votants de tots els partits polítics (menys un) pengen els barrets partidistes abans d'ajuntar-se, cosa que podria explicar l'ambient distès que caracteritza les seves reunions. I tot i que molts dels socis provenen de famílies provinents de totes les Espanyes (i més enllà) són culturalment catalanocèntrics alhora que volen fer tots els possibles perquè els cornellanencs nous de trinca –marroquins i llatinoamericans, la majoria- se sentin com a casa. Els d'Identitat, doncs, són indignats, incloents, orgullosos i no desitgen sinó més democràcia: uns “noruecs”, per dir-ho així, al cor de Cornellà.

COMENTARIS

+0
-0
BONS ALUMNES
Anònim, 23/08/2011 a les 12:08
I bons MESTRES, aixís, potser SI que salvareu el MON, sí, sí el vostre món...
+2
-0
Agraïment
Albert Puig, 23/08/2011 a les 11:48
En primer lloc, i com a soci d'Identitat, agraïr a en Matthew la sorpresa agradable d'aquestes línies que ens ha dedicat.
En segon lloc, recomanar el seu llibre recopilatori d'articles "Com explicar aquest país als estrangers", en especial als residents al nostre país, que no sabem explicar als altres què és això de Catalunya.
A rel del comentari anònim Rigor Mortis, jo i la majoria dels que formem part d'Identitat ens hi vam afegir a l'associació fa un any, després d'haver-nos conegut amb la consulta de Cornellà Decideix. Tots teníem clar que calia seguir treballant per construir el present i el futur del nostre país, i Identitat fou la plataforma ideal per fer-ho. I ens sentim molt orgullosos per la feina feta.
Comparteixo molts dels punts del moviment d'indignats, i estic convençut que reeixiran moltes propostes d'aquest col·lectiu.
A Identitat, però, mostrem el nostre descontentament amb la situació actual del nostre país organitzant actes des del voluntariat i la concòrdia, fugint de l'enfrontament.
Només demanem a les malfiades administracions que ens deixin treballar, i que no ens posin més traves.

+3
-0
No afluixeu, amics d'Identitat
Ricard, 23/08/2011 a les 10:11
El passat mes de febrer vaig ser convidat a la tertúlia Cava&Mots d'Identitat, i puc donar testimoni de la fermesa humana i cívica de les persones que integren l'associació. Tant de bo n'hi hagués moltes més arreu de la nació. Perquè ens calen com a país que va pel camí del pedregar. Perquè calen a qualsevol país que es vulgui avançat.
Salutacions, amics.
+5
-5
Rigor mortis
Anònim, 23/08/2011 a les 08:33
A la web d'Identitat de Cornellà diu que es va fundar el 1997 (fa 14 anys!), així que no s'entén la paraula "actualment" quan dius: "Una resposta possible és el que està passant actualment: la formació arreu del país de petits grups que s'impliquen a nivell local..."
Encara menys s'explica que relacionis aquesta associació amb un fenomen tan recent com és el dels indignats, i encara menys de forma reactiva amb el que anomenes la 'post'indignació (quanta pressa per matar el moviment!).
Estaria bé una mica de rigor periodístic. No tot s'hi val per fer propaganda d'una associació a la qual vas estar signant llibres no fa gaire:
http://identitatidentitat.blogspot.com/2011/07/matthew-tree-signan-llibres-pels-socis.html
+1
-0
M'hen alegro
Dgràcia, 23/08/2011 a les 01:39
M'hen alegro profundament que el moviment dels indignats a Cornellà s'hagi encarrilat en aquesta "associació" de la que parles. Tan de bó fos així arreu i es generès un moviment social ampli i solid per tot el territori català que s'escampés com taca d'oli, amb els objectius de assolir una democracia més "neta" i participativa, una justicia més social i una desespanyolització mes intensa i solida del país. Altre cop gracies Matthew per informar-nos de coses amb les que val la pena invertir-hi el temps i els esforços.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Matthew Tree
Va néixer a Londres al final de 1958, es va ensenyar el català el 1979 i va començar a escriure en aquest idioma el 1990. Ha publicat dues novel·les, un recull de contes, una autobiografia, una diatriba contra la feina i un assaig sobre el racisme, entre d'altres coses. El seu últim llibre és un recopilatori de textos sobre Catalunya, publicats en anglès, i inèdits fins ara en català: Com explicar aquest páis als estrangers (2011).


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: