Història

El Festival de Cinema Jueu de Barcelona va néixer amb la vocació d’afirmar i difondre la cultura jueva tan estretament lligada al passat de Barcelona i amb el temps s’ha convertit en un referent. En tot Europa no existeix cap altre festival amb la continuïtat i el creixement que ha tingut el de Barcelona.
 
En les primeres edicions cal destacar pel·lícules com ara Salomon & Gaenor de Paul Morrison, Promises de Shapiro, Goldberg y Bolado, o la guanyadora de l’Oscar al millor documental de 1999 The Last days de James Moll, produïda per Steven Spielberg.
 
2002 - es va presentar l’última pel·lícula d’Ettore Scola Concorrenza Sleale, i varem assistir a la projecció de The Believer de Henry Bean i Taking Sides d’István Szabó.
 
2003 - retrospectiva del premiat documentalista israelià Avi Mograbi. 
 
2004 - varem comptar amb la presència de la presidenta i la vicepresidenta de les Abuelas de Plaza de Mayo y Memoria Activa, i es van projectar Prisoner of Paradise, nominada a l’Oscar al millor documental, i Persona non grata d’Oliver Stone.
                                                                                   
2005 – estrena de la la trilogia documental Bait d’Amos Guitai en col·laboració amb el MACBA i amb la presència del director.
 
2008 - destaquem Meduzot d’Etgar Keret i Shira Geffen, Càmera d’Or del Festival de Cannes; Beaufort de Joseph Cedar, nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa 2008 i Ós de Plata al Festival de Berlin 2007 a Joseph Cedar; i l’estrena a Barcelona de Knowledge is the Beginning de Paul Smaczny, Premi Emmy 2006 Programació Artística, Premi al Millor Documental d’Art al Festival Mundial de la Televisió Banff 2007.
 
2009 – destaquem el curtmetratge Toyland, de Jochen Alexander Freydank, una petita obra mestra que ha merescut un l’Oscar, el Premi al Festival de Curtmetratges d’Almeria i l’Espiga d’Or a la Seminici de Valladolid. Entre els llargs, la magnífica Noodle, d’Ayelet Menahemi, així com la cinta de Le chant des mariées, de Karin Albou, i Plus tard tu comprendas amb la immensa Jeanne Moreau a les ordres d’Amos Gitai. I per tancar el Festival, Vals con Bashir, el film d’animació d’Ari Folman que ha marcat un abans i un després, confonent els límits entre documental i ficció.
 
2010 - Pre estrena a Barcelona de Gainsbourg, vie héroïque, de Joann Sfar, amb un gran èxit de públic. La filmografia de l’est d’Europa va estar present amb títols com The Gift to Stalin, de Rustem Abdrashitov, i Broken Promise, de Jiri Chlumsky. El toc de comèdia el van posar La folle histoire d’amour de Simon Ezquenazy, de Jean-Jacques Zilbermann, i la guardonada Cinco días sin Nora, de la mexicana Mariana Chenillo.
Historia