Divendres, 26 de agost de 2011 | 16:07
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

El 20N votem

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Pere Nieto Diaz
El 20N votem
Pere Nieto
22/08/2011 10:33
L’avançament de les eleccions estatals al 20 de novembre ha estat una notícia important d’aquest estiu. No era una opció gens descartable, però l’avançament pot suposar dificultats per acabar de tancar alguns temes importants, especialment a l’entorn de les esquerres alternatives. D’entrada un dels elements que va suposar més comentaris inicials va ser la data. El 20 de novembre, data de la mort del dictador, Francisco Franco, suposa una fita que no es pot obviar. Personalment no em preocupa la data, però veig darrera d’aquesta elecció un intent de tornar a situar el debat electoral en el bipartidisme pur i en la tria entre dretes i socialistes. Em fa por que el PSOE centri la seva campanya, i per extensió molts mitjans de comunicació, en el discurs ja utilitzat de que tornen els fatxes. Per a mi aquestes eleccions bàsicament han de servir per veure com les forces alternatives d’esquerres comencen a articular propostes alternatives consolidades. No es tracta de veure quin resultat treuen les dretes sinó com s’hi fa front des de les esquerres. Si és així no té sentit parlar només de governs o de bipartidisme, tornarem a equivocar-nos.

La situació a Catalunya és un bon exemple. El triomf de CIU era difícilment evitable tenint en compte la situació política del moment. Però en cap cas la concentració de vots d’esquerres a l’entorn del PSC hagués significat un govern diferent. Per tant cal avaluar quin és el paper d’oposició que estan fent els diferents partits d’esquerres. La utilitat del vot no es pot plantejat tan sols per la nit electoral, sinó que ha de tenir una visió que vagi més enllà del resultat estricte. I crec que és en aquest camp que ICV-EUiA ha demostrat una gran capacitat.

ERC i el PSC viuen les eleccions de forma mediatitzada pel congressos previstos i per la necessitat de replantejar bona part de les seves estratègies. Però ICV-EUiA també viurà aquest procés electoral amb reptes encara pendents com les primàries per decidir qui encapçala la llista o les relacions a nivell estatal amb l’aparició d’Equo. Però de tot això ja en parlaré en propers articles.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1