Actualitzat el 27/08/2011 a les 00:00h

Constitució obesa

Que consti que aquesta Consti no és la meva; jo no la vaig votar, no penso votar-la ara per resoldre els desastres creats pel govern de torn, i no entra dins de les meves prioritats reformar-la. El que voldria és deixar de patir quan sento l’adjectiu constitucional. Però ara mateix, és la llei bàsica que m’ha tocat, i per tant considero que tinc el dret i el deure de conèixer-la i d’opinar-ne.
 
En general, mirant les constitucions del món, tinc la impressió que són més apropiades les cartes senzilles i genèriques, que realment contenen grans principis i aspiren a expressar els fonaments o els grans principis d’un estat. La dels Estats Units en seria l’exemple clàssic; un text que no només condensa una filosofia democràtica, sinó que a més ho fa d’una manera especialment bella. L’altre gran referent seria el britànic, sense ni tan sols Constitució escrita en sentit estricte. El detall ve a partir de lleis parcials i, sobretot, del precedent i l’experiència.
 
En el cas de la Constitució Espanyola de 1978, malgrat tots els elogis desmesurats que se n’han fet, sempre he pensat que era un document molt d’una època, farcit de pors i rèmores a causa del règim militar anterior. No m’ha agradat mai que se la sacralitzés, i sempre he pensat que si hi havia alguna cosa anticonstitucional de debò, no era pas l’anhel de retocar-la, sinó tot el contrari, o sigui impedir que fos reformable. Convertir una llei bàsica en vaca sagrada ha estat, al meu entendre, una de les preses de pèl més greus del sistema polític espanyol.
 
Doncs bé, ara resulta que no era ni tan intocable ni tan invariable; en un parell de dies, els dos grans partits s’han posat d’acord i han enllestit una reforma de vergonya. Sí, sí, vergonya per com s’ha fet, i vergonya perquè la intenció és l’habitual; reforçar el centralisme espanyol. Posats a modificar, no es podia canviar l’article que converteix l’exèrcit espanyol en garant de la unitat, o sigui en carceller oficial dels pobles? No es podia limitar la pobresa o els grans abismes socials? No es podia limitar l’espoli fiscal al qual estem sotmesos?
 
Doncs no, tot això, expressió de reclamacions antigues i justes, es descarta amb un cop de mà. En canvi, s’hi incorpora un reglament de tercera que prohibeix tenir marge de crèdit als ajuntaments, i que en una llei addicional, rebaixa molt la capacitat d’endeutament del govern català i molt poc la del govern espanyol. Quan de fet, el deute més preocupant de llarg és el del govern central. En fi. Tot plegat, amb l’esperit de laminar qualsevol sobirania que no sigui la de les institucions centrals, d’imposar barreres als petits poders perifèrics i de convertir la Constitució, al capdavall, no pas en una casa de llibertats, sinó en una presó col·lectiva.
 
Qui no s’indigna és perquè no vol. I qui no clama al cel per obtenir una constitució pròpia és perquè no vol. Tal com van les coses, o hi posem una mica de pressa i de seny o ho passarem molt malament, tant pel que fa a la capacitat de decidir com a la nostra prosperitat i el nostre benestar. Moviments delators com aquest recent haurien de fer reaccionar tothom. Hem arribat a un punt on ens cal desmarcar-nos de l’ofensiva constitucional espanyola, no ja per anhels de llibertat nacional, sinó per pura higiene democràtica.
 
La Constitució espanyola és cada cop més obesa. I nosaltres som víctimes d’aquesta obesitat burocràtica, centralista i de temptacions despòtiques.

Navega per les etiquetes

Constitució

COMENTARIS

+4
-0
Cop de puny a la taula d'ERC
Clara, 29/08/2011 a les 09:09
Alfred, fot un cop de puny a la taula d'ERC, aliat amb la resta de forces independentistes i som-hi! junts pel camí de la llibertat. Pots fer-ho, ets el líder, la història t'espera.
+8
-1
Sí que la claves
canari, 28/08/2011 a les 19:39
Estic amb l'Antònium. La claves, sí.
I va, vés a Madrid i deslliura'ns d'aquesta gent, si us plau...
+3
-1
Per a fart d´espanya.
Adéu?., 28/08/2011 a les 16:45
Jo també n´estic farta d´espanya, però el final de la tragicomèdia, encara no el veig, snif, snif...
+9
-1
Adéu espanya!
Fart d'espanya, 28/08/2011 a les 11:51
Aquesta vegada els hi sortirà el tret per la culata. S'apropa el final d'aquesta tragicomèdia.
+18
-3
La Constitució dels castellans és com ells.
A. Nònim, 27/08/2011 a les 12:02
La Constitució castellana és la constitució dels castellans nadius i dels castellans assimilats. És una arma poderosa que fa servir el maligne Estat castellà per esclafar la nació catalana.

GENOCIDI NACIONAL NO.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

NO ENS RENDIREM MAI.

CATALÀ SEMPRE.

DORMIR NO ÉS LA SOLUCIÓ.

FERMESA CONTRA EL MAL.

"AAENPSY" ÉS UN PSEUDÒNIM MALIGNE.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!
+15
-5
La Consti.
Rural, 27/08/2011 a les 10:14
JO tampoc la baig votar.sempre he pensat lo mateig que en Bosch ,amb la diferencia que ell si sap expresa ,hi jo estic molt limitat.
Els grans politics!!! d'elepoca ans veren vendre una gran transicio.
A la prctica ha sigut una falacia.Hara estem pagan la mala feina.
+14
-5
Si tinguessim bons politics !!
Anònim, 27/08/2011 a les 09:37
Es obvi que si tingessim bons politics catalans a banda de treballar per la independencia del pais encara es rebelaria mes contra aquestes llances envirinades del Gobierno de España de la Merkel.
Pero podria començar per :
Si tots esl espanyols son iguals volem com espanyols:

Le mismes autopistes gratis com les espanyoles.
La mateixa xarxa radial d' TGV des de Barcelona
Els mateixos trens de rodalies com els de Madrid
Aportar la mateixa solidaritat que els bascos
El mateix aeroport com el de Madrid .

Obviament el Duran no pensa en aquestes coses sino en un ministeri.

Ah tambè

El mateix teatre catala pagat per tol l' estat com el Reaa
Uns mateixos museus catalans pagat per l' estat com el Pardo o el P. Sofia.....
+9
-6
L'estil
Joâo, 27/08/2011 a les 09:16
A mi m'agradaria en vós, ja que sembla que esteu a punt d'encapçalar una candidatura independentista, un llenguatge més clar. M'agradaria que parléssiu com López Tena, amb radicalitat i idees clares. Les vostres aparicions públiques, en canvi, arran de la consulta de Barcelona i abans, ens van ensenyar una persona que usa un sarcarme estrany, un discurs peculiar i retorçat que no acaba d'engrescar. Es una crítica constructiva d'un que segurament us votarà.
+23
-7
From USA
Anònim, 27/08/2011 a les 04:02
Tens raó, tenint tan bons models i tants exemples de nacions independents al món, amb el què el PsoE i el PP estan fent reformant la "untouchable" Constitució espanyola, qui no clama al cel per obtenir una constitució pròpia és perquè no vol.

Els polítics i la gent hauría d'estar indignada no tan sols per el fet de la reforma feta a corre-cuita, però també perquè es fa sense referendum.

Es evident què els partits polítics catalans (i altres) no pintan res. M'estic questionan si val la pena fer una coalició de partits amb la independència al seu programa per anar a les Corts espanyoles. Si tenim un Parlament fem-lo servir.

Els americans van escriura el document de la Declaració d'Independència a Philadelphia, i van enviar una copia al rei George a Anglaterra, o sigui nosaltres també podem fer el mateix, escriura la nostra al Parlament de Catalunya i enviar-la a Madrid.

Aquesta reforma sense referendum i amb els vots majoritaris del PsoE i el PP, mostra què els nostres representants al Congrès no pinten res.

Em recorda "taxation without representation".
+17
-7
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 27/08/2011 a les 00:18
Diu l'article vint-i-sis, -bis-
que en un cas de compromís, -bis-
el Califa pot si cal,
refregar-se l'engonal
i passar-se pels "dallonses"
totes les lleis del país.

"Califa" (La Trinca)
+26
-6
sí senyor
Antònium, 27/08/2011 a les 00:12
La claves com sempre. Jo en dic punteria.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Alfred Bosch
Escriptor, conegut per novel·les com l'Atles Furtiu, la trilogia 1714 o Les Set Aromes del Món. Professor d'Història a la UPF. Va ser portaveu de la plataforma Barcelona Decideix. La seva aspiració és deixar d'escriure algun dia articles sobre l'independentisme català, quan tal cosa ja no sigui necessària.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: