Actualitzat el 24/07/2011 a les 00:01h

Propera parada: universitat

El mes que som a punt de cloure –aquest juliol prevacacional amb plugims reiterats i unes temperatures pròpies d’octubre avançat– suposa també el tancament alliberador d’un període de gairebé tres mesos de pressió i nerviosisme continuats entre els estudiants que coronen la seva etapa de batxillers als centres d’ensenyament secundari.

L’agenda del final de segon de batxillerat s’abat damunt dels nostres joves amb una implacabilitat a vegades exasperant: exàmens finals –i de recuperació si s’escau– de totes les matèries durant el maig, resolució de la coneguda i temuda Prova d’Accés a la Universitat (PAU) o Selectivitat durant el juny i, finalment, si els dos reptes anteriors s’han saldat positivament, matriculació de primer curs durant el juliol als estudis escollits en primera –o segona o tercera– opció a alguna de les nostres universitats. Si no s’ha reeixit en primera instància, sempre queda la possibilitat de tornar a provar sort durant el setembre i matricular-se, posteriorment, a les facultats que encara disposen de places vacants.

La celebració de la Selectivitat ha afectat enguany un total de 596 joves d’Osona (29.712 a tot Catalunya) i, de retop, les famílies corresponents, que van seguir amb inquietud i esperança tot el seu desenvolupament a les dependències de la Universitat de Vic, perquè tothom és molt conscient que una formació de rang universitari, malgrat que no assegura necessàriament ni la felicitat ni sovint tampoc la dedicació laboral dels seus usuaris, suposa tanmateix un punt d’inflexió molt important en la trajectòria intel•lectual i vital de moltes persones per la senzilla raó que eixampla els seus horitzons personals i col•lectius.

El balanç final, ja prou conegut, és que van aprovar, en sintonia amb la resta del país, el 95% dels alumnes, una xifra molt satisfactòria de la qual podem ben alegrar-nos-en. Entre els aprovats osonencs, a més a més, figuren sis estudiants, procedents de centres públics i concertats de Vic, Manlleu i Centelles, que van assolir una nota mitjana superior al 9, entre els quals destaca Roger Vila, el brillant estudiant de la Guixa que va aconseguir –aviat és dit– la segona millor nota de Catalunya (9’6).

El metro de la vida acadèmica de molts joves osonencs i no osonencs arribarà, el setembre vinent, a les diferents parades universitàries de Barcelona, Girona i Vic mateix, entre altres. Esperem que, malgrat la greu crisi econòmica i moral que patim actualment, l’èxit acadèmic que han aconseguit tots aquests estudiants durant el darrer curs d’ensenyament secundari sigui premonitori d’un futur triomf universitari i laboral. Al costat d’experimentats paletes, fusters, ferrers, enguixadors, electricistes, mecànics, pagesos i ramaders, posem per cas, tan bàsics i imprescindibles, la nostra societat necessita alhora, per posar també uns quants exemples, bons metges, bons mestres, bons periodistes, bons advocats, bons arquitectes, bons economistes, bons enginyers, bons informàtics, bons químics i –potser sobretot– bons polítics.

Navega per les etiquetes

selectivitateducació

COMENTARIS

+8
-3
Mal balanç: només compta la selectivitat?
Anònim, 24/07/2011 a les 12:51
Està molt bé aquest aquesta reflexió sobre el recorregut que fan els estudiants, però com pot ser que tot ho enfoqueu sempre a les PAU?
Un estudiant pot destacar en moltes facetes diferents, inclús m'atreviria a dir que es pot destacar en aquest tipus d'exàmens essent aplicadet i no destacant particularment en res. Està bé que es parli d'això, però en feu un gra massa, i sempre acabeu destacant només aquests resultats... Més valdria, els que us dediqueu a la docència, que intentéssiu estar més pels estudiants, que de vegades n'hi ha de molt bons que acaben ben desanimats i farts de que no se'ls reconegui mai res, o de que tot el sant batxillerat estigui només enfocat a la selectivitat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Antoni Pladevall
Antoni Pladevall (Taradell, 1961). Escriptor. Doctor en filologia clàssica, actualment imparteix classes de grec i de llatí a l’Institut de Vic (Vic). Ha col·laborat amb articles de tema literari o historiogràfic a revistes com Ausa, Reduccions, Serra d’Or, Els Marges i Revista de Catalunya. Entre altres llibres, ha publicat l’assaig historiogràfic “La il·lustració a Vic. Les aportacions de Francesc de Veyan i Mola i Llucià Gallissà i Costa” (2000), el dietari “La mentida original” (2000), el volum de proses breus “Quadern de Can Garbells” (2002) i les novel·les “La lliça bruta” (2001), “Massey Ferguson 35” (2003), “Terres de lloguer” (2006: premi Pin i Soler 2005 i premi Amat-Piniella 2007), “La papallona negra” (2009: premi Carlemany 2008) i “Tot és possible” (2011), una ficció sociopolítica sobre la primera onada de consultes sobiranistes del diumenge 13-D.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: