Dimarts, 30 de agost de 2011 | 15:04
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Sempre ens quedarà la música

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Sempre ens quedarà la música
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
23/08/2011 13:47
Anit, mentre reflexionava sobre el possible tema d’aquest article i després de veure el telenotícies (que, com cada dia, em va arronsar el cor), de sobte vaig adonar-me que, en gairebé un any d’emplenar setmanalment aquesta columna, encara no havia trobat el moment per parlar de música. I vaig quedar absolutament astorada, perquè tothom que em coneix sap que, malgrat la meva enorme “lletraferidura” i activisme literari, malgrat la meva cinefília a prova de bomba, sempre he considerat que la música és la disciplina artística més universal. Aquella que podem compartir, al marge d’ètnies, creences i idiomes, tots els habitants del planeta.

La meva psicòloga, ara ja amiga, em va explicar un dia que la música s’adreça directament a no sé quina part del cervell que filtra les sensacions i les emocions sense intermediacions prèvies. No recordo com la va denominar i ara mateix tampoc no importa. Però crec que, sense conèixer les explicacions científiques, aquesta mateixa idea era la que jo havia copsat, intuïtivament, des de ben petita.
Sin título
No és estrany, per tant, que quan vaig decidir escriure una breu novel·la (inèdita i en castellà) dedicada a la meva àvia, triés com a fil conductor l’amor per la música. Tampoc no és estrany que compongués un petit text, intitulat Consol, un dia una mica gris en què vaig intentar reflectir, com a teràpia, totes aquestes meves percepcions. Avui, quan el món està tan convuls com d’habitud, quan el futur és tan incert i tan fosc, he pensat que aniria bé compartir amb vosaltres la meva modesta prosa. Perquè, per fortuna, estimats lectors, passi el que passi, sempre ens quedarà la música.

Per a tots vosaltres:


Consol

Només cal prémer un botó.

Llavors sorgeix del no res i ens inunda. Sobrevola els mobles, les làmpades, les cortines. S’entreté una estona en les motllures dels armaris i de cop fa un salt i s’enlaira enjogassada, gronxant-se amb plaer dins espirals invisibles. Mai no té pressa. Rebota contra el sostre i retorna, a voltes entremaliada i juganera com una criatura, a voltes solemne i greu com una reina. Li agrada escampar-se pels racons, lànguida. I sovint, quan en té moltes ganes, gaudeix travessant murs i parets i esmunyint-se amb una rialla fugissera pel panys de les claus i les escletxes de les finestres.

Mai ningú no ha pogut imitar-la. Mai ningú no l’ha vist. És intangible, incorpòria. Única. Al llarg dels segles, molts han estat els qui han intentat definir-la, però ha resultat debades. Hi ha qui diu que és fum. O aire. Dolçor, fortalesa, energia, un codi matemàtic. Hom ha escrit llibres per parlar-ne. Hom ha utilitzat adjectius, substantius i adverbis, però sempre, tothom, ha fracassat. Perquè ella és més llesta, i els enganya. Ultrapassa les contingències de l’espai i del temps, de la història i de l’existència efímera de l’home. I es manté ferma, vibrant. Tan valuosa que res no pot afectar-la. Immortal, eterna.

Quan arriba al més alt nivell de majestat, brillant com una estrella a l’antesala del cel, esdevé un bàlsam alliberador que s’escola furtivament, inadvertidament, sense que li ho demanis. I si ella t’ho permet –perquè t’ha concedit, generosa, una guspira de sensibilitat suprema–, tal vegada és possible, tancant els ulls, compartir-hi un instant de comunicació perfecta.

Alguns homes cèlebres l’han coneguda molt bé. Ella els ha triat i els ha fet famosos. Han treballat plegats per a tota la resta, per als pobres mortals capaços de copsar, tan sols, una petita engruna del seu valor incommensurable. Han treballat i han lluitat, però ha valgut la pena. Perquè han estat els elegits, i ella els ha regalat la llum, l’art de la creació, la vida.

L’herència de la humanitat sencera, de la humanitat perduda i sola. Quelcom per compartir, per preservar, quelcom universal que alimenta l’esperit. L’esclat enlluernador dels sentits que ens desborda i ens inunda l’ànima.

L’obra més perfecta dels imperfectes déus. Sempre hi és per salvar-nos.

El consol del món, del món sencer.

L’espai i el temps s’esvaeixen. Enmig de la foscor, res no té sentit fora de la nota plena d’un piano, del plany afligit d’un cello o de l’acord sostingut, màgic, brillant d’un delicat violí...
Teresa
24/08/2011
Gràcies, Anna, per aquest article! A la meva família la música sempre hi ha estat present. El meu avi patern tocava el piano al cine durant la projecció de les pel·lícules mudes, els meus pares tots dos mestres de piano, jo ara cantant de corals...i el meu fill que s'hi dedica professionalment. La música ens evoca moments, ens transporta, és un art efímer -la millor és la que s'escolta en directe- que és capaç d'emocionar-nos, alegrar-nos, distreure'ns... Com dius, un art universal que considero un regal pels sentits. Una abraçada!
electra
24/08/2011
ut musica poesis
Carme Luis Tatjé
24/08/2011
L'ENNLLAÇ, NO S'HA ENGANXAT, EL TROBARE-HO AL MEU MUR. ES L'ESCENA DEL TOCADISCOS, DE CADENA PERPÈTUA. NO SE'M OBLIDARÀ MAI., ES MAGISTRAL.
Carme Luis Tatjé
24/08/2011
Preciós homenatge a la música, ella no té fronteres, ni idiomes, amb ella ens hem enamorat, estimat, plorat, qüasi tot és pot manifestar amb música..ella també és molt bona sicòloga, i la bona música la capte tothom. us paso aquest enllaç;une de les millors escenes que he vist mai. Moltes gràcies Anna.
Gina
24/08/2011
Genial! Em quedo amb aquestes paraules: la música és "’l'esclat enlluernador dels sentits que ens desborda i ens inunda l’ànima"
DUC ENGRESCADOR
24/08/2011
M'ha encantat l'article i, de manera especial, el text compartit. La música sempre serà molt més que una combinació més o menys afortunada de sons i silenci. És una fidel companya que sempre ens obra nous horitzons vitals, noves fronteres. És cant, és dansa, és alegria, però també és amor, tristesa o melangia. Ens eleva per sobre de nosaltres mateixos i ens acosta a allò que som realment, a una dimensió atemporal que queda tot just assaborida amb una dolça embriaguesa. Sempre ens quedarà la música, com sempre ens quedarà París.
Gemma C. O.
24/08/2011
Diuen que Napoleó va dir que era el só, de tots, el meyns molest. És possible. La música és la canço dels cors, la de veritat, la que és capç de traspassar fronteres, conaixaments,idéas...... i sobretot el temps. A mi posem per cas, a més de moltes obres clàsique, m'agrada molt la música Renaixentista o la dels temps dels castells i el meu intrument preferit a vanda del violí ,és el Clavicèmbal.
Elies
24/08/2011
Felicitats!
JORDI V.
24/08/2011
Ah, ja me l'havies llegit aquest text, i altre vegada, subtilment, et transporta a la dimensió flotant del plaer sensorial. Felicitats!
Jordi Gomara
24/08/2011
Doncs jo, sent llicenciat en psicologia clínica, ara no et diria exactament a quines estructures exactes correspon el sentit musical, ara sí que et idré que té molt a veure amb l'hemisferi dret, no pas exzclusivament, com tot. L'hemisferi emocional, l'hemisferi femení, el sud ;) La part femenina de l'home, i curiosament sempre els homes ens n'hem dedicat més
ALÍCIA MARSILLACH
24/08/2011
Preciós. Què seria de nosaltres sense Mozart, o Chopin?
Aurèlia Pessarrodona
24/08/2011
Moltes gràcies per fer aquest homenatge a la música. Els que ens hi dediquem, modestament, t'ho agraïm molt. Aquest article, junt amb el conte, m'ha recordat una frase que vaig veure en un cartell de la British Library aquest estiu, en que vaig passar uns dies meravellosos a Londres. És del Hans Christian Andersen i diu "Where words fail, music speaks". Es tracta del mateix... :)
Judit B
24/08/2011
bon article, Anna.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1