Actualitzat el 29/08/2011 a les 00:00h

Tàctica o estratègia?

La nonada direcció d’Esquerra Republicana ha multiplicat els gestos de complicitat cap a les altres formacions que integren el mapa independentista a Catalunya a fi d’aconseguir una candidatura unitària per a les eleccions espanyoles. La crida ha estat un motiu més perquè els discrepants exerceixin el càrrec. Així, mentre Oriol Junqueras i el seu candidat, Alfred Bosch, reivindiquen el gran pacte, Joan Ridao el rebutja de ple. Si Junqueras i Bosch l’haguessin descartat, potser hauria estat Ridao qui l’hauria proposat. Són, encara, les coses d’Esquerra.
 
La crida republicana ha tingut respostes diferents. Des de Reagrupament, Joan Carretero, l’ha rebuda de cara. Arran del resultat de les eleccions al Parlament, Carretero ja va declarar que Esquerra havia de recuperar “el liderat independentista”. Pel que fa a Solidaritat, els seus dirigents han acollit la proposta amb més fredor. El desplegament de declaracions ha comportat algun malentès i també algun enfrontament. Alfons López Tena ha respost a la crida a unir-se “sota un mateix paraigua” proclamant que no ha de ser necessàriament Esquerra qui en posi la tela. En tot cas, malgrat els recels i les reticències inicials, també Solidaritat s’hi podria aplegar i així ho fan creure els moviments interns que s’observen en aquesta formació.
 
La unitat independentista podria ser un fet, doncs. Si no una unitat absoluta, perquè encara hi hauria formacions i partits tan significatives com la CUP que no en formarien part, sí prou important per fer-se de respectar. La gran qüestió es si es tracta d’una maniobra tàctica, com ja es va donar de manera puntual en les eleccions municipals, o d’un plantejament més ambiciós: estratègic. La dispersió de l’oferta independentista va prendre volada quan Esquerra Republicana va accentuar la tendència corrosiva. Reagrupament i Solidaritat no van nàixer estrictament com a escissions del partit que liderava Joan Puigcercós, però sí que s’explicaven, en part, tant pels errors d’Esquerra com per la seva voluntat d’excloure i allunyar la discrepància. La fragmentació de l’independentisme potser té tot el sentit o potser no en té tant si els plantejaments d’Esquerra Republicana –que, agradi o no agradi a segons qui, encara és la gran referència d’aquesta opció política– varien. Si Esquerra deixa de ser excloent i accepta assumir les diferències i les discrepàncies, la unitat de l’independentisme seria, almenys durant un temps, estructural. I això el podria fer créixer de nou com a alternativa parlamentària.

Navega per les etiquetes

ERCEsquerra Republicana

COMENTARIS

+5
-4
FOT-LI !!!!
Anònim, 29/08/2011 a les 19:22
Caram sempre ERC, que si ERC no se que, que si ERC no se que més...

CIU en canvi no mereix ni un article, MAI !!!

Sospitòs !!!
+10
-3
Osti, Vicent, es superior a tu
Anònim, 29/08/2011 a les 16:51
Si no parles (malament) d'ERC no pots viure.
Catalunya no te cap mes problema. No hi ha altra noticia que preocupi als ciutadans. El govern dels millors ho fa tot divinament.
D'aixó teu s'en diu fixació obsessiva. O potser es que t'ho paguen molt millor que si parles d'altres coses?
+3
-2
Ridiculs
Lluis Blanqué Llobet del Uruguay, 29/08/2011 a les 14:23
Els catalans que volen l'independència i estiman a Catalunya, es donen comta de lo ridiculs que quedan amb aquestes baralles
i voler tenir el major poder que no porten en lloc? Sino hi ha unió mai arribareu a l'inpendència. I pateixo per aixó. Jo no ho veuré- LO d'ara em fa molt dolor.
+8
-1
Sense por
Gelet, 29/08/2011 a les 09:45
Ens hem de deixar d'hosties i anar plegats, no cal anar units, en coalició ja està bé. Que cada partit tingui el seu espai, la seva ideología i la seva independència. El que ens ha d'unir a tots és el desig d'aconseguir la independència del nostre pais.
+5
-8
ERC, QUE ES?
Anònim, 29/08/2011 a les 09:43
Penso que el gran problema de ERC, es la seva definició. Es esquerra?, es nacionalista?. Degut aquest garbuix, alla dins hi ha persones que els mane la vessant esquerrana, d'altres la vessant nacionalista, i no hi ha una má prou forta per dir l'ordre quin es i tothom a cumplir. Es una llastima peró a tota organització hi ha d'haver un que mani (per delegació) i tots els altres a obeir. Aqui l'altre problema, l'histrionisme de la majoria dels seus caps. Poden ser persones valides per el que fa a la seva tasca professional, pero no mesies com es creuen d'ells mateixos. ERC, no te cap futur, doncs els gens sempre hi queden. Tenim molts exemples. Podem veure la traició a Catalunya des que va pactar amb el cordobes Montilla i la seva pandilla del Baix LLobregat. Igual pasaria si els independentistes donesin el pas cap al seu terreny. O SIGUI UN PROBLEMA PER CATALUNYA I UNA GARANTIA PER ESPANYA ES ERC.
+11
-13
Solidaritat
Albert M, 29/08/2011 a les 07:59
és normal que a en Tena no li faci massa gràcia la unitat, hi accedirà perquè no fer-ho el posaria en evidència però allà a on hi ha anat crea divisió (recordem el cas de les consultes, a on va crear la seva organització paral·lela, recordem la mateixa creació d'SCI) és una persona conflictiva
+14
-2
Ara sí.
Santi Vidal, 29/08/2011 a les 04:07
Les passades eleccions van deixar clar, de moment, el pes de cada formació política, que és l'element que es necessitava per poder pactar amb una certa objectivitat. Esperem que ara els polítics independentistes no fallin.
+7
-13
lubovbcn@hotmail.com
Lubov, 29/08/2011 a les 01:44
La gran majoría són una colla de subvencionats que ho tenen molt complicat per trobar una feina mínimament qualificada al sector privat, al mon real.
+17
-9
Mahou Setien
Anònim, 29/08/2011 a les 01:29
Les CUP independentistes?. La seva tactica de no presentar-se a les eleccions espanyoles o l'opinio d'algun il.lustre cap de fava sobre el "feixisme" d'Heribert Barrera (que sabra aquest paio de combatre el veritable feixisme amb les armes a la ma?) cada cop em fa mes creure que no son mes que un submari al servei de l'espanyolisme.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Vicent Sanchis
Nascut a València el 1961 fa tres dècades que es dedica al periodisme. Ha estat director de les revistes El Temps i Setze i dels diaris El Observador i Avui, aquest darrer durant dotze anys. Ara fa classes de periodisme i col·labora en diversos mitjans com a articulista i contertulià. Ha fet també televisió i darrerament ha dirigit el canal BarçaTV, d'on va ser fet fora l'endemà de prendre possessió la nova junta com a conseqüència de l'"auditoria laboral" perpetrada per Sandro Rosell.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: