Salvador Cot | Actualitzat el 28/08/2011 a les 23:59h

Consejo de Ciento con Gerona

Aquests dies s'ha difós una dada important per a molts usuaris: l'Institut Metropolità del Taxi (IMT) ha introduït un examen de coneixements lingüístics per als futurs taxistes, amb la peculiaritat que els aspirants poden triar entre demostrar que saben castellà o català. Només una de les dues.

El resultat ha estat que, al llarg d'aquest any, han fet l'examen 697 conductors, dels quals 696 han optat per fer-lo en castellà. Però és que la cosa encara és més gruixuda; aquesta prova només és exigible als interessats que "provinguin de països on la llengua oficial no sigui ni el català ni el castellà". És a dir, via lliure per als sudamericans.

Amb aquesta decisió, l'IMT aconseguirà rebaixar encara més la quantitat de taxistes que són capaços de comunicar-se en català amb els clients. No hi havia alternativa? Som un país amb set-cents mil aturats.

I, per acabar, un prec. Si a algú se li acudeix alguna feina per al senyor Miguel Ángel Martín -actual gerent de l'IMT- que no s'ho rumiï. Potser ara, amb els canvis polítics a l'Àrea Metropolitana, fins i tot accepta una mica de rebaixa sobre cent mil euros l'any que cobra.

COMENTARIS

+1
-0
taxi
Anònim, 30/08/2011 a les 10:06
El responsable politic del senyor Martin ha estat el senyor Francesc Narvaez.
Les jornades d'un assalariat del taxi son de dotze hores tot i que en el millor dels casos cotitzen per vuit i massa sovint per quatre.
El reglament metropolita del taxi EXIGEIX el coneixement de les dues llengues oficials a Catalunya. Amb aquesta prova lingüistica el propi IMT incompleix el reglament redactat per ells mateixos.
+1
-1
¡Exacto!
Joan Carasóc Espanyol, 29/08/2011 a les 23:43
Felicito al autor del comentario de las 23:14 titulado: «subvenciona que algo queda». Es buenísimo y totalmente acertado.
+3
-1
subvenciona que algo queda
Anònim, 29/08/2011 a les 23:14
Dichosos los subvencionados (ND)
Porque vosotros podéis pagar un taxi.
+1
-2
La Constitució també diu
Anònima, 29/08/2011 a les 23:07
2. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts.
3. La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.

Tan sols vols veure el que t'interesa?
+4
-4
INDEPS BORINOTS!!!
JA ESTÁ BÉ!!!, 29/08/2011 a les 22:58
CUANDO OS INTERESA ESTAIS DE ACUERDO CON LA CONSTITUCIÓN Y CUANDO NO LA INSULTAIS!!!

PUES MIRA LO QUE DICE LA CONSTITUCIÓN QUE SEGUN TÚ PACTASTEIS:

Artículo 3.

El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.

ASI QUE NO SEAIS IGNORANTES Y CUMPLID LA LEY!!!

CRETINOS!!!

Y SI NO, IROS A "PASTAR FANG"!!!
+5
-3
...
Anònim, 29/08/2011 a les 22:14
Hi ha una llei que diu que la llengua pròpia de Catalunya és el català. Ignorant és aquell que ignora aquesta llei i a més ataca de forma desaforada aquells qui no ignorem aquesta i altres lleis que Catalunya té aprovades precisament perquè aquest vas ser el pacte acordat quan es va redactar i aprovar la Constitució.

Qui està actuant amb deslleialtat al Regne d'Espanya, són els qui ataquen Catalunya, els qui reneguen del català, els qui diuen que la Constitució només es pot modificar quan convé als no catalans, els qui tracten de colonitzar-nos culturalment imposant a casa nostra una llengua forània o demanant l'educació dels seus fills en llengua no catalana.

Qui ha actuat amb més deslleialtat, però, són els companys de l'esquerra socialista que als anys 70 es van fer passar per progressistes i tolerants, i després d'ajudar-los de forma inifinita ara ens ho paguen amb centralisme, esperit jacobí i mala fe espanyolista. Gràcies a n'aquesta gent que no ha invertit en educació a les Espanyes, ara ens trobem amb analfabets històrics que tenen la gosadia de venir a un mitjà català dient que la llengua pròpia de Catalunya és el castellà.

No, noi, la llengua pròpia de Catalunya no és el castellà, sinó el CATALÀ. Estudia una mica i després opina, mort de gana.

+7
-12
INDEPS!!!
JA ESTÁ BÉ!!!, 29/08/2011 a les 21:34
LA LENGUA PROPIA DE ESPAÑA ES EL ESPAÑOL!!!

Y CATALUÑA ES ESPAÑA!!!

POR TANTO, EL ESPAÑOL ES LA LENGUA PROPIA DE CATALUÑA!!!

IGNORANTES!!!

A VER SI OS ENTERAIS DE UNA VEZ!!!

GARRULOS!!!
+4
-2
...
Anònim, 29/08/2011 a les 20:18
A mi el que em costa de creure és que a Catalunya no hi hagi un munt de nois i noies catalanes sense feina i un nivell d'estudis acceptable, o sigui nivell ESO, disposats a treballar vuit hores de taxistes a canvi d'un sou raonable. Tampoc no és una feina tan dolenta, caram! El que passa, suposo, és que tots aquests estrangers treballen a preus molt inferiors a un local, i per tant els propietaris dels taxis i les llicències obtenen uns bon beneficis amb la diferència entre el que ingressen i el que paguen. A qui cal perseguir no és al taxista sud-americà que no sap ni on és pla Plaça Francesc Macià ni entén què li diuen quan algú entra al taxi i li diu bon dia; a qui cal perseguir és a qui permet que aquestes pràctiques siguin legals´.
+4
-5
A prop de l'enfrontament
Anònimus, 29/08/2011 a les 18:12
Vulguem o no, haviat acabarem enfrontant-nos fisicament amb els castellanistes, per tant, esteu preparats.

http://www.ara.cat/el_radar/Policies-espanyoles-escridassen-Jocs-Mundials_3_544775519.html
+3
-3
no al taxi
Som-hi ja ||*!!, 29/08/2011 a les 18:01
jo ho tinc clar a més de pagar els taxis més cars de la Península Ibèrica, els taxistes de BCN són uns impresentables i la majoria només saben escoltar la COPE, etc... haig d'estar desesperat per agafar-ne un! els evito tant com puc
+5
-6
sempre amb el mateix...
Anònim, 29/08/2011 a les 17:44
l'idioma és un atribut humà, per tant l'adjectiu "propi" se l'ha d'atribuir a les persones, no pas als païssos.
El català baixa, i aquest és un dels motius, la imposició.
+2
-2
Això és fals!
Dessmond, 29/08/2011 a les 17:32
Aquest article és tendenciós. Amaga deliberadament que també es poden fer les probes en montillés i què, per tant, el títol correcte per aquest escrit hauria de ser: "Cungsei de Seng ang Yirona". Prou d'atemptar contra la llibertat lingüística i la riquesa cultural de la nostra comunitat. Prou, Prou -que diria en Cuníng-.
+5
-1
som uns falsos
No siguem hipòcrites, 29/08/2011 a les 17:30
No sé perquè ens estripem tan les vestidures, el 90% o més dels catalanoparlants, canvien automàticament al castellà per qualsevol motiu, el jovent catalanoparlant es rel.laciona de forma clarament majoritària en castellà tant amb els joves castellanoparlants, com també amb altres joves catalanoparlants, el català que parla un nombre enorme de "catalanoparlants" no és més que una mena de crioll entre el català i el castellà, i no parlo de castellanoparlants que fan l'esforç de parlar català, sinó de joves que son de pares catalanoparlants i que han fet tota l'escolarització en català. És habitual sentir frases com s'ha m'ha caigut al terra, dintre d'un rato, el finde, pues vale, por Diossss, hay que ver o hasta luego i un llarg etc. en persones perfectament catalanoparlants i que en principi t'estan parlant en català. La gran majoria d'empreses funciones internament només en castellà, documents interns, programari etc. Les habilitats lingüístiques en català gairebé mai son tingudes en compte a l'hora de demanar feina en les empreses privades, tan petites com grans, n'hi tan sols quan el treballador ha d'estar cara al públic, en el fons saben que no rebran cap queixa o tan poques que estadísticament serà considerat un problema insignificant. Podria continuar posant exemples del nostre nul interès pel català gairebé de manera il.limitada, però no ho faré. No siguem hipòcrites, a la gran majoria de catalans catalanoparlants el català els importa una merda com un piano, i el català té menys futur que un caramel a la porta d'un col.legi, i no per culpa d'Espanya o dels taxistes sud-americans, sinó per culpa nostra, per la nostra desídia i la nostra falta de responsabilitat.
+18
-10
Catalunya Catalana
Català, 29/08/2011 a les 17:22
Com pot ser llengua pròpia de Catalunya el castellà? Si no, es diria català. I si es diu castellà és perquè ve de Castella. Amb aquest argument n'hi ha prou per demostrar que el castellà no és propi de Catalunya, com no ho és el francès, ni l'àrab, ni el rus, encara que hi hagi castellans, francesos, àrabs i russos que visquin a Catalunya. Prou cinisme!
+3
-2
penseu-vos-ho bé
marcc, 29/08/2011 a les 16:37
Pels discrepants: el problema està en que aquest requisit pot ésser 1) Un mecanisme per a la integració dels nouvinguts (forçant-los a obtenir un coneixement del català) o 2) Una eina de discriminació dels immigrants segons la procedència, facilitant més obtenir feina als que són de països hispanoparlants.
+8
-4
@13:25
Josep Fourier, 29/08/2011 a les 16:30
Brillant, no havia llegit una anàlisi tan encertada feia temps. Em permets que la reenviï?
+8
-8
¿Se lo imagina usted?
Marcel, 29/08/2011 a les 16:12
¿Se imagina, señor taxista, que en su nación no hablasen la lengua de su país, que feuera mal vista su lengua? ¿Estamos a favor de la promoción de todas las lenguas del mundo o sólo estamos a favor del imperialismo cultural? ¿En su tierra había alguna lengua autóctona que ha desaparecido o está en vías de desaparecer? Sea solidario con todas las lenguas del mundo, viva las culturas de todo el mundo, i a Catalunya, en català!
+13
-9
inteligents
Koen, 29/08/2011 a les 15:35
A londres i Paris hi ha molta inmigracio i per aixo l'arab no es llengua oficial.
No ser per que coi el Castella ho ha de ser a Catalunya. Parlem clar el castella no es llengua de Catalunya.
+26
-10
Catalanizar a todo trance
Anònim, 29/08/2011 a les 15:23
Els nacionalistes no tenen en compte que la demografia, la globalització i la geopolítica, plantegen nous reptes on no tenen cabuda les solucions vuitcentistes que defensen. Tots els que han anat contra corrent de la història, han estat atropellats, i el nacionalisme no seran cap excepció.

http://aragonanticatalanista.wordpress.com/

+3
-3
Com som!
Anònim, 29/08/2011 a les 14:37
Només el poble català és capaç d'una kafkianada com aquesta.
Ens guanyem l'extermini a pols. Sort que els espanyols són encara més dropos que nosaltres.
+3
-2
Com som!
Anònim, 29/08/2011 a les 14:28
És una d'aquelles kafkianades incomprensibles que només el poble català sabem fer a la perfecció. La culpa és nostra i només nostra. Ens mereixem tot el que ens està passsant i encara ens passa poc. Ni amb un govern nacionalista a l'ajuntament ens en sortim! I pensar que aspirem a la independència! Sort que els espanyols encara són més dropos que nosaltres, que si no...
+29
-13
La soplució és militar, no n'hi ha cap altra.
Anònim, 29/08/2011 a les 13:25
A veure, senyors, no cal que ens rasquem les vestidures perquè ja som grandets i sabem el pa que s'hi dóna en aquest país. La catalanitat i la normalització del català no la recuperarem votant lleis que després no s'apliquen ni escrivint cartes al director irades, perquè l'espanyolisme se'n riu de tot això; és més: l'espanyolisme demostra un cop darrera l'altre que gaudeix d'allò més veient com el català perd cada cop més espai tot i estar protegit per la llei.

Sobre el paper, a Catalunya hi ha uns quants milions de catalans que votem en clau nacionalista i que pensem que Catalunya és una nació i també que el català és la llengua pròpia de casa nostra. Si realment pensem això i ho votem, també hem de ser conseqüents en el nostre comportament del dia a dia. Hem d'actuar com a col·lectivitat i fer-nos valer com a lobby, mercat, força consumidora o qualsevol altre nom que vulguem donar-li. Perquè per la gràcia de Déu o per solidaritat o comprensió no aconseguirem mai que un sudamericà s'esforci a parlar una altra llengua diferent a la seva si sap que l'entenem i contractem igualment els seus serveis encara que sigui de mala gana i rondinant.

La cosa és molt simple: si un català es troba que un servei de casa nostra no l'atén correctament en la seva llengua, el que ha de fer es protestar formalment, presentar una reclamació i marxar a una altra banda. Això val per a tot: taxis, restaurants, botigues, empreses, administració, mitjans de comunicació, etc... Ja sabem que això és incòmode i que militar és feixuc perquè la tendència natural de l'home és generar bon rotllo, però és que no hi ha cap altre remei, si la llei diu que la llengua pròpia de Catalunya és el català però després no ho fem veler en el dia a dia, de què ens serveix la llei?

Els estranger van allà on saben que no tindran dificultats. I venen aquí perquè algú altre els diu que els catalans no solem rebotar-nos quan ens parlen en castellà, i si algú ho fa no cal patir perquè els moderats ja s'encarreguen de fer-lo sentir com un radical.

Cal aprendre a dir NO i NO, caram. Costa molt el primer i el segon cop, però al tercer cop puc assegurar que un comença agafar-li el gust a la cosa, més que res perquè un nota que és conseqüent amb les seves pròpies idees.

No ens enganyem, en aquesta qúestió no hi ha més remei que recórrer a la militància personal, perquè ells, els altres, ja fa temps que utilitzen la seva militància per fer-nos creure que a Catalunya és normal i fins i tot legítim expressar-se únicament en castellà tot i que la llei diu que la llengua pròpia del país és el català.
+16
-3
...
Anònim, 29/08/2011 a les 12:51
Anònim, 29/08/2011 a les 11:46, calla o baixa't de Catalunya. I llegeix una mica.

1) Un govern te potestat per regular la vida i els negocis privats. Si desobeeixo la llei fiscal i faig trampes amb els meus impostos, encara que el meu negoci sigui privat, em vindran a detenir. De la mateixa manera que si pego a la meva dona dins la meva residència privada, un jutge te potestat per posar-me a la garjola.

2) La llei que exigeix que qualsevol servei a Catalunya s'ha de prestat obligatòriament en català (i en castellà també) existeix. Sigui un servei públic o privat. Una altra cosa és que no hi hagi collons de fer-la complir, però la llei hi és.

3) Tens tota la raó que els catalans van triar el castellà. La tria era, concretament: o el castellà o la forca. Van triar el castellà. Et sona el Decret De Nova Planta, talòs?

4) Els anglseos son mesquins. Els francesos son mesquins. Els alemanys son mesquins. Els americans son mesquins. Els finesos son mesquins. Els russos son mesquins. Els congolesos son mesquins. Tots son mesquins perquè volen que al seu país s'hi parli la seva llengua. T'agradi o no, el català és la llengua pròpia de Catalunya. I desgraciats com tu, amb la seva actitud, el que fan és exterminar-la.

Viuries molt més còmode a Múrcia, allà es veu que no son nacionalistes lingüístics i no fan política amb la seva llengua. Ara, prova d'obrir un negoci i no posar els folletons, les instruccions dels teus productes i el teu servei en castellà. Ja em diràs com et va, amic.
+21
-6
Indignació indignant
Fart d'espanya, 29/08/2011 a les 10:54
És el mateix impresentable Miguel Ángel Martín López que va insultar públicament a la Terribas titllant-la de "malfollada"?
+20
-19
Efectivament, Anna
@LarssonRaco, 29/08/2011 a les 10:39
Com el seu nom indica, el castellà és propi de Catalunya.
+23
-5
La cosa metropolitana
Josep Brâut, 29/08/2011 a les 10:37
Brillant article. I ja que estem amb la cosa de la mobilitat metropolitana: quina diferència hi ha entre Transports Metropolitans de Barcelona, Entitat Metropolitana del Transport, Institut Metropolità del Taxi i Autoritat del Transport Metropolità?
+44
-8
A Anna Puig Amat, 29/08/2011 a les 01:00
Anònimus, 29/08/2011 a les 10:02
Què jo sàpiga el castellà és propi de castellà. Que ha nascut en un territori que amb el temps es va dir Castella i no pas Andalusia ni Portugal. Pel mateix motiu el català és propi de Catalunya i no pas de Portugal. Altra cosa és que tu vulguis que ho sigui pel simple fet que en els darrers 100 anys s'han rebut un munt d'immigrants de terres de parla castellana que en molts casos no s'han integrat al català. Segons la teva filosofia d'aquí un temps també veuràs com a pròpia de Catalunya l'àrab o l'amazic, oi?
També et voldria respondre sobre això que dius que ets catalana des de temps ancenstrals. Bé i què? També Torquemada era de religió jueva i quan es va passar l'altre bàndol no va tenir problemes en cremar vius a gent de la seva ètnia. Oi que m'entens?
+38
-4
100.000 euros perfectament estalviables
Fèlix The Cat, 29/08/2011 a les 09:58
Àrea Metropolitana, Ajuntament, Consell Comarcal, Diputació, Generalitat ... i vés-li fotent que és de Reus. No cal que accepti una rebaixa del sou. Cal simplement eliminar el sou. I eliminar l'àrea metropolitana, el consell comarcal i la diputació com a afegitó. Per a manegar les qüestions d'àmbit municipal ja tenim els ajuntaments. I per a manegar les d'àmbit supramunicipal ja tenim la Generalitat. Tota l'altra morralla que s'han inventat per a col·locar a amics, coneguts i saludats del partit s'ha de tancar quan abans millor. N'estic tip de pagar impostos únicament adreçats a mantenir sous milionaris, com el d'aquest bon home, per a posicions absolutament inútils i que només exerceixen de comissari polític. No amb els meus impostos. En tindríem prou amb una Generalitat amb mitja dotzena de conselleries, un Parlament amb no més de 100 diputats i la meitat d'ajuntaments dels que ara tenim. Collons!! Que som un país de set milions d'habitants! No som els Estats Units d'Amèrica! N'estic fins els collons de mantenir a cos de rei a tant d'inútil com pul·lula pel sector públic. Merkel, si us plau, vine i fot-los tots al carrer. Al puto carrer. No amb els meus impostos. Amb 100.000 euros paguem deu tractaments contra el càncer d'ultimíssima generació.
+27
-5
Taxis
Rural, 29/08/2011 a les 09:34
No tenen vergonya els directios del taxi.
No cal que sapiguen el catala,pero que fem els que no entenen res hi et donan el GPS per que tu mateix et marquis la ruta.
Pandilla de anti catalans.
+26
-6
Qui l'ha nomenat?
Anònim, 29/08/2011 a les 08:45
A més, qui l'ha nomenat? I qui el pot fotre fora? Si no sabem això, només veiem l'efecte però no la causa... Qui ho pot explicar com funciona aquesta mena d'organisme?
+28
-5
Taxi?
Anònimus, 29/08/2011 a les 07:32
Encara agafeu taxis a Barcelona? Jo des de que vaig haver d'explicar tres vegades on era un carrer he pres la decisió de passar del taxi. Ja s'ho faran.
+25
-8
Fals culpable
Josep-Maria, 29/08/2011 a les 07:08
Aquest senyor de l'IMT ha de tenir algú per damunt seu. No sé des de quan detenta aquest càrrec. En tot cas els polítics que té per damunt no estan exempts de responsabilitat en les accions del senyor Martín, que van en la línia d'aigualir, debilitat i destruir la identitat nacional. El missatge que es transmet als emigrants respecte a la llengua catalana no pot ser més clar: se'n pot prescindir totalment. Això, ¿és compatible amb una Generalitat i un Ajuntament governats per CiU? És una mostra més de la inconsistència dels plantejaments nacionalistes d'aquesta coalició.
Fixem-nos en el que passa amb TV3. Qualsevol esdeveniment esportiu desplaça el telediari de migdia. Algú ha decidit que les curses de cotxes i el futbol són més importants que donar una visió nostrada del que passa al món o que informar, p. ex., de la mort d'Heribert Barrera. A TV1, a Telecinco o a Antena 3,això no passa.Sigui quin sigui l'esdeveniment esportiu que es produeix, el telediari de migdia és sagrat, per a ells.
El nacionalisme de CiU cada dia resulta més patètic.
+32
-10
català parlat, per llei
innisfree, 29/08/2011 a les 07:06
Ho he dit més d'un cop: a Catalunya, a tota persona que treballi de cara al públic se li hauria d'exigir, per llei, català parlat. Des d'un caixer de súper fins a un metge d'urgències; des d'un taxista fins a un jutge.

Mireu si n'és, de senzill.

Ens podríem ben estalviar les penoses campanyes del "Dóna corda al català" i tota aquesta comèdia que només serveix per llençar calés i tranquil·litzar consciències.

I que consti que això només és demanar igualtat amb el castellà en el nostre propi territori. Mireu si és gros!

...

Pel que fa al món del taxi, no entenc com no es reglamenta de manera seriosa. Taxistes que t'engegen la ràdio sense demanar permís, que enceten converses que no vénen al cas, que porten adhesius al cotxe sobre les seves fílies i fòbies... Considero que s'haurien de limitar a fer el seu servei sense cap mena d'extralimitació. I, per descomptat, atenent el client en la llengua que aquest últim triï. Evidentment, haurien de saber un mínim d'anglès.
+34
-8
A què espera CIU?
Anònim, 29/08/2011 a les 02:21
Però és que a més, aquest perla és el que và titllar a la Mònica Terribas de ser una "mal follada". Groller, masclista i gran defensor del sociata Montilla i altra gentola del clan com l'ex-alcalde Hereu. A què espera CIU, que ara és qui mana, a fotre'l al carrer per impresentable en tots els aspectes, en lloc de pagar-li amb els nostres diners cent mil euros l'any?
+14
-42
taxis!!!, por favor
Lola, 29/08/2011 a les 01:30
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+16
-56
I??
Anna Puig Amat, 29/08/2011 a les 01:00
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+71
-8
...
Anònim, 29/08/2011 a les 00:20
Al carrer, directament. Si l'IMS és un ens públic aquest home ha d'anar al carrer. Amb les seves fecals accions està insultant els catalans. Al carrer. Per inútil, per no entendre el país on viu i per la mala fe que demostra. Vol perpetuar el cortijo del grami del taxi tradicionalment hostil al català. Repeteixo: al carrer.
+50
-10
Ja n'estem farts
Anònim, 29/08/2011 a les 00:12
i tips d'aquesta situacio i d'aquesta humiliacio permanent nomes sortir de casa...PROU!!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: