Divendres, 2 de setembre de 2011 | 16:15
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

El que els costa entendre als diputats socialistes

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
José Rodríguez
El que els costa entendre als diputats socialistes
José Rodríguez
30/08/2011 18:36
Jo sóc dels quals creu que el text que es pretén introduir a la Constitució pot portar aspectes positius. L'imposar un keynesianisme raonable en èpoques de bonança que impedeixi adquirir massa dèficit (i jo fins i tot signaria que obligant a un superàvit), és tenint en compte certs detalls, una cosa extraordinàriament positiva.
Ara bé, el que hi ha alguna cosa que els costa entendre a alguns gestors polítics que una mesura positiva pot adquirir formes negatives. Mentre desenes de diputats socialistes creuen que el problema està a explicar els aspectes positius del control de la despesa pública per evitar dèficit estructural. Sí, aquesta reforma no és la reforma neoliberal que ens temíem. Sí, aquesta reforma és positiva, però insignificant en aquest moment (reformes que començaran a aplicar-se en el 2020 és politicamente com si diguessin que l'apliquen en el 2500). El text està millor del que esperàvem alguns.
Senyors diputats, NO, el problema no està en el text de la reforma, sinó en el mer fet de reformar la Constitució i la forma en què es pretén fer.

Si hem "sacralitzat" la Constitució, sobretot per part, precisament, dels propis diputats i les càmeres, fins al punt que encaixos molt importants com el finançament autonòmic o la construcció de l'estat de benestar (per a, per exemple, poder garantir el finançament dels mateixos serveis de salut en tots els territoris) no hem volgut tocar la constitució, per a aquest tema sí ho fem i amb un mer acord dels dos principals partits, és una cosa que acaba empipant a una part important de la societat.

El missatge que donaran els diputats aquest Divendres és senzill: "Per als mercats toquem fins a la constitució, per als drets bàsics socials no".

Ho pintin com ho pintin, ho facin com ho facin, ho intentin vendre com ho intentin vendre, ni ells mateixos s'ho creuen. El missatge que està donant és precisament aquest i la manera d'acabar  de llastrar la poca credibilitat en la política és gràcies a aquest acte.

El mateix problema podria ventilar-se de dues maneres ben diferents:

- Si el PSOE vol introduir el control del dèficit que ho posi al programa i ho prometi, tal com ha promès altres coses molones (com augmentar els impostos als rics) però no les aplica ara de "bulla i corrent" a última hora. Si la gent li vota, endavant, que faci una llei orgànica que estableixi els límits i endavant. Aquest seria un dels motius que potser permetin que els torni a votar.

- Si realment és alguna cosa que es pretén acordar i que els dos principals partits troben positiva i és un gest que pretenem ser creibles als mercats. Fem una llei orgànica JA i que tingui aplicació immediata per a quan el PIB d'Espanya comenci a créixer. Un compromís d'aplicació al 2013, 2014 o 2015, quan comencen a vèncer un nombre important de deute públic, no en el 2020 on solament venç la de més llarg termini que és la que a més es mou amb menys pànics que les de venciment a curt.

En tot cas, no li furtem als ciutadans amb una reforma de la Constitució, tot el legal i formal que vulguem, però amb una legitimitat més que qüestionable, i apliquem les mesures polítiques econòmiques que es creuen positives.

Però a hores d'ara, exigir-los als diputats que això ho entenguin i surtin de la seva bombolla, és possible que sigui exigir-los massa, o no que alguna excepció hi ha en la bancada socialista (¿aplicaran com Antonio Gutiérrez el seu criteri mitjançant un vot diferenciat?). Després ens queixarem que en les eleccions de novembre, el PP guanyi per majoria absoluta aclaparadora.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1