Diumenge, 4 de setembre de 2011 | 15:11
Vostè es troba a: Inici > Política >

Trobats documents que acrediten la relació entre la CIA i Gadafi

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Secrets de l'espionatge libi
Trobats documents que acrediten la relació entre la CIA i Gadafi
Política 03/09/2011 18:14
Un arxiu trobat a Trípoli per un grup de periodistes i membres d'Human Rights Watch revela els estrets vincles que va haver-hi entre l'Agència Central d'Intel·ligència nord-americana (CIA), els serveis secrets britànics, el M-6, i l'espionatge del règim gadafista entre 2002 i 2007, informa el diari 'The New York Times'.
ciagadafi
Els documents, l'autenticitat dels quals no és possible verificar, demostrarien que la CIA va enviar a Líbia a sospitosos de terrorisme per ser interrogats, la qual cosa encaixa amb el que es coneix sobre els coneguts com a 'vols de la CIA'.

En un dels documents s'enumeren fins a 89 preguntes que els interrogadors libis haurien de fer a un sospitós de terrorisme. En alguns dels textos s'insta a les autoritats a respectar els Drets Humans dels detinguts, però grups com HRW denuncien l'historial de tortures i violacions dels Drets Humans del règim de Muamar Gadafi.

"El programa de vols era per lliurar a aquestes destacades figures vinculades amb Al-Qaeda perquè fossin torturades i aconseguir la informació que es buscava", ha explicat un membre d'HRW que ha pogut estudiar els documents, Peter Bouckaert, en declaracions al 'Times'.

Temuts serveis secrets

Aquests documents corresponen al període en el qual Musa Kusa, fins fa poc ministre d'Afers exteriors de Gadafi, ocupava el càrrec de director de l'Organització per a la Seguretat Externa, els temuts serveis secrets del règim.

'The New York Times' relata que els documents van ser trobats el divendres en un immoble abandonat utilitzat anteriorment per Kusa, qui va fugir recentment a Londres, després de la revolta contra Gadafi.

Entre els documents hi ha diversos textos en anglès, inclòs el que sembla un esborrany de discurs per a Gadafi en el qual anunciava la seva renúncia a l'obtenció d'armament no convencional, fet que es va produir en 2004 i va impulsar radicalment la millora de les relacions de Gadafi amb Estats Units i els seus aliats. Aquest esborrany de discurs hauria estat proposat pels serveis secrets nord-americans.

Una portaveu de la CIA, Jennifer Youngblood, no ha volgut comentar cap cas específic, però ha demanat que ningú s'escandalitzi per aquestes informacions. "No és cap sorpresa que l'Agència Central d'Intel·ligència col·labora amb governs estrangers per ajudar a protegir el nostre país del terrorisme i altres amenaces mortíferes", ha indicat.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1