Quico Sallés/Manresa | Actualitzat el 05/09/2011 a les 00:32h

«Facin el que facin, no acatarem»

Primers moviments a les escoles

L'interior d'una de les aules de l'escola, on ja es fa classe. Foto: Laura Busquets / ACN

"Ja ho vam decidir al gener, pocs dies després que es dictés la sentència, i ara ho repetim: no acatarem". Així ho expressa a Nació Digital, amb una seguretat  difícil de trobar avui dia, la directora de l'IES Llobregat de Sallent (Bages), Marta Sellas en reacció a la interlocutòria dictada aquest divendres pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb la que s'imposa el castellà com a llengua vehicular a l'escola.

Sellas dirigeix un institut que presta servei especialment a Sallent, Balsareny, Navàs i Cabrianes, -tots situats al Bages-, i recorda que la decisió ja es va prendre el gener passat pocs dies després que es dictés la sentència que ha generat la polèmica interlocutòria. "Ens vam reunir les direccions dels quatre centres educatius del municipi i vam participar en un debat obert amb els ciutadans; la conclusió va ser clara: no cedirem, no acatarem".

De fet, Sellas, reconeix que "veien a venir la pedregada que albirava la resolució judicial". "La sentència vol buscar problemes on no n'hi ha; la sentència no vol atenció personalitzada, sinó que vol que el castellà sigui compartit i proporcional: si un pare demana que el seu fill sigui escolaritzat en castellà tots els alumnes ho hauran de ser, no només la família que ho hagi demanat".

Nova reunió

Ara mesos després d'aquella sentència, les direccions dels mateixos centres es tornaran a trobar el proper 29 de setembre per reorganitzar idees i estratègia. Sellas insisteix que els centres educatius de Sallent són només "un exemple del que passarà a d'altres municipis que també s'estan bellugant". En aquest sentit recorda que "des de sindicats a federacions de pares han posat el crit al cel contra la mesura”,  una mobilització que segons el seu criteri “ha de servir a la consellera Rigau perquè sàpiga que estem amb ella, que no es trobarà sola, que no cedirem".  "Només cal una condició, que tothom ha de fer pinya", avisa.

Llei o sentència?

Malgrat que d'aquí a pocs dies comença el curs, la direcció d'aquest institut bagenc té clar que no es canviarà res, en línia amb el que ha assegurat la consellera d'Ensenyament aquestes darreres hores. De fet, jurídicament també argüeixen raons: "Hi ha sentència, però no hi ha nova llei, per tant, facin el que facin nosaltres no l'acatarem, no canviarem res".  “Si hem de ser insubmisos, ho serem”, reblen des de terres mineres. Un clam que diumenge al vespre ja es va sentir a Olot, a Sant Joan de Vilatorrada, Vic i Manresa.

Navega per les etiquetes

sallentcatalàimmersió

COMENTARIS

+2
-4
Piedra de escándalo
Eduardo González Palomar (Manlleu), 05/09/2011 a les 20:11
La inmersión lingüística es propia de tolerantes, pedagogos apolíticos y, además, va en la línea de la UNESCO; la inmersión lingüística “obligatoria”, de impositores. En Catalunya, sorprende comprobar cómo muchos de quienes defienden a ultranza las excelencias pedagógicas del sistema público de inmersión lingüística “obligatoria” en “català”, incluso para la mayoría de la población castellanohablante, suelen evitarla matriculando a sus hijos catalanohablantes en carísimos colegios privados plurilingües. Lo que, desgraciadamente, no sorprende en Catalunya es encontrar ultracatalanistas en medios de comunicación fusionando patria y “llengua”, hasta el extremo de tildar de traidores a los que no participamos de un régimen educativo público que antepone, en una sociedad mayoritariamente bilingüe, el decreto gubernativo a la libertad individual para optar a una educación en cualquiera de las dos lenguas con rango de cooficialidad en toda la comunidad autónoma. Y para llegar a colmo, en este orden de cosas, no falta más sino que, para defender tales posturas intransigentes, nos organicen otra manifestación a la manera que nos tienen acostumbrados los nacionalistas por medio de instituciones no gubernamentales, a las que llaman “Sociedad Civil”, pero profusamente subvencionadas desde el “Govern”. Entre tanto, en lo que mí respecta, sólo me resta seguir anteponiendo, a pecho descubierto, la Razón al Sentimiento y, sin embargo, para evitar añadir más leña al fuego, resignarme a engrosar la lista de “traidores a Catalunya”.
+2
-12
heil catalunya
Anònim, 05/09/2011 a les 16:08
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+5
-4
Pròxima estació : ressorgiment de la consciència nacional i ESTAT PROPI ja !
Jordi Valls ( Barcelona), 05/09/2011 a les 15:14
El genocidi cultural és un tipus de extermini que consisteix a l'eliminació, substitució o inutilització de la cultura d'un grup humà sense necessitat d'eliminar físicament a les persones que practiquen aquesta cultura. Aquest és un procés d'agressió en el qual s'imposa una nova cultura aliena (la dels agents agressors) en anar eliminant, substituint o inutilitzant els lligams socials que permetien les manifestacions culturals que el grup tenia inicialment, de forma tal que la llengua originària, l'art, les tradicions musicals, la literatura oral o escrita, les conviccions religioses, les conviccions morals, les institucions polítiques tradicionals i altri són extingides o absorbides dins de la nova cultura aliena. Aquest procés duu implementat la substitució d'una identitat cultural per una altra, però el fet que a la majoria dels casos no comporti una agressió física, fa que, sovint, no sigui percebuda com a tal pels membres de la cultura agredida.
+6
-7
Al Saviàgores de les 10:02
Anònim, 05/09/2011 a les 11:15
La Marta Sellas hauria de tornar les subvencions si el govern del Sabater torna els calés del rescat espanyol que ha pagat la Merkel. Ai becus, ecs! Calers estrangers!
+8
-6
És evident
Anònim, 05/09/2011 a les 11:11
Crec que queda clar que pels espanyols, els catalans no som pas més que una merda de gos. Tenim sort que no ens trepitgen més perquè els fem fàstig.
+5
-5
És evident
Anònim, 05/09/2011 a les 11:09
Crec que queda clar que pels espanyols, els catalans no som pas més que una merda de gos. Tenim sort que no ens trepitgen més perquè els fem fàstig.
+12
-6
No! No! i No!
Anònim, 05/09/2011 a les 10:53
Senzillament, no!
+11
-23
Que empiecen los despidos
Anònim, 05/09/2011 a les 10:44
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+11
-6
Jo si vull (09:55)... i ells?
Anònim, 05/09/2011 a les 10:06
Ja sabem el que tu vols. Però segur que el que volen els teus fills és ser uns burros?
+14
-11
L'espanyol és necessari
per comprendre la cultura espanyola, 05/09/2011 a les 10:05
L'únic espanyol que necessiten els nens catalans és el que permet entendre els debats "culturals" de les televisions del país veí. N'hi ha prou amb dominar termes com: puta, mamona, hijo/a de p..., cabrón, maricón, i quatre cosetes més. Com veieu, el castellà (perdó, l'espanyol) és fàcil.
+12
-13
Funcionaria del Estado
Anònim, 05/09/2011 a les 10:02
En el fons, aquesta "insumisa" d'ERC sap molt bé quina és la seva realitat darrera el teatret que monta per la seva claca.

"BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO
Núm. 208 Martes 30 de agosto de 2011 Sec. II.A.
...
Vista la propuesta del Departamento de Enseñanza de la Comunidad Autónoma de Cataluña.
Este Ministerio ha dispuesto:
Primero.
Nombrar funcionarios de carrera de los Cuerpos de Catedráticos de Enseñanza Secundaria, Catedráticos de Escuelas Oficiales de Idiomas y de Catedráticos de Artes Plásticas y Diseño a los seleccionados en el procedimiento selectivo convocado por Resolución EDU/780/2010, de 17 de marzo, que aparecen relacionados en el Anexo a esta Orden, con indicación del Número de Registro de Personal, especialidad y puntuación que les corresponde.
Segundo.
Los nombrados a través de la presente Orden se considerarán ingresados como funcionarios de carrera, del Cuerpo de la Administración del Estado por el que han superado el procedimiento selectivo, con efectos de 1 de septiembre de 2010, según se establece en el apartado 8 de la precitada resolución de convocatoria...
...
ESPECIALIDAD: 051 LENGUA CATALANA Y LITERATURA

...4622349757 A0511 SELLAS LLOMBART, MARTA..."

Ah, pregunteu-li a la Marta si tornarà les diverses subvencions que durant anys ha demanat i rebut del Ministerio espanyol (uix, quin fàstig!)
+7
-6
La TV és cultura
Ramon P, 05/09/2011 a les 09:58
Doncs si és així es fàcil complir la sentencia, es redueixen hores de castellà a l'escola i llestos. Total el castellà que han d'aprendre és el col·loquial, doncs que vagin sentin l'Esteban i companyia i ja tenim el "cupo" de castellà que els cal.

I si no estan d'acord, a Madrid hi falta gent.
+10
-7
Jo si vull
Anònim, 05/09/2011 a les 09:55
Jo si vull que hi hagi segregació. Que separin els meus fills dels espanyols i puguin estudiar només en català. També i tinc dret, no?
+10
-5
model
fb, 05/09/2011 a les 09:53
El model actual del català no ha impedit que nens que han estudiat a catalunya en el futur hagin pogut anar a estudiar fora de Catalunya o inclús fora d'España en menys mesura que els que han estudiat als models generals españols. és a dir que no és qüestió que els nens tinguin més cultura o llibertat simplement és qüestió de no voler acceptar que existeix una cultua i una llèngua pròpies on es viu.
+8
-19
los sectarios
xavierfabra, 05/09/2011 a les 09:40
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+17
-5
INDEPENDÈNCIA
INDEPENDÈNCIA, 05/09/2011 a les 08:22
A veure si aquests atacs a la nostra identitat, entre altres, fan despertar la nació catalana ( polítics, societat civil, etc....) a fi de fer un front comú per assolir aquella Catalunya que volem.. INDEPENDENT.

Qualsevol manifestació, qualsevol acte contra aquest atac, tenen el meu soport, hi col·laboraré amb el que pugui...

** Qui està amb mi?

INDEPENDÈNCIA = ja n'hi ha prou, cap agressió sense resposta //*//

+25
-5
FORA DE LA NOSTRA TERRA, COLONS CASTELLANS !
qvic, 05/09/2011 a les 07:33
A Catalunya, en català
A Castella, en castellà
Per tant, ja ho sabeu, colons castellans, si voleu castellà, a Castella heu d'anar. Aquesta terra és catalana i la nostra llengua el català. Fora invasors! VISCA CATALUNYA LLIURE!!!
+11
-38
Adèu, inmersió! Hola, Espanya!
Joan Carasóc Espanyol, 05/09/2011 a les 01:23
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+31
-5
Ens volen tocar la llengua
Josep Fourier, 05/09/2011 a les 01:15
No ens agrada gens, però gens, que ens toquin la llengua. Potser els espanyols no són conscients d'on pot arribar un poble teòricament mesell com el nostre quan li toquen la seva segona part més intima. Potser l'han cagada ... la nostra resposta com a poble ho dirà.
+27
-7
Mas=Montilla
Miquel44, 05/09/2011 a les 01:05
Aquests són més valents que el titella de president que tenim.
+51
-7
QUE SE´N VAGIN.
Judas Priest., 05/09/2011 a les 00:52
Si algú vol ensenyament en castellà pot anar al país del costat anomenat Espanya.
+35
-7
ESPAÑA = MERDA
Analista, 05/09/2011 a les 00:46
NO ACATAREM MAI; MAAAAAAAAI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


VIA FORA I DESPERTA FERRO!!!

TOT PER CATALUNYA!!!

VISCA LA LLIBERTAT!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: