Dimecres, 7 de setembre de 2011 | 15:12
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Embarassades de La Selva hauran de fer 36 quilòmetres per parir

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La retallada sanitària, després de l'estiu | Maresme i La Selva
Embarassades de La Selva hauran de fer 36 quilòmetres per parir
05/09/2011 18:33
cadena humana mataró
X. Prera.- Malgrat que molts col•lectius i ciutadans no han fet vacances en la seva lluita contra les retallades sanitàries, és a la tornada de l’’inhàbil’ mes d’agost quan s’han de veure les conseqüències reals d’una tisorada que es va plantejar com estiuenca però que no ho serà en tots els casos.
És per això que a CatalunyaPress iniciem un recorregut pel territori per conèixer l’afectació dels ajustaments a usuaris i centres sanitaris de tota Catalunya.

La nostra primera parada és el Maresme i la Selva, dues de les comarques en què les afectacions han estat més importants. Tant, que si molt no canvien les coses a les properes reunions hi haurà dones que per parir els seus fills s’hauran de traslladar 36 quilòmetres en un trajecte de no menys de 45 minuts. És el cas d’aquelles embarassades que visquin, per exemple, a Tossa de Mar, i que hauran d’anar fins a Calella.

I és que el Govern ha decidit centralitzar el servei a l’hospital d’aquesta localitat amb l’argument que “Calella i Blanes atenen conjuntament al voltant de 1.300 parts anuals i el mapa sanitari deixa ben clar que el llindar assumible són 1.000 per centre”. Són paraules de l’adjunt a la direcció assistencial de la Corporació Sanitària del Maresme i La Selva, Enrique Avedaño.

Reducció de les opcions per urgències

Un altre dels motius de protesta dels col•lectius que s’han organitzat a la zona –la passada setmana hi va haver mobilitzacions a Blanes, sense anar més lluny- és el tancament de diversos serveis d’atenció continuada. Així, de la desena que n’hi havia a La Selva fins ara es quedaran en tres: el de Pineda de Mar i els dos dels hospitals de Blanes i Calella.

També al Maresme la política de reducció dels horaris d’urgències durant les nits i els caps de setmana s’ha fet notar. Vilassar de Dalt, Cabrils o Argentona hi ha hagut retallades d’aquestes característiques que ja no recuperaran el servei que prestaven abans de l’estiu. I està per veure quin serà el futur del punt de dispensació de Metadona de Premià de Mar.

El cert és que les conseqüències de la tisorada ja s’han pogut comprovar durant els mesos estiuencs. Segons que explica a CatalunyaPress Marina Saavedra, delegada de CCOO a l’Hospital de Calella, les urgències “s’han col•lapsat molts dies, ja que és una zona on hi ha molta població de la tercera edat amb malalties cròniques que acudeix amb assiduïtat”. Això, sumat a que no s’ha substituït al personal de vacances, ha provocat que en nombroses jornades s’hagin vist “pacients en llits als passadissos”.

El personal, també afectat

El personal sanitari de la zona s’ha salvat a última hora de l’ERO que volia tirar endavant la Generalitat per acomiadar a 95 treballadors i reduir un 20% la jornada a més de 850. Això s’ha aconseguit gràcies a que la plantilla ha acordat abaixar-se el sou, en alguns casos quasi un 20%.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1