Divendres, 9 de setembre de 2011 | 15:04
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Catalunya haurà de donar explicacions per superar l'objectiu de dèficit

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Les autonomies tampoc compleixen al segon trimestre
Catalunya haurà de donar explicacions per superar l'objectiu de dèficit
08/09/2011 17:45
9salgado
Segona estirada d'orelles de Salgado a les comunitats autònomes, a les que els costa complir amb els objectius de dèficit marcats per la Unió Europea. En conjunt, les CCAA van tancar el primer semestre en l'1,2% del dèficit, quan a final d'any han d'estar en l'1,3%. Catalunya supera l'1% de dèficit fins al juny i serà una de les comunitats amb les que es reunirà el Govern
Així doncs, el marge d'aquí a final d'any és molt escàs. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha instat a les autonomies a prendre les mesures incloses en el pla d'equilibri financer que han signat totes excepte Catalunya i Castella-la Manxa.

Catalunya va tancar el mes de juny amb un dèficit del 1,01% del PIB i serà una de les comunitats amb les que es reunirà el Govern pròximament per analitzar la situació i aconseguir complir els objectius de cap d'any.

Fonts de la Generalitat han explicat a Europa Press que encara no hi ha una data de trobada concretada, i que el Govern manté el seu objectiu de tancar l'any amb un dèficit del 2,6%.

La Generalitat de Catalunya acumula un dèficit de 1.891 milions d'euros fins al juny, tot i que l'ha reduït un 21,44% entre gener i juny respecte al mateix període de l'any anterior, segons càlculs d'Europa Press a partir de les dades d'execució pressupostària publicats pel Govern.

El dèficit acumulat -que no té en compte ingressos i despeses financeres- s'ha reduït enfront dels 2.407.000 dels sis primers mesos de 2010, en un context en què els ingressos han caigut un 3,67% -influïts per la reforma de l'impost de successions, entre d'altres- i les despeses s'han retallat un 6,8%.

Amb tot, el dèficit va augmentar el mes de juny d'aquest any respecte al mes de maig, i va registrar concretament un avanç del 32%, passant de 1.432 milions del període gener-maig als esmentats 1891.

Problema global


Les autonomies que estan per sobre del 0,75% marcat pel govern com a objectiu per a aquests primers sis mesos han estat citades per als propers dies a una entrevista amb Salgado, amb l'objectiu de pressionar-les per prendre mesures addicionals.

El principal motiu de l'incompliment per part de les regions és la caiguda d'ingressos, que segueix sense remuntar i se situa en el 3,59%. No obstant això, Salgado ha dit que la desviació encara és "compatible" amb els objectius de final d'any.

No modificaran les previsions, encara

Preguntada pel temor a que l'economia espanyola pugui, arrossegada per la resta d'economies occidentals, veure reduït el seu creixement, Salgado ha reconegut que "és evident que hi ha una desacceleració, però això no vol dir que anem a entrar en recessió". De fet, s'ha negat en repetides ocasions a modificar les previsions de comportament del PIB d'aquí a final d'any. Almenys de moment.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1