Diumenge, 11 de setembre de 2011 | 14:20
Vostè es troba a: Inici > Economia >

El G-7 demana un esforç contra els "indicis de ralentització econòmica global"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Lagarde vol "respostes audaces perquè estem en zona de perill"
El G-7 demana un esforç contra els "indicis de ralentització econòmica global"
Economia 10/09/2011 09:25
El grup de ministres d'Economia i governadors de bancs centrals del G-7 han declarat al final de la primera reunió mantinguda a Marsella (França) el seu suport a una "resposta internacional contundent i coordinada" en resposta al que consideren "clars indicis sobre una ralentització del creixement econòmic mundial".
gsietemarsella
Aquests "desafiaments" subratllen la necessitat de concretar un "esforç conjunt a nivell global" en favor d'un "creixement sostingut i equilibrat" a través de la implantació d'ambicioses "polítiques fiscals", el desenvolupament de polítiques monetàries a favor de l'estabilitat dels preus i l'enfortiment dels sistemes bancaris i dels mercats financers, segons el comunicat final emès al final de la reunió.

El G-7 reitera que els últims esdeveniments tenen el seu reflex en un augment de la tensió als mercats financers. Enfront d'això, el grup recorda que l'eurozona ja està posant en pràctica les decisions adoptades en la cimera del passat 21 de juliol sobre la crisi de deute celebrat a Brussel·les, sobretot a través de la flexibilització del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF).

El pla d'Obama

El grup aplaudeix l'important pla presentat pel president d'Estats Units, Barack Obama, per reforçar el creixement i l'ocupació a través de la inversió pública i els incentius en matèria d'impostos.
 
D'igual manera, el G-7 recorda que Japó també està posant en pràctica "substancials mesures fiscals per reconstruir el país després del terratrèmol i posterior tsunami del passat 11 de març "alhora que reitera el seu compromís sobre la consolidació fiscal a mitjà termini".

No obstant això, els ministres i governadors de bancs centrals es declaren "preocupats" pel "ritme i el futur de la recuperació", que subratllen "la necessitat d'un esforç concertat a nivell global en favor d'un creixement fort, sostingut i equilibrat", a través de la posada en pràctica de plans de consolidació fiscal emmarcats en un marc creïble".

"Donada l'encara fràgil naturalesa de la recuperació, hem de recórrer el difícil camí que comporten els plans d'ajust fiscal alhora que es recolza l'activitat econòmica, tenint en compte les diferents circumstàncies nacionals", assenyala la nota.

"Les polítiques monetàries mantindran l'estabilitat dels preus i els bancs centrals estan preparats per proporcionar liquiditat als bancs quan sigui necessari", indica el comunicat, on es reafirma la intenció dels signants d'activar "íntegrament el nou estàndard global de Basilea III" establert en 2010 pel qual obliga a la banca a augmentar les seves reserves per afrontar les crisis.

"Reafirmem el nostre interès comú en un sistema financer estable (...) amb tipus de canvi fixats pel mercat. L'excés de la volatilitat i els moviments desordenats dels tipus de canvi generen implicacions adverses en l'estabilitat", va afegir la nota, que conclou assegurant que "les reformes estructurals" jugaran un "paper important" en el creixement econòmic mundial.

El risc de recessió

La presidenta del Fons Monetari Internacional (i exministra d'Economia de França), Christine Lagarde, va voler deixar clara la seva postura pel que fa al risc d'una nova recessió econòmica mundial hores abans que comencés la cimera dels ministres d'Economia del G-7, els set països més industrialitzats del planeta: "Cal actuar, ara, als països els demano audàcia perquè estem travessant una zona de perills".

Els perills als quals al·ludeix Lagarde són evidents: que el retraïment de l'economia experimentat en l'estiu es cronifique. Per a això, els set ministres d'economia d'aquests set països (França, EUA, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Japó i Canadà) busquen a Marsella en una sèrie de reunions que van començar ahir i acaben avui una postura comuna que, a l'inici de les converses, es veia impossible.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1