Actualitzat el 13/09/2011 a les 00:01h

Confondre sistema i persones

Una de les característiques de les bones organitzacions (empresarials o polítiques, tant fa) és que donen molta importància al sistema organitzatiu i normatiu, i matisen i controlen les persones que han de manar. Aquest és el cas de les democràcies consolidades. La gent diposita la confiança en l’entrellat del sistema (que inclou justícia i premsa independents), no pas només en els mandataris. La democràcia nord-americana no confia en que el president hagi de ser necessàriament un demòcrata, o una persona honrada al cent per cent. Per això és possible fer fora a un president com Nixon que, si bé no va ser un mal president, sí és cert que no va actuar de la manera decent que els ciutadans dels Estat Units esperaven del seu màxim dignatari.

A les democràcies més primes (entre les quals la nostra) la situació és perfectament oposada. Creiem que el país anirà millor per que el que ara manarà és més “demòcrata”, independentment de les regles. És d’aquesta manera que la gent té por del PP i no del PSOE. És per això, que anem de desencís en desencís sense possibilitats de canvi real.

Ara estem en un d’aquests casos: la immersió lingüística. Ens fem un fart de dir que la Constitució espanyola és molt flexible i que allí hi cap tot. I és mentida. La Constitució és clara: l’únic idioma obligatori és l’espanyol. La immersió lingüística a Catalunya és il·legal. I ja n’hi ha prou de dissimular. Aquestes són les condicions. O les acceptem, o no. Hem de caure del cavall d’una vegada: la sentència surt sota el mandat del “demòcrata” Zapatero (àlies saltimbanqui), per denúncia del PP. I seria la mateixa sota el mandat del “dictador” Rajoy (àlies stand-by), per denúncia del PSOE. I s’ha acabat.

Si el desig dels catalans consisteix en estar sotmesos a l’arbitrarietat de que el qui mani vulgui aplicar, o no, una llei que està clara, endavant. Convé no enganyar-se. O plantar cara. I abandonar d’una maleïda vegada aquesta mania de tenir simpaties o antipaties per individus que, al capdavall, això de Catalunya els importa un rave. Gent que, el millor que els podria passar, és que Catalunya desaparegués del mapa. Com més clar ho tinguem, millor.

Les coses van avançant. Ha costat trenta anys descobrir que el muntatge constitucional, fet amb una participació del 28,571428571% de carn, diguem-ne, catalana, és una aixecada de camisa. Una trampa. Trenta anys! Certament, com deia el president Heribert Barrera, ens corre pressa. Perquè trenta anys més, no sé pas si els resistirem.

Navega per les etiquetes

democràciacatalàimmersió

Referències a Internet

immersió

COMENTARIS

+1
-0
cal poder veure la realitat
gambó, 13/09/2011 a les 13:02
Així és! Excel·lent puntada de peu a totes les doctes justificacions i bondats de la immersió en català! Molt bé, i podriem llençar lloances també a la immersió en anglès, alemany, o xinès. Però igual que per a aquestes, la immersió en català és il·legal, i prou! Deixem d'atabalar i sobar als pobres doctors lingüístics! Som una província d'Espanya i si volem alliberar-nos cal fer-ho de debó, no voler forçar les lleis que ens imposen o ens hem imposat per anar amagant el cap sota l'ala. Espero que poc a poc amb constatacions com aquesta el poble comenci a posar-se dret i es posi a lluitar pel que vol ésser de veritat, sense intermediaris que ens tapen la visió de la realitat.
+0
-0
L'origen de la nostra postració després de la Renaixença és la guerra d'Espanya
Anònim, 13/09/2011 a les 12:32
Catalunya va cometre un error el 1936, i és haver donat suport a moviments idealistes com l'anarquisme i el comunisme, i això ho vam pagar havent de suportar 40 anys sota el domini del peò anticomunista Franco que a més era anticatalà.
L'error que no podem cometre ara és subestimar els canvis que aquells 40 anys van provocar en la nsotra societat i que només poden ser superats fundant una nova Catalunya capaç d'integrar fins i tot a aquells que Franco va enviar per destruir-nos.
El que s'ha fet fins ara durant la transició és la continuació de la reconstrucció nacional catalana impulsada pel PSUC unint en el catalanisme i l'antifeixisme als ciutadans catalans de qualsevol origen, i el que cal fer d'ara endavant és la unitat del front català i antifeixista que representen els partits que defensen la llengua catalana des de PSC fins a SI. Això no impedeix que el movim,ent independentista català segueixi lluitant per un referendum que ens permeti sortir de l'estat espanyol quan la majoria de catalans comprengui que Espanya té el moll de los l'ideari franquista de sometiment dels pobles peninsulars al nazionalisme espanyol.
+2
-0
Polítics: canvieu de xip!
Anònim, 13/09/2011 a les 12:18
Té raó. A Espanya l'única llengua oficial el el castellà, les altres 3 són només cooficials en els seus territoris. Si no fos així ja serien també llegues oficials d'Europa, com ho és el castellà, sense súpliques ni favors.
Tard o d'hora havien de sorgir els problemes més grossos.
I mentrestant els nostres polítics justificant la immersió, la integració, etc. Però si és precisament per això que se la volen carregar!
Ens calen solucións López Tena.
+0
-0
a@gmail.com
Alwix, 13/09/2011 a les 10:38
La veritat és aquesta: el castellà, hi ha el deure de saber-lo i el dret a parlar-lo. Del català, segons la Constitució i els estafotuts, només hi ha el dret a parlar-ne i el deure de saber-lo "no puede ser exigible juridicamente" però el castellà si. O sigui que el dret a parlar català serveix per parlar-lo amb una paret. I punt. Té raó. El tema ara, és la crisi, i la gent vota amb la butxaca per necessitat. Però tot això va fent xup-xup, Xavier. A CiU ja no se li perdonaran certes coses, però els necessitem per acabar de fer la criba.
+0
-0
...
Martí, 13/09/2011 a les 10:13
En el fons hi estic d'acord, però en democràcia s'han de respectar unes formes. Un tribunal no pot legislar, i fins que no es derogui la llei d'educació, aquesta és la legalitat que preval. Què probablement segons la sentència del TC sobre l'Estatut el sistema d'immersió seria il·legal? En tot cas el TC s'hauria de pronunciar sobre la llei d'educació, però això és difícilment acceptable perquè hi ha sentències anteriors que validen la constitucionalitat de la llei. Què les regles del joc no són les mateixes ara abans que la sentència de l'Estatut? Això seria tan com admetre que el TC va legislar, i això significa que no és ni tribunal, ni constitucional, en tot cas seria una mini-cambra legislativa que està per sobre del Parlament. Fet insòlit en un estat que es pretén dir democràtic.
+0
-2
Para el anónimo
capita canalla, 13/09/2011 a les 09:15
Artículo 3.

1. El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.

2. Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos.

3. La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección

Aqui tienes tu artículo chaval.
El punto 2 dice que las demás lenguas españolas (catalán, vascuence y gallego) serán tambien oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas (Cataluña, Euskadi y Galicia).

Es así de claro: En cataluña idiomas oficiales el castellano y el catalán. ¿donde ve el autor del artículo el problema?
Asi que Xavier, mientes más que hablas. La proxima vez que realices determinadas afirmaciones documentate un poquito.
En fin supongo que para eso te pagan
+0
-0
la consti
Jaume de Prades, 13/09/2011 a les 08:37
A aquests senyor que diu la consti espanyola diu l'idioma espanyol , no se de on treu , possar el castella no espanyol.I la constitucio l'hauries de llegir abans de parlar d'ella.
+15
-2
El que sobra son botiflers
Anònim, 13/09/2011 a les 07:37
Molt be Roig, l'estat espanyol no s'ha mogut ni un pel desde els decrets de Nova Planta, pero per aixo tenim als Durans, PSOE-c, i demes botiflers, per enganyar els catalans dientlos lo simpatics que son els espanyols i les seve lleis feudals.
+9
-1
canalla ets, madura doncs.
Anònim, 13/09/2011 a les 02:20
No feu cas del troll canalla. Quina lliçó de llibertat li donem deixant-li opinar lliurament en aquest mitjà, cosa que no pot fer a la seva estimada españa. Aixó l'omple de ràbia, així la vomita:
+9
-0
...
Anònim, 13/09/2011 a les 01:00
Capità canalla, cita siusplau l'article de la constitució espanyola on diu que el català és una llengua oficial a Espanya.
+2
-28
Mentira
capita canalla, 13/09/2011 a les 00:22
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Xavier Roig
Nascut a Barcelona (1957) però tarragoní, és enginyer i, a hores lliures, escriptor. Li agrada l’aviació, i muntar i arreglar aparells espatllats. Està convençut que cal aprofitar el temps perquè, tard o d’hora, algú ens prohibirà pensar. No és aficionat al futbol, ni creu que el Barça ens hagi de redimir de res. I que si no haguéssim d’estar sempre teixint el que altres desfan, podríem tenir més temps per fer de Catalunya un lloc més evolucionat. Com succeeix als països normals.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: