Actualitzat el 07/09/2011 a les 00:01h

El Lluçanès és i vol ser

Amb aquest títol, recupero una blocada que vaig fer ara fa prop de tres anys amb motiu de la presentació d’un estudi de viabilitat sobre la comarca del Lluçanès.

La situació econòmica i financera dels municipis de Catalunya és més que preocupant. A la manca de model de finançament local que el municipalisme reclama fa anys s’hi han sumat noves decisions de les administracions de Catalunya i de l’Estat que comprometen, encara més, la capacitat dels municipis per fer front a les seves obligacions i a les demandes i necessitats dels seus veïns i veïnes.

Una situació que s’agreuja si es té en compte que, en nombroses ocasions, les corporacions locals han de fer front, per responsabilitat i com a administració més propera, a obligacions per a les quals no tenen competència atribuïda legalment – els anomenats serveis impropis que, segons estudis recents, suposen un 30% del pressupost anual - i, per tant, tampoc compten amb recursos assignats.

D’altra banda, els municipis estem rebent constants notícies de retallades en els serveis públics per part de la Generalitat i també de reducció de les aportacions que el govern de Catalunya farà per al manteniment de serveis. Decisions que, indubtablement, ens afecten plenament.

La crisi econòmica que estem patint obliga a una profunda revisió de les finances públiques, certament. Deia la vicepresidenta Joana Ortega: "És el moment de mancomunar serveis als municipis i entre els municipis". Li prenc la paraula, vicepresidenta, crec que en  el Lluçanès ho fem i ho volem seguir fent; i segurament ho hem de fer millor.

Els canvis econòmics i socials requereixen respostes fermes per part dels governs locals. Hem de ser capaços d’articular respostes, però per fer-ho ens calen competències i finançament. Crec que la gent del Lluçanès, amb els ajuntaments al capdavant, i amb el partenariat públic-privat per a la prestació de determinats serveis, estem capacitats per articular una mancomunació de serveis eficient, però volem i necessitem un estatus que ens permeti ser present en la xarxa institucional.

Segueixo creient en el repte de convertir el Lluçanès en una comarca amb plena capacitat de decisió, amb assignació pressupostària, amb veu pròpia. I ho crec pel que és i ha de ser: un territori on hi vivim i on hem de desenvolupar la nostra vida, no només un pot de les essències.

Navega per les etiquetes

LLuçanèscrisiLluçanès

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
TOCA,TOCA
Anònim, 09/09/2011 a les 08:46
Escolti Sr Freixanet, estic força d'acord amb vostè; ara bé, cal que els municipis i ajuntaments pugueu parlar i entendre-us: És molt important que Prats de Lluçanès i Olost, especialment, us entengueu, parleu,... Vostè ha fet i fa molt per aquesta comarca i mereix que li reconeguin perquè s'ho mereix
+1
-0
NO TOCA
Anònim, 08/09/2011 a les 22:07
i segur que l'únic municipi es diria Prats de Lluçanès, oi recentralista? Com que som pocs que ens fotem, oi? Estan fent una nova carretera? No calia; oi Sr No Toca? Com que vostè ha marxat fora, vol que el cap de setmana mensual que vostè deu tornar al Lluçanès, aquest sigui no´´es una reserva espiritual, oi Sr/a No Toca? ja en coneixem masses d'aquests lluçanesos amb autoodi.
+2
-0
Toca o no toca?
Anònim, 08/09/2011 a les 22:00
Com es diu habitualment, no calen els enemics o contraris de fora si ja els tens a dintre. suposo que també deu estar en contra que Catalunya sigui un estat perquè amb Espanya ja n'hi ha prou?
+1
-1
No toca
Anònim, 08/09/2011 a les 10:07
Sr. Freixanet; sóc del Lluçanès, encara que avui no hi visqui (com tanta gent, m'he hagut de buscar la vida fora, perquè el Lluçanès no dóna per a tots)i estic d'acord que emocionalment, sentimentalment o com vulgui dir-ne és una comarca. Però no toca. Ni noves comarques petites i poc poblades, ni encara menys vegueries, ni la majoria de municipis de Catalunya ni de l'estat espanyol. A molts països d'europa, el Lluçanès no seria comarca... seria un sol municipi. Amb la crisi ferotge que vivim, només en ens sortirem si suprimim municipis, consells comarcals i diputacions, mancomunem serveis... i ens oblidem sobretot de les vegueries. Ja sé que això, a la casta política, no us fa gens de gràcia, perquè vol dir mnys càrrecs polítics i menys càrrecs de confiança.
+1
-0
ja toca
Anònim, 07/09/2011 a les 13:45
ENDAVANT ALCALDE, a veure si ho superem. està clar que teniu raó.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: