Dijous, 15 de setembre de 2011 | 15:10
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Barracots a les portes de l'hospital Josep Trueta

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Les retallades, a Girona | Ajornen visites i operacions 'sine die'
Barracots a les portes de l'hospital Josep Trueta
14/09/2011 18:40
Barracones a la entrada del Hospital Josep Trueta de Girona
X. Prera.- Si bé els anomenats barracots s’han fet habituals a determinades escoles catalanes y espanyoles, no és habitual veure’n als hospitals. Però les retallades han provocat que un conjunt d’edificis prefabricats d’un llamatiu negre s’hagin instal•lat a l’hospital Josep Trueta de Girona.
A causa de l’ajornament, com a mínim fins al 2013, del nou hospital per a Girona, totes les consultes externes (CCEE) es traslladen al parking situat a prop. Les plantes 0 i 1 de l’hospital, on hi havia fins ara les CCEE (mèdiques, quirúrgiques, oncologia...), seran ocupades pel personal administratiu i de Direcció, que estan a un edifici annexe.

Aquest edifici s’ha de clausurar, ja que no reuneix les condicions de seguretat necessàries. Precisament, el mal estat del mateix era un dels motius pels quals els treballadors reivindicaven la nova infraestructura.

El principal problema, els ajornaments ‘sine die’ de visites i operacions

Segons explica la delegada de CCOO al centre, Àngels Rodríguez, l’estiu de la retallada ha transcorregut entre els problemes puntuals a les urgències –amb dies a la vora del col•lapse- i els ajornaments, en molts casos ‘sine die’, de visites i operacions.

Des de l’abril, per les tardes es tanquen tots els quiròfans, el que ha provocat, segons Rodríguez, “un allargament important de les llistes d’espera, ja que amb el funcionament només de matins pràcticament es cobreix la cirurgia oncològica (càncer), i cirurgia d'alta complexitat. Això implica que la resta es va allargant”.

Això provoca casos dramàtics, però també curiosos si no fos perquè es tracta de la salut. Un exemple el va protagonitzar un bomber amb problemes al muscle que necessita una operació. Com que la intervenció no és urgent, ha estat reprogramada sense data, però ha d’estar de baixa. Aquest cas desmunta l’argument de l’estalvi, ja que la Generalitat haurà de pagar la baixa mentre no pugui treballar.

Queixes dels usuaris

Al Trueta, CCOO, CATAC i SAE han instal•lat una oficina d’atenció a l’usuari afectat per la tisorada, una iniciativa pionera. Fins al setembre, han recollit més de 160 queixes, que s’envien tant a la Direcció Gerència ICS Girona, com a Conseller Boi Ruiz.

“Aquestes queixes són molt diverses i de moltes especialitats però les hem agrupat en 3 grans grups: retards en intervencions quirúrgiques, retard en proves diagnòstiques i retard en visites mèdiques. La casuística és enorme però la majoria dels casos són gent que ja tenien data per intervenir-se i els han postposat a mesos més tard o bé ni tan sols tenen llista d'espera aproximada”, reflexiona Rodríguez.

Les zones menys poblades, també afectades

La tisorada a les urgències ha afectat amb especial duresa algunes de les comarques rurals gironines. És el cas del Ripollès, on s’han tancat de nit i en cap de setmana els CAP de Camprodon i Ripoll. En alguns casos, l’Hospital de Campdevànol, el més proper, queda a més de 40 kilòmetres, sense tenir en compte els veïns que viuen en nuclis aïllats. És per això que a Camprodon aquest passat dissabte hi va haver una manifestació per exigir a la Generalitat que reconsideri aquesta decisió.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1