RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
16/09/2011 08:56
Sin título
Viabilitat econòmica de la independència
Francesc Moreno
En la presentació del llibre 'Sense Espanya' de Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, el conseller Andreu Mas-Colell va dir que "els efectes que tindria la independència no serien molt diferents dels de les pertorbacions macroeconòmiques que viu avui Catalunya arran de la inestabilitat dels mercats financers i del deute sobirà". El titular d’Economia de la Generalitat va afegir que a l'ONU hi ha 95 països més petits que Catalunya i va concloure que una Catalunya independent seria “perfectament viable ".

Per la seva banda, els autors del llibre han assenyalat que, si Catalunya aconseguís la independència, un descens del 40% de les vendes a Espanya (56% de les vendes catalanes) per boicot al consum i del 20% pel de les empreses implicaria una caiguda del PIB del 4%, la qual cosa quedaria compensat per la inexistència de dèficit fiscal.

A l'espera de la lectura del llibre, permetin-me unes primeres impressions:

1. No sé que és un estat viable econòmicament parlant. Si el que diu el conseller és que hi ha estats molt més pobres del que seria Catalunya si fos independent, no és molt difícil donar-li la raó. Però em sembla irrellevant. El que cal veure és si els catalans viuríem millor, des d'una perspectiva econòmica, en un estat independent o en Catalunya amb l'estatus actual. Simplificant, millor Baviera que Kosovo.

2. Els autors mesuren l'efecte d'una caiguda de les compres per part de consumidors i empreses espanyols que quantifiquen en un retrocés del 4% del PIB. És una hipòtesi que dependria del grau de conflicte que la independència generés i de la posició de la Unió Europea que, en principi, no seria molt favorable, tenint a dos estats membres, Espanya i França, que es veurien afectats per les possibles reivindicacions territorials dels Països Catalans.

3. És molt difícil quantificar l'efecte econòmic del trasllat de domicili de particulars i empreses. Que se’n produïssin molts o pocs dependria de la conflictivitat del procés d'independència i del grau de sectarisme identitari del nou estat. La pèrdua d'habitants i empreses no enriqueix un país, tot i la creixent popularitat dels postulats de l'extrema dreta.

4. També caldrà tenir en compte l'efecte sobre les inversions i desinversions d'empreses espanyoles i d'altres països. En tot cas els diners i les incerteses polítiques són mals companys de viatge.

5. Un altre efecte que no s'analitza és l'augment de la despesa pública que implica un nou estat. Quant val crear un exèrcit de nova planta i mantenir-lo? I un servei exterior? I més organismes públics?

6. Aconseguiria finançar-se internacionalment una Catalunya independent? Amb la situació actual sens dubte no. Si Catalunya fos independent demà mateix, el seu deute públic no trobaria compradors exteriors, almenys a preus raonables.

De tot l’esmentat, es conclou que un procés d'independència portaria una caiguda del nivell de vida dels catalans, almenys d'uns anys. En tot cas l'impacte dependria molt de si es tracta d'una independència pactada o unilateral, és a dir del grau de conflicte exterior i interior.

El que per descomptat no es correspon amb la realitat és el missatge d'alguns partits independentistes que divideixen el dèficit fiscal pel nombre d'habitants i diuen que aquesta és la millora que els catalans tindríem en les nostres rendes en cas d'una Catalunya independent. En un estat independent caurien els ingressos fiscals i pujaria la despesa pública.

I per acabar, una última consideració. La independència reporta a la classe política tots els avantatges inherents a un augment del seu poder.

Per als que no som nacionalistes, ni espanyols ni catalans, el lloc de residència està condicionat per raons econòmiques i de llibertat individual. I, a dia d'avui, la independència de Catalunya no em garanteix ni viure millor econòmicament, ni en un estat més democràtic i respectuós amb els seus ciutadans. Són més els riscos i incerteses que els avantatges. Encara que aquesta no és una situació inalterable.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosfera
11Veure i / o afegir comentaris
Incroyable:Ara que ja sabem el que creu que li passaria a Catalunya, ex... carlos:Parece que el señor Hortalà ha leido su articulo y le ha gustado...
Incroyable
16 22:31:21/09/2011
Ara que ja sabem el que creu que li passaria a Catalunya, expliqui que creu que li passaria a Espanya, perque si ara ja forma part dels PIIGS, sense Catalunya no se de que formaria part. Com perque a la UE li aguantessin les ximpleries del seu nacionalisme caspos.
carlos
16 22:17:38/09/2011
Parece que el señor Hortalà ha leido su articulo y le ha gustado.
Els dependentistes no ténen ni 1 argument
16 18:02:02/09/2011
Vendes del llibre "Les veus del Panamo": Alemanya 500.000.L'Espanya Nacional 20.000. Això no és racisme cultural inequívoc? Com explica el federalisme que un escriptor pugui vendre a l'Espanya nacional menys exemplars que a Holanda?.L'espanyolisme ara reflexionarà,faran articles,perdran el temps,diran que és provincianisme perquè la unitat de mercal preval.
no és normal no ser independentista
16 15:43:27/09/2011
Quan siguem independents entrarem a El Debat i llegirem coses interessants.Es debatran idees.I es parlarà de Catalunya és clar.Però el nacionalisme ja no exisitirà com a definició de cap força política.Serem con Holanda,de ben segur.Potser El Debat faci una edició en anglès.I molts xiringuitos hauran de resituar-se: els diaris digitals en català parlen massa ( o tot) de política i potser començarem a llegir coses més interessants.La independència és allò Normal.Sobretot si els Humans volem fondre'ns: o hi som tots com som,o en falta la meitat.En Moreno hi veu riscos i incerteses,el Harto també en té por.Perquè teniu por?Voleu dependre dels vots d'un extremeny abans de guanyar les vostres pròpies idees a Catalunya? Dependre és falta de confiança amb un mateix.Ja seria hora que el PSC també,i es deixés de tonteries.O són PSC i lideren l'esquerra catalana,o són PSOE.Els primers són els d'esquerres,no pas els segons.
esquerra europeista o no serà
16 15:12:10/09/2011
Que en Moreno,però,parli de la independència,és positiu.No saben respondre ni què és el federalisme només amb Espanya,ni saben amb qui es volen federar (amb Ceuta i Melilla? amb l'Espanya que queda?).Per això pregunten.Saben que el seu projecte federal només és possible amb el PP i el PSOE.Sense el PP és impossible i amb el PSOE no s'arriba als mínims.Pregunten a l'independentisme perquè s'han quedat sense projecte.El que hauríen de fer és començar a bastir un nou projecte: Europeisme. A mi no em digui que com a federalista a vostè no li agrada la idea de que Catalunya "comparteixi" ambaixades amb Espanya i que s'hi apunti Portugal.No seria un pas enorme per a la unió política europea i acabar tinguent ambaixades europees?.El nacionalisme espanyol i el nacionalisme català s'acaben amb la independència.Mai més parlarem de llengues,i les oficials al país ho decidirà la majoria democràtica.Mai més parlaríem a Catalunya de catalanoparlants o castellanoparlants,sinó que parlaríem de catalans.El que haureu de fer el PSC algun dia és començar a deixar de fer preguntes a l'independentisme i començar a donar respostes independentistes.Quin model d'Europa i d'organització del Món té el PSC?
miquelscp
16 14:56:47/09/2011
Algunes respostes Moreno: En primer lloc dir-te que el nostre referèndum es farà després del d'Escòcia.Es a dir,que la UE haurà "assumit" que a Occident es trenquen per fi les fronteres,com ja es va fer a l'Est.L'exèrcit,les ambaixades,etc és MOLT probable que Catalunya demani -pagant,és clar- compartir-les amb...Espanya.I convidar a Portugal que amb l'enorme crisi no li aniria pas malament (no era vostè federalista?).La UE es transformarà gràcies a les independències de Catalunya,Escòcia,Flandes,Euskadi i potser fins i tot Còrsega.Democràticament,és clar.Si la UE no funciona (o pensa que sí,que funciona? o pensa que és normal que mani la Merkel sense votar-la nosaltrres?),què passarà amb una UE de 30 o més? Doncs...que la UNió política serà una necessitat i a mig termini veurem Exèrcit europeu,ambaixades europees i una veu europea sòlida a la ONU. O sigui que TOTS hi guanyem.D'altra banda,vostè quina garantia té de ser "dependent"? Doncs de que haurà perdut mitja vida fent articles i parlant de temes que ni hauríem de tocar.S'imagina quant de debat d'idees haguéssim pogut fer sense haver d'estar dia sí i dia també a plantar cara per defensar que som el que som?.
Anàrtric
16 14:39:44/09/2011
És cert que les cotes de poder de la classe política augmentarien, sempre i quan es mantingui el mateix sistema de govern actual (assumpció que vostè mateix qüestiona en el punt 1 sobre la distribució de la riquesa però que aquí ja li està bé). Però no és menys cert que la capacitat d'influir sobre la classe política augmentaria per la proximitat dels òrgans de decisió i la pèrdua de l'actual sistema de masses en què les voluntats es dissolen en favor de les classes dominants. La resposta d'Islàndia a la crisi és l'exemple més clar en aquest punt.
vall
16 12:53:35/09/2011
Sr. Moreno, que no es nacionalista espanyol ?
Indigeta
16 11:54:24/09/2011
Perdoni Sr. Moreno, un aclariment...vostè és català i creu que Catalunya és una nació?. No, és que el sentit natural de les coses fa que tota nació vulgui esdevenir un estat sobirà, i no he sentit a dir mai que cap nació amb estat sobirà hagi volgut renunciar a ell. Alguna cosa bona deu tenir, i els catalans tenim tot el dret del mon de voler-ho provar.
Harto
16 11:48:47/09/2011
Prescindamos del aspecto económico por un momento, aunque es fundamental.En términos de población hay países pequeños ricos, los menos, como Holanda, Dinamarca, Suecia, y países pequeños pobres e incluso muy pobres, la inmensa mayoría. Estos tres países citados tienen gobiernos democráticos sin un marcado énfasis identitario o nacionalista. ¿Sería así un gobierno catalán, o se parecería más al gobierno de Estonia, por ejemplo, donde el 30% de la población, de origen ruso, ha sido privado de nacionalidad? Un gobierno fuertemente sesgado hacia el sentimiento identitario y de rechazo a todo lo español sería respetuoso con todos los ciudadanos, independientemenmte de su origen, lengua y vinculación ideológica al nacionalismo? No sé, pero en muchos políticos actuales hay actuaciones que hacen dudar de que sería así.
francesc-lluís
16 11:47:05/09/2011
Com a economista, té vostè la mateixa credibilitat que com a sociolingüista, Moreno. Cap ni una. D'on treu que caldria crear un exèrcit català? Per a què el volem? Deute? Si hem d'asumir un percentatge del deute de l'estat espanyol, també hem d'asumir el mateix percentatge en actius que s'han finançat amb aquest deute. És a dir, si ens "col·loquen" el 20% del deute espanyol actual també volem el 20% del museu del Prado, dels edificis ministerials, de vaixells de l'armada (ja els revendrem, no pateixi), etc. O això o tindriem deute 0. Tant un escenari com l'altre ens donen un alt increment del benestar dels catalans. Llegeixi's el llibre, siusplau.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | EconomiaDigital.cat | CulturaiOci.com | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS per Bab Soft
elDebat.cat