Dissabte, 17 de setembre de 2011 | 15:21
Vostè es troba a: Inici > Política >

ERC posa rumb al seu futur amb el pols entre Ridao i Bosch

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Oriol Junqueras, nou president, prova el seu crèdit en les primàries
ERC posa rumb al seu futur amb el pols entre Ridao i Bosch
Política 17/09/2011 10:48
ERC inicia avui la nova etapa per trobar un rumb amb el qual reflotar el partit, en clar retrocés electoral des del 2008. L'eurodiputat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, serà triat avui president d'ERC, el mateix dia en què els militants hauran d'optar, en eleccions primàries, entre Joan Ridao --l'actual secretari general-- i Alfred Bosch --historiador i independent-- el candidat del partit a les generals.
ercprimarias
Junqueras posarà a prova el seu crèdit davant els afiliats el primer dia com a president, ja que sempre ha apostat per Bosch, per la qual cosa una victòria de Ridao significaria començar la seva marxa al capdavant del partit amb una derrota.

La de l'eurodiputat és l'única candidatura en lliça, ja que la de l'ex senador Carles Bonet no va aconseguir els avals necessaris, i rellevarà en el càrrec al president actual, Joan Puigcercós, que al desembre va decidir no tornar-se a presentar després del desastre en les autonòmiques, quan va perdre més de la meitat dels seus diputats en el Parlament.

El nou líder d'ERC s'enfronta al repte de reflotar un partit que ha retrocedit significativament en les urnes en les generals de 2008, en les autonòmiques de 2010 i les municipals d'aquest any, i que ha sofert dues escissions amb la creació de Reagrupament i SI.

Així mateix, haurà de recuperar l'autoestima d'una militància que en els últims quatre anys s'ha reduït gairebé un 20 per cent, i que ha vist com el partit es perdia en lluites cainitas que han acabat amb l'ex capdavanter de la formació Josep-Lluís Carod-Rovira abandonant ERC.

Experiència contra il·lusió

Els dos candidats d'ERC a liderar el partit en les eleccions generals del 20 de novembre, Ridao i Bosch, han contraposat experiència i il·lusió per seduir a la militància davant el repte de voltejar les enquestes, que vaticinen que els republicans podrien perdre la seva representació al Congrés.

Mentre Ridao presenta la seva candidatura perquè, diu, "és necessari explicar a Madrid amb un equip cohesionat, fort i experimentat", Bosch defensa un clar independentisme i la seva capacitat per recuperar de nou la confiança del partit  amb "llenguatge pla i el sentit comú".

Són majoritàries les veus dins del partit que han reclamat a tots dos que un dels dos fes un pas cap a enrere i acceptés anar de nombre dos de la candidatura, però tant Ridao com Bosch han rebutjat aquesta opció.

7.700 militants del partit estan cridats a votar en els 60 col·legis electorals que ERC ha instal·lat a Catalunya, la Comunitat Valenciana i Balears, en una jornada que transcorrerà entre les 10.00 i les 21.00 hores, quan es preveu que es coneguin els resultats definitius, dues hores després que tanquin els col·legis.

Serà una jornada electoral amb tres urnes, una per triar a Junqueras, una altra per dirimir el duel Bosch-Ridao, i un tercera per erigir a Marta Rovira com a nou secretària general del partit,  candidatura que tampoc té rival.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1