Diumenge, 18 de setembre de 2011 | 14:43
Vostè es troba a: Inici > Economia >

L'Ecofin recomana recapitalitzar els bancs per resistir la crisi de deute

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter

Desunió a la UE sobre la taxa de transaccions financeres

L'Ecofin recomana recapitalitzar els bancs per resistir la crisi de deute
Economia 17/09/2011 17:53
Els ministres d'Economia de la UE han aconseguit un "consens" sobre la necessitat que els bancs europeus "reforcin el seu capital" per resistir la crisi de deute, segons ha anunciat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, al final de la reunió. No així hi ha hagut acord algun sobre la taxa de transaccions financeres.
salgadotrichet
"Hi ha un consens que, poc a poc, les institucions financeres vagin augmentant el seu capital, per complir amb els requisits de Basilea III, però també per fer front a les eventualitats d'aquest moment", ha explicat Salgado.

No obstant això, la vicepresidenta ha dit que no hi ha cap estimació sobre el capital addicional que necessiten els bancs europeus per afrontar la crisi i ha restat credibilitat de nou a la xifra de 200.000 milions d'euros que va manejar el Fons Monetari Internacional (FMI) en un informe.

Del que es tracta amb la recapitalització, ha prosseguit la ministra, és "de trencar aquest bucle que hi ha en aquest moment entre deute sobirà i l'estabilitat de les institucions financeres". "Això s'ha posat de manifest en aquests últims mesos, en aquestes últimes setmanes, en el mes d'agost, en el mes de juliol, en part del mes de setembre", ha apuntat.

Liquiditat garantida

Durant el debat, el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, ha recordat als ministres que "té obertes finestres de liquiditat de quantia il·limitada". "És veritat que són a curt termini i no és la situació òptima. Però la liquiditat de les institucions està garantida sobre la base del BCE", ha destacat Salgado.

En tot cas, la vicepresidenta econòmica ha assegurat que es tracta d'una recomanació amb "caràcter general" que no afecta a la banca espanyola, que al seu judici no necessita més capital. "Nosaltres hem situat a les nostres entitats amb un capital molt fort, molt solvent i per tant en el cas espanyol no és així", ha dit la vicepresidenta econòmica.

"Les caixes espanyoles tindran un 10% de capital, aquelles que no tenen recursos privats o que no estan en borsa, i aquest 10% de capital cobreix perfectament les eventualitats d'aquest moment", ha insistit Salgado.

L'Ecofin ha debatut també com millorar les proves d'estrès a la banca perquè "contribueixin a generar confiança i aquesta confiança no es dilueixi ràpidament en el temps, com en algun cas sembla haver ocorregut". Segons la vicepresidenta, s'imposa la idea d'examinar a més entitats, com ha fet Espanya, i "fer un estrès test més rigorós per a aquelles entitats més sistémicas".

Els ministres també pretenen "accelerar" l'aprovació de les reformes del sector financer i "reforçar la supervisió per part de les autoritats nacionals i europees".

Problemes de finançament

Segons l'informe que s'ha discutit en la reunió de l'Ecofin, la crisi de deute de l'eurozona s'ha contagiat al sector financer "a causa de la preocupació del mercat sobre l'exposició de la banca al deute públic i a l'augment dels costos de finançament". "Els bancs europeus han experimentat recentment problemes de finançament degut a l'estrès als mercats majoristes de liquiditat, als alts diferencials als mercats secundaris i, per a algunes entitats de la UE, a la creixent dificultat per accedir a finançament dels seus homòlegs d'EUA", afirma l'estudi.

Discrepància sobre la taxa de transaccions

Al mateix temps, els ministres d'Economia de la UE estan "molt dividits" sobre la creació d'una taxa a les transaccions financeres internacionals, que el seu objectiu seria reduir les operacions especulatives i obtenir finançament, segons ha explicat el ministre polonès, Jacek Rostowski, al final de l'Ecofin informal.

També el comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, ha admès que "no hi ha consens" en la UE sobre la taxa a les transaccions financeres. No obstant això, ha anunciat que l'Executiu comunitari exercirà el seu dret d'iniciativa i presentarà en les properes setmanes una proposta.

"La Comissió proposa, però el Consell i el Parlament disposen", ha postil·lat Rostowski. I ha expressat els seus dubtes que aquesta iniciativa serveixi per estabilitzar els mercats. Regne Unit s'oposa a la taxa i també Estats Units la rebutja.

"Hi ha un consens (sobre la taxa) almenys entre els grans països de l'eurozona", ha sostingut la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. "Espanya, per descomptat, recolza aquest impost sobre les transaccions financeres, que és una proposta que anem a portar a la reunió del G-20 i les reunions de Washington i creiem que anem avançant", ha dit.

En tot cas, Salgado ha admès que "no seria raonable" introduir la taxa a les transaccions financeres només en alguns països de la zona euro. "El raonable és que hi hagi almenys el consens de la zona euro i si és possible més", ha dit.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1