Pere Pratdesaba | Actualitzat el 16/09/2011 a les 16:42h

L’Ajuntament de Vic activa el tancament de la Torratxa

Els joves reben la resolució amb sorpresa i anuncien mobilitzacions.

Festa Senegalesa a La Torratxa Foto: Xevi Mas

L’Ajuntament de Vic ha comunicat als joves del Centre Social Autogestionat de la Torratxa l’ordre de tancament definitiu del seu local per manca de la llicència d’activitats. La decisió és fruit d’un expedient iniciat a la passada legislatura, a causa dels sorolls que es realitzaven a les nits i dels problemes de seguretat que oferia l’equipament, ja que no complia els requisits mínims per fer-hi algunes activitats com concerts.

La Torratxa ja ha estat tancada tot aquest estiu, esperant que es trobés una sortida pactada amb l’equip de govern actual, que ha sorgit a les noves eleccions. L’Ajuntament, però, s’ha mostrat taxatiu i ha dit que, a partir d’ara, no s’hi farà cap més activitat, al menys fins que no s’hagi tramitat el permís d’activitats i s’hagin fet les reformes oportunes, la qual cosa no sembla massa imminent. Si els joves tornen a obrir l’equipament per fer-hi alguna activitat, el local es precintarà automàticament, segons ha assegurat a Osona.com Joan Ballana, regidor de Convivència i Seguretat, àrea que engloba la Guàrdia Urbana.

La Torratxa és un centre molt actiu on s’hi fan activitats de tot tipus , des de classes de català per a nouvinguts, exposicions de joves artistes, actes reivindicatius, presentacions de llibres fins a xerrades, concerts o sopars populars. També és el punt neuràlgic des d’on s’organitza la festa major jove. Els joves ja han anunciat mobilitzacions contra la decisió de l’Ajuntament, que s’iniciaran “pròximament”.


Guerra de comunicats

La llebre ha saltat aquest migdia, quan des de la Torratxa s’ha enviat un extens i crític comunicat als mitjans de comunicació (el podeu llegir al web del centre).  Els joves han manifestat la seva sorpresa per l’ordre de tancament i han recriminat a l’Ajuntament, i en particular a Joan Ballana, la seva falta de diàleg i la manca de solucions aportades, en forma de “local alternatiu mínimament acceptable”.

“S’acaben de carregar la Torratxa, a l’espanyola. Tres persones contra la voluntat de la majoria. Com qui retalla estatuts o incorpora noves llengües vehiculars a les escoles, sense consultar. Amb una jugada mestre. Mentre ho estaven fent havíem arribat a pensar que ens ajudaven”, es queixen des del centre. “S’han carregat més de tres anys amb centenars d’activitats”, afegeixen.

L’Ajuntament ha rebut la reacció dels joves amb sorpresa i incredulitat, més quan ahir mateix es va celebrar una reunió a la que hi van assistir els representants del centre, Joan Ballana i Josep Rafús, regidor d’Urbanisme. El consistori ha emès una nota ràpida de resposta, on recorda als joves que només es tracta del final d’un procés que ja es va iniciar la passada legislatura i que se’ls va comunicar el passat 13 de juliol.

El comunicat explica que l’Ajuntament ja va instar els responsables de l’equipament a adaptar el local a les exigències normatives per tal de poder-hi continuar realitzant algunes de les activitats. “No obstant, es va remarcar que els concerts i altres espectacles necessiten d’uns requisits a les instal•lacions que difícilment es podrien aconseguir, aconsellant de traslladar aquesta activitat a les altres instal•lacions proposades”, afegeix la nota.

La versió de l’Ajuntament, pel que fa a la manca de diàleg i de propostes, es força diferent. Rafús ha explicat a Osona.com que, de manera momentània i fins que no trobessin un altre local adequat, l’Ajuntament els hi ha ofert altres instal•lacions, una d’elles la zona baixa de la Farinera, per desenvolupar-hi les activitats habituals que porten a terme excepte els concerts. Els concerts que es fan al llarg de l’any, es podrien traslladar a l’Orfeó.

A més, Rafús ha assegurat que el consistori havia pactat amb els joves que fins i tot els ajudaria a buscar algun local preparat per totes les activitats. “Aquest equipament tindria caire permanent i hauria d’anar a càrrec del centre, com qualsevol altre entitat privada”, apunta el regidor.

Per tot plegat, Rafús considera “desproporcionada” la resposta de la Torratxa. També es del mateix parer l’altre regidor que ha mantingut les últimes converses amb els joves.  “Hem de recordar que, ara per ara, no tenen ni llicència d’activitats per fer-hi classes o cursets”, recorda Ballana. “A més, des que es va començar a tramitar l’expedient, ara fa un any, es van comprometre a no fer-hi concerts. I n’hi han fet”, conclou el regidor de Seguretat.


-------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Aclariments de l’Ajuntament de Vic respecte La Torratxa


    
    Arran del comunicat emès avui per La Torratxa, l’Ajuntament de Vic es veu amb la necessitat de realitzar els següents aclariments:

•    L’Ajuntament de Vic va comunicar el passat 13 de juliol - fruit d’un expedient iniciat la passada legislatura- als responsables de l’Associació Centre Social La Torratxa que no podrien realitzar cap altre activitat que produís molèsties als veïns de la zona per sorolls.  En el decurs de la reunió mantinguda entre les dues parts, els joves de La Torratxa van manifestar el seu compromís de no realitzar més activitats en horari nocturn que pogués afectar al descans dels veïns.    

•    Ahir hi va haver una reunió entre les dues parts per tal de concretar determinats aspectes de futur del local i l’Ajuntament de Vic va presentar diferents propostes als responsables de La Torratxa per tal de que poguessin disposar d’altres locals o equipaments a la ciutat de Vic, aptes per a les activitats que hi desenvolupen.

•    L’Ajuntament de Vic va tornar a instar La Torratxa a adaptar el local a les exigències normatives per tal de poder-hi continuar realitzant algunes de les activitats. No obstant, es va remarcar que els concerts i altres espectacles necessiten d’uns requisits a les instal•lacions que difícilment es podrien aconseguir, aconsellant de traslladar aquesta activitat a les altres instal•lacions proposades.

•    L’actitud dels responsables polítics de l’Ajuntament de Vic sempre ha estat d’escoltar, de dialogar, trobar solucions i oferir alternatives als responsables de La Torratxa.  També, evidentment, de fer complir les lleis i normatives vigents per tal de garantir el descans dels veïns i la pròpia seguretat dels usuaris de l’edifici.

•    Reiterem que La Torratxa no podrà realitzar cap altre activitat en aquestes instal•lacions.

Navega per les etiquetes

La TorratxaJoan BallanaJosep Rafús

COMENTARIS

+36
-24
Ja era hora!!!
Antònim, 16/09/2011 a les 17:46
Després de tres anys suportant els "concerts" a un volum infernal. De veure constantment menors al carrer "mamant com cosacos". D'empassar-me que per tenir el meu em cusen a impostos i m'omplen de normes a complir i que aquesta colla poden fer-ho impunement sense complir-ne cap. Finalment, l'ajuntament compleix amb la seva obligació i els fa complir la llei, com no pot ser d'una altra manera. Finalment podrem dormir les nits del cap de setmana. Gràcies Ballana. Ha estat arribar i moure.
+24
-37
patètic
Jove de Vic, 16/09/2011 a les 17:49
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-44
La mort de la Torratxa
Anònim, 16/09/2011 a les 18:06
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+40
-25
ja era hora
Jordi mas, 16/09/2011 a les 18:19
els veïns donem les gràcies a lajuntament per entendrens i fer tancar un local sense cap permís. Sr rafus i Sr Ballana els felicitem. Tothom a complir la llei
+25
-18
Per fi!!
Anònim, 16/09/2011 a les 18:49
Els de la Torratxa haurieu de donar les gràcies per haver pogut fer totes aquestes activitats tant de temps sense tenir cap tipus de permís ni llicència i per fer-ho i que no us hagi caigut el pel, perquè a altres per menys han hagut de pagar.

Les normes s'han de complir per tots, i no pot ser que, tot i les "bones obres" amb les que us ompliu la boca, feu el que vulgueu sense cap permís.

I ja no diguem res de les molèsties per sorolls, insal·lubritat, moviments de drogues (jo ho he vist amb els meus ulls, tant consum com "trapixeos"), excesos d'alcohol i altres que feien el local impracticable.

Felicitats Ajuntament de Vic, una feina lenta però ben feta.
+25
-18
és el que toca
Anònim, 16/09/2011 a les 20:38
Un local sense els permisos corresponents i sense cap mena de mesures de seguretat (ni tan sols hi ha extintors!!!) no pot acollir actes multitudinaris com concerts, ni aquí, ni a la xina. si hi ha una desgràcia, llavors tots correreu a reclamar contra l'ajuntament perquè permetia l'activitat i feia els ulls clucs. Ah, i els politics responsables a la presó o millor penjats del pal més alt de la vila. No siguem hipòcrites.
+26
-20
No serà per tant
Jove universitari, 17/09/2011 a les 01:24
soc jove universitari i volia dir que la torratxa no representa tot el jovent almenys en els ambients universitaris que em moc per Vic. Només puc dir que vam assistir amb la colla a un acústic per la primavera i vam haver de marxar perquè ens sentíem exclosos en un ambient que si no et va el rollo hippie antisistema et miren com si fossis raru. Van començar concert tardissim quan nosaltres ja havíem de marxar. No eren pas mes de 30 persones i ens va donar la sensació que allà s'hi anava mes a fer botellon que escoltar el concert. No sé si complia la llei o no ni m'importa però segur que no el trobare a faltar perquè el local i els que hi rondaven convidaven mes a apartar-se'n que a entrar-hi
+19
-12
ja era hora
Anònim, 17/09/2011 a les 13:23
NI UNA LLICÈNCIA TENIA LA TORRATXA.

NI UN MINUT DE RESPECTE PELS VEÏNS.
+18
-12
Per fi Vic ja funciona
Campatxano, 17/09/2011 a les 14:36
És d'estranyar però m'alegra veure que almenys es fa alguna cosa des de l'Ajuntament per solucionar el dèficit de recollida d'escombraries. Almenys ara ja no tenim un niu de proliferació de malalties com el tifus i la lepra a la ciutat de Vic. Per fi s'hi ha fet alguna cosa! Bona gestió de l'Ajuntament, tot i que, com sempre, tard! No tardarem a veure els de la CUP fotent merder i okupant les Adoberies com a nou espai.
+9
-7
guerra de comunicats?
Anònim, 17/09/2011 a les 15:59
Parleu de dos comunicats, però només en pengeu un a la notícia. Com és això?
+16
-12
gracies Ballana
Jack, 17/09/2011 a les 20:38
Sr Ballana gràcies per posar-se al costat dels veins. Alguns Joves com els de la torratxa s'omplien la boca d tolerància i ells son els mes intolerants de tots. Descansarem tranquils.
+14
-9
ja tocaba
Anònim, 18/09/2011 a les 06:32
Era vergonyos el que es feia alla, no tenia ni cap ni peus, els moviments de drogues eren increibles y com es diu mes adalt si no eres un antisistema o un hippiemaniac no es que t'aceptesin gaire.... fa llastima que us ompliu la boca tant dient lo de les clases als inmigrants...


Gracies rafus i ballana
+8
-12
ERC, feus-ho mirar
Anònim, 18/09/2011 a les 15:33
La vella guardia franquista aplaudint un regidor d'ERC Vic per la seva actuació. Que algu fàci alguna cosa, si us plau!
+7
-11
indigne
ovella negra, 18/09/2011 a les 17:19
Usar motius tècnics amb finalitats polítiques

Inndigne d'un ajuntamnet com el de vic que sol empaitar motius polítics. Amb finalitats econòmiques

O ets. Catalanet de pro...o. a la presó

I ser antisistema és. Un EVIDEN6T. Delicte penat amb. Afusellament

El de PxC no es l'unic de dretes a l'ajuntament de vic,oi????
+12
-5
Ja era hora, moltes gràcies !
Anònim, 18/09/2011 a les 19:54
Gràcies Alcalde, Rafús i Ballana.
Per fi dormirem tranquils, després de batallar tres anys amb aquesta colla d'impresentables, que tenien aquest local sense permís de cap mena (perquè l’altra gent n’ha de tenir i ells no? Perquè són CUP’eros ? però què s’han cregut ?) com a discoteca particular, passant cínicament dels veïns, de l'Ajuntament i de la gent que tira endavant aquest país treballant. Només s'hi veien borratxos i drogues, tot lo altre que diuen d'activitats és pura mentida.I que no diguin que sense diàleg, ni res, que fa més de tres anys que se'ls avisa i ells masells !
+7
-5
Maco !
Anònim, 18/09/2011 a les 21:51
Maco, molt maco ! ... els anti-sistema (ovella negra) exigeixen al sistema que els faciliti un local per a la seva particular diversió, ì quan els diuen prou! per impresentables, s'enfaden. Sense comentaris.
+5
-4
Molta Barra !
Anònim, 18/09/2011 a les 21:58
Tothom sap que el local de La Torraxa només era utilitzat per fer disbauxes, beure alcohol a dojo i demés, a altes hores de la nit, molestant tot el veïnat. D’activitats formatives molt poques. I per favor, que no facin servir de Tapadora els Immigrants, per una vegada que els fan un sopar...això no té nom, o si, és tenir molta barra !

Gràcies Ajuntament per tancar-la, ja era hora !

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
dilluns
10°C  26°C
dimarts
14°C  25°C
dimecres
14°C  27°C
Enquesta
¿Què et sembla l’associació d’ajuntaments per la independència que ha impulsat Vila d’Abadal?
      Vots emesos: 209
Edicions locals
Arxiu històric
Humor
Vés a: La cigonya passeja per Rupit

La cigonya passeja per Rupit

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: