Divendres, 23 de setembre de 2011 | 16:33
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Reeixit lliurament dels Premis Internacionals Terenci Moix

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Els guardons reconeixen a prestigioses personalitats culturals
Reeixit lliurament dels Premis Internacionals Terenci Moix
22/09/2011 22:41
Foto de Família dels Premis Terence Moix
Redacció/agencies.- La ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, ha presidit aquest dijous el lliurament d'uns Premis Internacionals Terenci Moix 2011 que han destacat pel prestigi dels guardonats, en un acte profundament cultural i integrador, com ha demostrat l'actuació del cantaor Miguel Poveda.
El Palau de la Música Catalana ha estat l'escenari d'un emotiu homenatge a Moix, que ha obert la seva germana, Ana María Moix, satisfeta perquè els premis "ja han calat" i agraïda perquè sense l'acceptació popular que tenen no serien gens, ha dit.

En la gala, patrocinada per Renfe i El Corte Inglés, han participat tots els premiats -a excepció de Juan Eduardo Zúñiga, convalescent-, i entre ells estaven l'escriptor israelià David Grossman, premiat per la novel·la 'La vida sencera' –al que ha acompanyat l'ambaixador israelià-, i el poeta sirià Adonis, reconegut per tota la seva trajectòria.

Grossman, que ha confessat sentir-se privilegiat per haver estat traduït al català, ha fet un discurs sobre la pau i la necessitat de diàleg entre els pobles, i ha dit: "Em temo que l'art no pot canviar el món, però sí pot evitar que el món ens canviï a nosaltres".

Adonis, per la seva banda, ha aprofitat l'ocasió per manifestar la seva alegria pel moviment de llibertat que s'ha produït al món àrab, que ha confiat que serveixi perquè trenqui les seves cadenes amb la religió, "surti de l'Edat Mitjana" i cregui un món nou de democràcia i llibertats.

El director mallorquí Agustí Villaronga, premiat per 'Pa negre', ha agraït l'enèsim premi a la seva pel·lícula recordant que, de jove, Moix li va treure d'una comuna 'hippie', mentre que la fotògrafa catalana Colita ha resat un Pare Nostre molt 'sui géneris' que acabava amb un retret al seu amic: "Des que et vas anar, això és una plasta".

El periodista i escriptor francès Jean Daniel, fundador de 'Le Nouvelle Observateur', ha fet una crida a "resistir" els temps difícils, mentre que el director grec Theos Angelopoulos ha al·ludit a la malenconia que inunda el seu país natal, Grècia.

Els premis Terenci Moix no tenen dotació econòmica -als guanyadors se'ls lliura un euro de forma simbòlica-, però tenen la particularitat que tots els guardons assisteixen a la cerimònia, que aquest any per primera vegada ha deixat de celebrar-se en la Diada de Sant Jordi per guanyar visibilitat.

La festa ha estat presentada pels actors Natalia Menéndez i Enric Majó, amb l'acompanyament de la música del compositor Maurici Villavecchia a l'acordió, la violinista Oblido Lara i el cantaor Miguel Poveda, qui ha protagonitzat una actuació de flamenc que ha encantat als presents, en un clar exemple d'integració de les diferents cultures que viuen a Catalunya.

Entre les autoritats presents també estaven la presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla; l'ex president de la Generalitat José Montilla, l'ex president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, representants d'El Corte Inglés i Renfe, patrocinadors dels premis.

Destacar l'absència de membres de Convergència –el Conseller de Cultura, Francesc Mascarell, ha assistit, malgrat que no és militant- i de representants de l'ajuntament de la ciutat -només hi havia un gerent-.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1