Dissabte, 24 de setembre de 2011 | 14:33
Vostè es troba a: Inici > Política >

Montilla afirma que la independència és possible però no convenient

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
"L'Espanya de les autonomies té problemes"
Montilla afirma que la independència és possible però no convenient
23/09/2011 22:36
9montilla-psc
EuropaPress.- L'ex president de la Generalitat José Montilla (PSC) ha admès aquest divendres que veu viable una Catalunya econòmicament independent, encara que considera que no és el més convenient perquè, el seu judici, l'apropa més al risc de fractura social.
En una conferència dins del cicle que la delegació d'Òmnium Cultural del Bages organitza a Manresa, sota el títol 'Catalunya, present i futur', considera que la viabilitat econòmica de Catalunya ha de limitar-se al debat acadèmic, després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, fes aquesta mateixa reflexió recentment.

"Però el problema no és acadèmic. Clar que un país de 7 milions d'habitants, amb les capacitats i l'estructura productiva de Catalunya pot ser independent. Naturalment que sí", ha sostingut Montilla, després de constatar que ho són països encara més petits com Andorra, Lituània i Kosovo.

No obstant això, ha preguntat si, a part de ser factible, és desitjable per al conjunt de la societat catalana: "Jo crec que no", ha respost. Al seu judici, el sumar adeptes en pro de la causa independentista apropa més als catalans a una fractura perquè hi ha una part "molt important" que no la volen.

Per això, ha defensat "un patriotisme tenaç" que torni a convertir Catalunya en locomotora econòmica i industrial dins d'Espanya, encara que avançant cap a un estat federal potent com Califòrnia, Massachussets, Baviera o Renania-Westfàlia.

Així, ha cridat a Espanya a fer un gir federal i a afrontar amb Catalunya els seus desencontres -"l'Espanya de les autonomies té problemes"-, per poder conviure còmodament en un estat federal comú.

Després de defensar la seva gestió econòmica al capdavant del tripartit, ha criticat que el Govern d'Artur Mas na es deixi ajudar ni faciliti la possibilitat d'acords, i que hagi optat per unes retallades pressupostàries que posen en risc la cohesió social i territorial.

"Es pretén transmetre a la ciutadania la sensació que es descobreixen nous forats cada dia. És una falsedat rotunda i un error polític", ha assenyalat en referència a l'auditoria sobre l'estat de les finances que el Govern ha presentat aquesta setmana, que xifra en 8.352 milions d'euros el dèficit de la Generalitat.

A més d'argumentar que aquesta xifra és el resultat d'un canvi en el mètode de càlcul, veu l'auditoria com "un nou despropòsit" del Govern que pretén tenir pretextos per justificar noves retallades, els pactes amb el PP i per buscar un rèdit electoral.

Pacte fiscal

Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés l'inici de la transició nacional catalana, Montilla li ha instat a aclarir si ho utilitza com a eufemisme d'independència, i li ha replicat que aquesta transició la fixa l'Estatut de 2006.

Així, ha instat a Mas i a la resta de partits a conjurar-se a defensar-ho i fer-ho complir: "Jo aposto per aquesta via, i veig dolorosament com els quals van estar un motor decisiu en la seva aprovació viatgen avui junts amb els quals van promoure un recurs en contra seva".

Sobre el pacte fiscal que reivindica el Govern d'Artur Mas, pronostica que "aquesta permanent agitació de banderes, gestos i declaracions grandiloqüents que tan bon resultat donen en termes d'imatge", crearà més desafecció i frustració.

Encara que sosté que la solució a la crisi no passa pel pacte fiscal, no s'ha tancat a debatre sobre la conveniència de modificar i millorar l'actual model de finançament, després de recordar que l'any que ve ja està prevista la seva revisió.

"Si pretenem seguir un camí diferent del que ens marca l'Estatut ens equivocaríem", ha afegit, després d'apostar en la seva revisió per l'impuls del consorci tributari, aclarir el procediment per al pagament del fons de competitivitat i avançar encara més en el reconeixement de l'esforç fiscal català.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1