RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
26/09/2011 19:36
Però adverteix EUiA que no pot ni "imposar" ni "impedir" res
Sin título
ICV signa un pacte amb Equo sense trencar amb EUiA
C.B. / Agències
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el candidat d'Equo a les eleccions generals, Juan López de Uralde, han signat aquest dilluns un acord d'associació entre els dos partits que, a partir d'ara, "coordinaran i consensuaran les estratègies electorals, les aliances polítiques i socials, i les estratègies parlamentàries". Aquest acord, que ja es venia cuinant pràcticament des de l’aparició en escena de la nova formació ecologista de López de Uralde, significa que Equo no es presentarà a Catalunya a les generals, per no dividir el vot ecosocialista català, i tots dos grups uniran esforços al Congrés. Però també representa un allunyament d’Iniciativa dels seus aliats espanyols tradicionals, Izquierda Unida. Al mateix temps, no representa un trencament –almenys no d’entrada– amb el referent de IU a Catalunya, EUiA, amb qui ICV pretén mantenir la seva coalició electoral. Així i tot, Herrera ha vingut a advertir EUiA que no té veu en les aliances d’ICV amb altres formacions.

Herrera ha afirmat que aquest acord representa una "molt bona opció", ja que tant ICV com Equo formen part del Partit Verd Europeu. Una expressió no del tot innocent: Izquierda Unida, amb qui Equo va rebutjar aliar-se de cara a les eleccions, forma part, en canvi, del grup del Partit de l’Esquerra Europea a l’Eurocambra. Equo, de fet, ha prioritzat des del primer moment els acords amb les formacions ecosocialistes i independents de Catalunya, el País València i les Balears –ICV, Iniciativa del Poble Valencià o els balears Iniciativa Verds– abans que amb IU, amb qui competiran per l’exigu pastís electoral de l’esquerra a l’esquerra del PSOE en la major part del territori espanyol.

Herrera també ha volgut deixar clar que aquest acord no invalida la coalició existent amb EUiA. Herrera ha dit que l'esperit de la coalició consisteix en "no impedir les relacions d'Iniciativa amb Equo, ni les d'EUiA amb Izquierda Unida". Però també ha advertit als seus socis d’EUiA que en aquesta coalició, "no es pot ni imposar ni impedir res". La darrera discrepància entre totes dues formacions catalanes es va produir en el darrer Consell Nacional d'EUiA, en què els militants del partit van votar a favor d'ocupar el número 2 de la candidatura per Barcelona a les eleccions generals. Una qüestió que encara no ha estat resolta i que Joan Herrera considera que s'ha de tractar en l'àmbit intern dels dos partits.

Formaran grup a Madrid si poden
L'associació amb Equo és un acord a llarg termini i, entre d'altres coses, preveu que, d'aconseguir representants en les properes eleccions, els dos partits formin part del mateix grup parlamentari. Fins ara, els diputats d’ICV s’aliaven amb els de IU. Però Herrera ja ha precisat que això tampoc significa tancar cap porta, i que l’acord amb Equo "no seria incompatible" amb revalidar l'aliança amb IU al Congrés si la formació de Cayo Lara "ho necessita". "Volem facilitar la feina parlamentària de tots aquells components d'esquerres que vulguin fer feina al Congrés", ha afirmat Herrera.

Pactes i sigles
Amb aquest acord, Equo no es presentarà a Catalunya en les eleccions del 20-N, i sí que ho farà, precisament en coalició amb ICV, a les eleccions europees del 2014. L’esquerra espanyola a l’esquerra del PSOE, tradicionalment, tampoc s’ha presentat mai a les eleccions generals o autonòmiques a Catalunya, deixant espai al PSUC i, posteriorment, a ICV. EUiA, formació confederada a IU, sí que va competir amb ICV en les generals del 1999 i les autonòmiques del 2000, després del ‘cisma’ a Iniciativa, protagonitzat pel PCC i part de les restes del PSUC, que va suposar la seva creació. El 2002, ICV i EUiA van solucionar les seves diferències i van tancar la coalició estable que encara es manté.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosfera
1Veure i / o afegir comentaris
Antoni Ferret:No m'agrada, perquè és dividir l'esquerra, però ho accept...
Antoni Ferret
26 20:50:14/09/2011
No m'agrada, perquè és dividir l'esquerra, però ho accepto i m'està mig bé.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | EconomiaDigital.cat | CulturaiOci.com | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS per Bab Soft
elDebat.cat