Actualitzat el 28/09/2011 a les 00:01h

T'ho dec, avi

El meu avi es posava un casquet al cap en llevar-se al matí, perquè els cabells, que sempre es pentinava enrere, no li quedessin de punta. Quan em miro al mirall cada matí, penso en aquest detall: tinc quatre pèls a la calba força rebels. El meu avi no era ni escriptor, ni intel·lectual, ni artista. Era un senzill paleta, tota la seva vida va treballar durament a l’obra. El recordo, ja jubilat, cantant  alguna “sarsuela” i llegint Josep Pla. Sempre duia al damunt un tom de les obres completes d’en Pla i s’hi passava hores llegint-lo. De vegades, quan em poso al costat de la finestra per llegir amb llum natural, em ve al cap la seva figura, aquest era un dels seus hàbits.

El meu avi era d’Olot i sempre va conservar una estima especial per a la seva comarca natal, tot i que l’ofici el va dur a viure a l'extraradi de la gran ciutat, concretament a Sant Adrià de Besòs, on va conèixer la meva àvia, filla d’immigrants murcians de la primera onada, la dels anys 20 del segle passat, i castellanoparlant. Tots dos van parlar sempre català a casa i amb la mateixa llengua van educar la seva única filla, la meva mare. Quan veig que encara avui ens cal lluitar per assegurar el futur del català, penso en ell, en la seva fidelitat a la llengua i al país, malgrat la por que van passar durant la dictadura franquista.

Quan tinc moments de feblesa, nacionalment parlant, quan dubto de si mai aconseguirem la llibertat plena de Catalunya, penso en el meu avi. I m’omplo de força i d’energia. Ell no ho va poder veure –va morir el 1985-, els meus pares es fan grans i potser tampoc no hi arribaran a temps. Jo sí, jo vull viure el dia que serem independents, un estat més entre els gairebé 200 que hi ha al món. Els nostres avis i pares van aguantar la pitjor part en temps difícils, la gent de classe humil –els paletes, els pagesos, els petits botiguers...- van salvar-nos els mots i l’esperit de la nació i ens els van transmetre tant bé com van saber o poder. Que no sigui en va. És l’hora de la nostra generació. Els ho devem. T’ho dec, avi.

Navega per les etiquetes

independència

Referències a Internet

independència

COMENTARIS

+2
-0
Gran article
Dani, 28/09/2011 a les 16:29
El meu avi va patir el procés a la inversa, de l'extrarradi va emigrar a Olot i allà hem crescut nosaltres, els seus néts (que, per raons de feina, hem tornat a l'extrarradi)...

Gràcies per l'article.

Visca la terra.
+2
-0
Més raons
Anònim, 28/09/2011 a les 12:42
A més de fer-nos lliures per respecte als que ens han conservat els mots, també podem ser-ho per raons econòmiques. Jo mateix sóc independentista pel principi que diu que els pobles han de ser lliures, que ningú s'ha de deixar dominar per, costi el que costi.
+7
-0
Que no sigui en va!
David Amat, 28/09/2011 a les 07:28
Què vols que et digui. M'has tornat a omplir de força i d'esperança per continuar creient. Tu ho has dit: que el esforç, que la tremenda feina que els nostres pares, avis, besavis i fins i tot rebesavis, (i "rebes" moltes vegades, segur) van fer no sigui en va.

Continuem endavant! Tu i jo veurem i viurem la Independència, la República de Catalunya!

Una forta abraçada des de Santiago de Xile.
+4
-0
Els temps canvien...
Dessmond, 28/09/2011 a les 00:27
La generació criada en braços de l'Estat del benestar és la cosa més filfa que hom podia imaginar. Sort que Espanya pateixen del mateix mal. En aquest sentit empatem en quant a força amb l'enemic. Però cal ser consicents que sense bastant més d'exigència, això de la independència no ho veuràs ni tu ni jo ni els que ens vènen darrera.
Un bonic article, per cert.


http://dessmond.blogspot.com/

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: