Dijous, 29 de setembre de 2011 | 14:31
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Cal reforçar els fonaments de la democràcia

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
marta-llorens90x90
Cal reforçar els fonaments de la democràcia
Marta Llorens
28/09/2011 21:44
Un dels aspectes que ha deixat al descobert la crisi econòmica és la necessitat de millorar la qualitat democràtica de les nostres institucions per oferir confiança a la societat en uns moments d’angoixa i de dificultat. No sempre ha estat així. Hem vist aquests dies com, amb nocturnitat i sense avis previ, PP i PSOE s’han posat d’acord per a modificar la Constitució en una clara mostra d’opacitat i palesant que els seus interessos partidistes estan per damunt del bé comú, de les diferents sensibilitats i del consens que va possibilitar i ha facilitat la convivència democràtica dels últims trenta anys. PP i PSOE han donat el pitjor exemple de qualitat democràtica.

Tampoc el trist espectacle de la no renovació del Tribunal Constitucional no ha donat un bon exemple a l’opinió pública del que ha de ser la transparència i el compliment de la llei. Hi ha mes casos que clamen al cel. Si volem fer una democràcia més propera, més creïble i sobretot més eficient i més participativa, hem de ser més rigorosos. Per això CiU defensa un seguit de canvis per acostar la política al ciutadà que impliquin més participació dels ciutadans a la política.

Proposem que les Iniciatives Legislatives Populars es puguin defensar a les Corts pels seus representants. Això que ja es fa al Parlament de Catalunya no ha arribat encara al Congrés. Cal que ho faci per obrir les cambres parlamentàries a les demandes ciutadanes. També cal ser més clars en les iniciatives legislatives. Hem de fer menys lleis però més bones i més comprensibles. Cal més claredat per tal d’evitar que el poder judicial faci després diverses interpretacions de la llei, tot provocant estupefacció a la societat davant decisions judicials aparentment contradictòries.

A CiU estem convençuts que cal més complicitat i comunicació entre els electors i els seus representants. Apostem per un sistema electoral que contempli la participació del ciutadà i que no quedi només en mans dels partits. Ens agrada el model alemany: un diputat de districte (fet que potencia la proximitat) i una segona papereta per triar el partit. Per contra, ens oposem frontalment a la proposta Rubalcaba de fer d’Espanya una circumscripció electoral única. Hi estem en contra perquè no té en compte la diversitat i la pluralitat nacional de l’Estat, i perquè va en contra del principi de millora de la democràcia.

Naturalment, hi ha moltes més accions a emprendre per millorar la qualitat de la nostra democràcia, que CiU proposa en el seu. Però el primer que hem de fer és acomplir les normes que tenim i que PSOE i PP han ignorat. Si el poder legislatiu elegeix membres del CGPJ, del TC, d’òrgans reguladors, del Tribunal de Comptes, aquesta elecció l’ha de fer dins de termini. No s’ha fet, i aquestes institucions en els darrers anys, en especial l’espectacle del TC, han traslladat a la ciutadania el pitjor dels exemples possibles. Des de CiU tornem a insistir que, quan s’acaba el mandat constitucional dels membres que integren aquests organismes, aquests automàticament hagin de cessar. Si els polítics no som capaços de fer complir la llei, no ens podrem sorprendre que el nostre prestigi es trobi sota mínims. Fer que les institucions democràtiques guanyin credibilitat i transparència és fonamental per donar confiança a la societat. Malauradament, també en aquest terreny, els últims anys han estat dolents i la desafecció ha crescut, però estic convençuda que entre tots podrem invertir aquesta tendència. La societat necessita una democràcia forta, transparent i que generi confiança. I ara és el moment de reforçar els seus fonaments.

Marta Llorens, vicepresidenta portaveu d’Unió i directora de la campanya de CiU per a les generals
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1