Dissabte, 1 de octubre de 2011 | 14:16
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Una Monumental abarrotada posa fi als toros a Catalunya

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
José Tomás surt victorejat amb dues orelles
Una Monumental abarrotada posa fi als toros a Catalunya
25/09/2011 11:27
9jose-tomas
Expectació màxima i tot venut. Abarrotada la plaça i enmig d'un gran debat entre partidaris i detractors, la Monumental de Barcelona ha celebrat avui l'última 'corrida' a Catalunya. Ho jha fet en gran, amb el millor cartell possible, amb el matador José Tomás com a gran protagonista, que ha sortit victorejat, tallant dues orelles. El matador tornava a la capital catalana dos anys després i, com llavors, ha aconseguit que la plaça de braus estiguessii plena, amb les 20.000 localitats esgotades.
El destre de Galapagar (Madrid) ha lidiat al costat de Juan Mora i el català Serafín Marín astats de la ramaderia del Pilar, en una 'corrida' històrica que ha posa punt i final a gairebé un segle d'activitat taurina a La Monumental, després de la prohibició decretada per la majoria del Parlament que entrarà en vigor al gener de 2012.

El 28 de juliol de 2010, 68 dels 135 diputats del Parlament van aprovar per majoria absoluta l'abolició, enfront dels 55 que es van oposar i els 9 que es van abstenir, en una votació en la qual als 21 diputats d'ERC i els 12 d'ICV-EUiA es van sumar 3 del PSC i 32 de CiU --els dos partits van donar llibertat de vot--.

Ple absolut

A pesar que la plaça està obligada a reservar per al mateix diumenge la venda del 5% de les entrades, el ritme de compra dels abonaments i els preus de la revenda ja asseguren un ple absolut, com el que va haver-hi ahir quan Morante de la Pobla, José María Manzanares i El Juli es van enfrontar a toros de Núñez del Cuvillo.

La polèmica taurina seguirà vigent a Catalunya encara, ja que l'any proper la Genetalitat està obligada per llei a negociar amb els interessats les compensacions econòmiques que es deriven de la prohibició, i a més queda per resoldre un recurs pendent del PP davant el Tribunal Constitucional (TC) i el tracte que rebrà la iniciativa legislativa popular (ILP) que volen portar els taurins al Congrés.

De fet, tal com ja va succeir durant el final de la temporada l'any passat, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i el president de C's, Albert Rivera, han acudit a la plaça el diumenge per mostrar el seu suport a la tradició.

També han assistit el vicepresident tercer del Congrés i cap de llista per Barcelona en les generals, Jorge Fernández Díaz; el coordinador de Presidència i Relacions Internacionals, Jorge Moragas, i el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández.

Prohibició polèmica

El Parlament va prohibir les 'corridas', però va marcar una diferència amb els 'correbous' en blindar-los, ja que va entendre que l'absència de mort de l'animal permetia diferenciar els dos tipus de festejos, si bé els antitaurins consideren que l'eliminació de la festa dels toros no és suficient i reclamen que es vagi més enllà i es prohibeixi qualsevol forma de maltractament.

Durant 2011, la Monumental haurà celebrat 10 'corridas', una de rejones i sis novilladas, si ben les últimes dades de públic assistent es remunten a 2009, quan van acudir a la plaça al voltant de 140.000 persones.
Martín
26/09/2011
Bé els toros ja són historia, caldria que "el escribiente" de la nota se documentés una mica no són 100 anys sino una mica més, des de 1387. Lo que si és vergonyos, com han polititzat aquesta questió. L'esquerra ha picat i li ha donat una propaganda gratüita a la dreta PP i el partidet de Ciudadanos de Catalunya. A més han arribat al que segurament volien que és que un tema realment intrascendent per a la economía i la societat majoritaria, divideixi la força que necessita ara més que mai la ciutadania per afrontar la crisis. Què hi darrera de tot aixó, a qui l'intere$$a? Espero que ara que no tenen que protestar pels toros, els anti comencin a ser pro i ajudin a la gent que l'está pasant fatal arreu de l'Estat, i que es preparin perquè tindran molta feina en ajudar a Persones, que el necessisten arreu del món. A les hores contaran amb el meu recolzament.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1