Diumenge, 2 de octubre de 2011 | 14:53
Vostè es troba a: Inici > Política >

ETA demana al Govern espanyol que col·labori amb els verificadors

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La Comissió Internacional de Verificació
ETA demana al Govern espanyol que col·labori amb els verificadors
02/10/2011 12:17
ETAMATRICULAS
ETA ha anunciat la seva intenció de col·laborar amb l'autodenominada Comissió Internacional de Verificació creada recentment per comprovar l'autenticitat de la treva declarada per la banda el passat mes de gener i demana que els Governs espanyol i francès facin el mateix, en un comunicat publicat el diumenge en els diaris Gara i Berria.
Aquesta comissió, integrada per cinc experts internaciones procedents de l'àmbit militar, policial i d'intermediació de conflictes, no està reconeguda ni pel Govern espanyol ni pel basc, i va mantenir diversos contactes la setmana passada amb polítics i agents socials al País Basc dins del seu declarat objectiu de comprovar si és vàlida l'aposta d'ETA d'abandonar les armes.

El Govern espanyol ha dit de forma reiterada que abans d'iniciar qualsevol tipus de treball de verificació la banda ha d'anunciar el seu abandó definitiu i irreversible de les armes, mentre que França, que ha col·laborat estretament amb Espanya en la detenció d'etarres al seu territori, mai ha acceptat els intents d'ETA d'internacionalitzar el conflicte.

En el comunicat conegut ara però datat dijous passat, ETA, que ha matat a més de 850 persones en els 50 anys que porta lluitant per aconseguir un País Basc independent, assegura que "adopta el compromís de col·laborar amb la Comissió Internacional de Verificació" i considera que la seva creació és "un pas important en el procés de resolució" del conflicte basc.

"L'adopció de compromisos en tots aquests temes i la voluntat de totes les parts per afrontar la resolució en la seva integritat ens pot portar a donar passos determinants i irreversibles", afegeix ETA.

L'Acord de Gernika subscrit fa un any per l'esquerra 'abertzale', els partits Aralar, Eusko Alkartasuna, Alternativa i els sindicats nacionalistes, demanava a ETA un "alt-el-foc permanent, unilateral i verificable com a expressió de voluntat per al definitiu abandó de la seva activitat armada". El passat 23 de setembre, el col·lectiu de presos d'ETA va fer pública la seva adhesió al citat acord.

L'últim missatge d'ETA arriba un dia després que es conegués que l'organització il·legalitzada Ekin, creada en 1999 i considerada l'aparell encarregat de fer complir les directrius de la banda entre les estructures polítiques de l'esquerra 'abertzale', anunciés la seva "autodisolució" mitjançant el diari basc Gara.

Després de conèixer-se el dissabte un avanç de la declaració d'ETA, el lehendakari, Patxi López, va dir en una trobada digital transmesa per la web del PSOE que l'únic comunicat que esperaven era en el qual anunciés "la seva desaparició". López va dir que l'objectiu d'ETA era donar la benvinguda als "verificadors i mediadors internacionals, alguna cosa que sempre ha encantat a aquest món".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1