Dilluns, 3 de octubre de 2011 | 14:23
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

La resignació no és una opció

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
article joan carles gallego
La resignació no és una opció
Joan Carles Gallego
29/09/2011 22:21
Potser sí que a vegades el nom fa la cosa. El dissabte 24 de setembre vaig ser al Pavelló de Vistalegre a Madrid i em vaig trobar compartint amb més de 20.000 companys i companyes un acte que volia servir per posar de manifest que CCOO exigim una sortida a la crisi diferent a la que avui s’està gestant. Una sortida que posi en el centre de totes les polítiques les persones, l’ocupació i els seus drets, les prestacions socials, els drets laborals i socials. La sortida de la crisi no passa per mantenir els ajustos i retalls de drets i protecció social amb què van actuant els governs, ja que això no fa més que endarrerir la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, i a més està castigant la immensa majoria de les persones. Hi ha altres polítiques possibles, hi ha alternatives reals, i fa temps que es van reclamant. Cal un gran pacte polític i social per l’ocupació.

L’acord ha d’equilibrar els costos de la crisi entre els sectors socials, evitant que siguem només els treballadors qui paguem, i que també contribueixi qui més s’ha beneficiat en els anys de gran creixement i els qui mantenen les seves posicions. Per millorar la competitivitat dels béns i serveis i protegir la capacitat adquisitiva de les rendes de la ciutadania (salarials, pensions, prestacions i drets socials) proposem: un pacte de rendes (no únicament la “moderació” o retallada salarial, que és el que ens estan imposant fins ara, sinó també limitar beneficis, dividends, retribucions d’alts directius i compromisos de reinversió); una reforma fiscal, que garanteixi suficiència de recursos i contribució justa i equitativa; un control dels preus dels serveis bàsics, com la llum, el gas, el transport i els aliments de primera necessitat; polítiques d’habitatge, que garanteixin l’exercici del dret i que promoguin la rehabilitació com a element de dinamització econòmica; polítiques de R+D+i; polítiques de formació.

De l’acte de Vistalegre vaig sortir amb la convicció que cal seguir empenyent, que no ens podem resignar. Les alternatives les hem de fer avançar explicant, pressionant, denunciant, movent-nos. Fent seure a patronals i Govern, a Catalunya i a l’Estat. I seguint impulsant, també, una gran plataforma social on confluïm organitzacions sindicals i ciutadanes i entitats diverses, en defensa de l’Estat social. Perquè les retallades volen consolidar un canvi estructural de l’actual model social, substituint la provisió pública per la seva mercantilització. Un model que farà que les diferències entre individus es perpetuïn en desigualtat. Però si som forts, si les organitzacions tenim capacitat de proposta, de negociació i de mobilització, si sabem confluir i sumar esforços, podem fer que la sortida de la crisi tingui les persones i els seus drets com a objectiu i no l’acumulació de la riquesa en mans de cada cop menys. La resignació no és una opció. Lluita. És prou clar.

Joan Carles Gallego

Secretari general de CCOO de Catalunya
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1