Dilluns, 3 de octubre de 2011 | 14:09
Vostè es troba a: Inici > Política >

Patxi López aposta per la pau i proposa l'acostament de presos

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El lehendakari demana més gestos als presos d'ETA
Patxi López aposta per la pau i proposa l'acostament de presos
29/09/2011 14:01
9patxi-lopez
El lehendakari, Patxi López, ha plantejat la necessitat d'una "orientació consensuada" de la política penitenciària que contempli, entre altres qüestions, "l'acostament progressiu" dels presos d'ETA, "sempre que" s'afavoreixi la seva reinserció.
A més, ha demanat als reclusos que trenquin amb ETA, "recuperin la seva pròpia veu i donin nous passos per accelerar el final definitiu del terrorisme a Euskadi", i a ETA que es dissolgui "sense contrapartida ni condició".

López ha inclòs ambdues propostes en l'última part del seu discurs del debat de política general del Parlament basc, titulada 'Un compromís amb la llibertat i la convivència democràtica'. En aquest apartat, i en un context marcat per l'adhesió del col·lectiu de presos d'ETA a l'Acord de Gernika, i per la seva reclamació d'una amnistia, López ha volgut referir-se a aquest assumpte.

"Fins i tot els presos i les seves famílies, als quals ETA sempre ha imposat, mitjançant el terror, un silenci clamorós, han obert una nova esquerda aquests dies i s'han sumat al denominat Acord de Gernika", ha destacat.

López ha afirmat que, "encara que cal seguir mantenint l'exigència de la desaparició definitiva d'ETA", aquesta és "una bona notícia perquè pot ser un pas més cap al seu final". En aquest sentit, ha demanat als reclusos de la banda que "recuperin la seva pròpia veu i donin nous passos per accelerar el final definitiu del terrorisme a Euskadi".

En una altra part del seu discurs, el lehendakari ha proposat "una orientació consensuada, dinàmica i flexible" de la política penitenciària, que, recollida en una sèrie de propostes recopilades sota l'epígraf 'Bases per a la unitat, la concòrdia i la convivència', haurà de concretar-se "de la forma que millor propiciï la superació del cicle terrorista".

Aquest consens haurà d'estar "basat sempre en l'objectiu de la reinserció" i "contemplarà, entre altres qüestions, l'acostament progressiu dels penats, sempre que afavoreixi aquesta reinserció".

Ruptura amb ETA

López ha reclamat als presos de la banda "que trenquin decididament i de forma pública amb ETA", així com que "assumeixin la legalitat penitenciària perquè sigui possible la seva reinserció social i la recuperació per a la vida democràtica".

En la mateixa línia, ha instat a ETA que, "de forma pública i taxativa, deixi totes les activitats terroristes i es dissolgui sense contrapartida ni condició". López ha subratllat que, "només assumint els principis i regles" de la democràcia, es pot acordar la gestió de les diferències i els pactes per a la convivència futura".

"Alguna cosa ha canviat"

En la seva opinió, "alguna cosa ha canviat a Euskadi, malgrat que ens costi encara posar-li nom". En aquesta línia, ha assegurat que "avui estem vivint a Euskadi un nou temps", en el qual s'ha "deixat enrere el poder de condicionar la vida ciutadana que ETA ha tingut durant tants anys".

"La fortalesa de l'Estat de Dret i la nostra fermesa en la defensa, i en l'exigència del compliment dels principis democràtics, ha obligat als qui, fins fa ben poc donaven cobertura a la violència d'ETA a moure's i a donar passos per a la seva incorporació a la democràcia", ha manifestat.

"Aliança cruel i terrible"

Això, segons ha indicat, ha fet que hagi "acabat per sempre aquesta aliança cruel i terrible entre assassins i grups de ciutadans que els servien de suport". "Avui s'ha imposat, amb rotunditat, el triomf democràtic. Hem triomfat, fa temps sobre l'estat totalitari i també sobre les pretensions totalitàries d'ETA", ha destacat.

Després d'afirmar que "la legalitat no els redimeix del seu passat" perquè "això l'hi han de guanyar", ha afegit que "és evident que la democràcia triomfa quan, els qui fins ara l'atacaven, s'integren en ella, assumint els seus principis i valors".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1