Dilluns, 3 de octubre de 2011 | 14:11
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Senat, reforma necesaria

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Eva parera cara (peq.)
Senat, reforma necesaria
Eva Parera
29/09/2011 22:09
Davant les eleccions del 20-N no són poques les veus que manifesten la seva desafecció i el seu desinterès per la política. La seva posició és comprensible des del desencís, però tots hem de ser ben conscients que només des de la democràcia i des de la participació aconseguirem els canvis que calen per assolir més democràcia. Es un camí sense dreceres: necessitem la implicació i l’esforç de tots per enfortir la democràcia i per millorar la seva qualitat i la de les seves institucions.

Certament, hi ha moltes coses a millorar i una n’és el Senat. Ho dic amb coneixement de causa i estic completament d’acord amb qui diu que el Senat tal i com avui està plantejat no té el sentit que hauria de tenir. Per aquest motiu, CiU proposa que canvií la seva funció actual i esdevingui una autèntica cambra de representació territorial. No volem que aquesta intenció de canvi es quedi només en paraules. Per això, des de CiU apel•lem a dos documents: la proposta de canvi de reglament i la ponència sobre la reforma constitucional per adaptar l’actual Senat a la Constitució.

Estem convençuts, i així ho defensem, que el Senat ha de ser cambra de representació territorial. Ara no ho és. Tothom hi està d’acord i, malgrat aquesta unanimitat, els dos grans partits espanyols (PSOE i PP) no han fet res al•legant que és molt difícil arribar a acords. Davant d’aquesta afirmació a CiU no podem oblidar que un bon exemple de la manca de qualitat democràtica dels darrers temps, i un clar exemple del fet que quan els hi convé sí es posen d'acord, ha estat la reforma constitucional express del PP i del PSOE que es va fer amb nocturnitat i amb mala fe, ignorant les forces polítiques que, com CiU, van fer possible la Constitució i la transició democràtica. Quan ha interessat a socialistes i populars no s’ha permès que hi hagi ponència, no ha intervingut la comissió constitucional i tampoc s’han pogut transaccionar esmenes al ple. I de la nit al dia ens vam trobar amb una reforma constitucional imposada i a mida de socialistes i populars, que ignora Catalunya i els catalans.

CiU aposta per una reforma necessària de la Cambra Alta perquè volem dignificar-la i donar- li sentit. No fer-ho resulta incomprensible per a la societat que exigeix de les seves institucions, eficàcia, compromís i utilitat contrastada. Aquesta és la proposta que des de CiU fem per al Senat en la propera legislatura. Continuar com fins ara sense una reforma a fons que converteixi el Senat en una autèntica cambra de representació territorial suposaria un greu menyspreeu a la societat que reclama més transparència i més eficàcia de les seves institucions. Es just que així sigui, i per això ens comprometem a lluitar fins a aconseguir-ho.

Eva Parera, senadora i vicepresidenta de UDC
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1