Pere Pratdesaba | Actualitzat el 03/10/2011 a les 10:11h

Els especuladors sacsegen la festa musulmana del Xai

Moltes famílies podrien quedar-se sense poder celebrar-la a causa dels forts increments dels preus. Una entitat de Manlleu anima els fidels a una petita rebel·lió.

Una carnisseria halal, aquest matí a Vic Foto: Adrià Costa

Osona per la Pau (Jameiat Essalam) de Manlleu ha criticat un fort increment, que denuncia com a especulatiu, del preu del xai que alguns intermediaris aplicaran amb motiu de la Festa del Sacrifici (Festa del Xai), el proper 7 i 8 de novembre.

L’entitat considera que moltes famílies no podran celebrar la festa, la segona més important del calendari islàmic, perquè no tenen prou diners per comprar el xai.

Per tot plegat, l’associació va decidir el dissabte passat en una assemblea extraordinària celebrar la festa sense el xai. “El xai és una part més de la festa. És una tradició, però no una obligació”, explica El Mahdi Berkahi, president de Jameiat Essalam. Per tant, la festa consistiria només en una pregària al matí i les tradicionals reunions familiars, amb àpat inclòs, però sense xai.

Jameiat Essalam està mantenint contactes amb entitats musulmanes de tot Catalunya per tal d’estendre la iniciativa (o protesta) a la resta del país. “Estem vivint temps durs, amb la crisi. I volem donar un exemple als especuladors que s’aprofiten de la bona fe de la gent”, assenyala Berkahi.

Segons el president d’Osona per la Pau, el preu habitual del xai és de 80-90 euros. A mesura que s'apropa la data de la festa, creu que els preus es poden enfilar fins als 250 euros. Els especuladors són els “intermediaris” que hi ha entre els productors i les botigues, i són marroquins i catalans, segons Berkahi. La major part del xai es compra fora de Catalunya.

Una altra possibilitat que està estudiant l’entitat de Manlleu és que tots els musulmans de la ciutat celebrin la Festa del Sacrifici de manera conjunta, per tal de solidaritzar-se amb els que no poden efectuar la despesa. “Faríem una festa al carrer i compraríem dos o tres xais”, avança Berkahi.

Una de les grans festes islàmiques

Les comunitats islàmiques celebren cada any la Festa del Sacrifici (Aid al-Adhà), també coneguda com la Gran festa (Aid al-Kabir) o Festa del Xai. Les famílies maten un animal de manera ritual -sovint un xai, tal com es diu que va fer el patriarca- en record de l'acte d'Abraham; a continuació s'organitza un gran àpat i els creients es retroben en família i entre amics i es fan regals als infants.

La Festa del Sacrifici és la segona festa més important del calendari musulmà. Se celebra dos mesos i 10 dies després de la fi del Ramadà.

Navega per les etiquetes

crisireligióFesta del Xai

COMENTARIS

+43
-11
Subvencionémoslo!
Pepe, 03/10/2011 a les 10:38
Titular amarillista a más no poder. Eso es la ley de la oferta y la demanda. Hace mucho que nos pasa a todos en navidad con los productos frescos típicos y no lloramos tanto ni hacemos llamamiento a la rebelión.

Cada vez me dan más miedo los musulmanes.
+34
-6
festa del xai
Anònim, 03/10/2011 a les 11:23
SI NO PODEN MENJAR XAI QUE MENGIN PATATES AMB LA CRISI A CASA EN MENGEM CASI CADA DIA I NO PLOREM NI ENS QUEIXEM GRACIES QUE NI HAGIN
+29
-5
Com tots...
Anònim, 03/10/2011 a les 12:07
Això és, tal i com diu l'altre comentari, la llei de l'oferta i la demanda, que és la mateixa per la qual pugen per nadal els preus dels productes frescos i congeltats típics de l'època o que es consumeixen més durant aquesta època... Per això a casa comprem menjar congelat abans, que no serà tan bo com el fresc però sí més barat; I si volem fresc doncs ja sabem el que toca, a pagar! Com és allò: no volem discriminació per raça, cultura o religió... Doncs això és l'igualtat!!! Ja està bé de tanta tonteria!
+6
-27
que miedooo
Anònim, 03/10/2011 a les 12:19
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+25
-4
que el congelin
Anònim, 03/10/2011 a les 12:45
que el congelin, ja veus si es fàcil. com el marisc per nadal
+7
-3
20N
Anònim, 03/10/2011 a les 13:46
El proper 20N hi ha eleccions. Qui no estigui d'acord amb la situació actual, que voti amb conseqüència.
+10
-6
no
ma, 03/10/2011 a les 17:59
Els musulmans són bastant reacis a congelar els aliments.
Per ells és molt important que el producte sigui fresc i evidentment matat a l´estil halal.
Segurament si els hi regalèssis xais congelats sense estar matats ^halal^ els hi donarien abans al gos, o a la basura directament.
En fi sempre quedarà el cous cous.
+10
-7
I què?
Anònim, 03/10/2011 a les 19:25
A mí, més por que els musulmans, m'en fan els xupiguais que llencen notícies com aquesta. Com si els que no som musulmans visquessim al país de les 'maravillas'.
Fins els nassos de tanta discriminació positiva que ja frega el racisme cap els autòctons.
+13
-2
I doncs que hi farem..
Anònim, 03/10/2011 a les 20:44
Totalment d'acord amb comentaris anteriors, els preus s'apujen per tothom i tots sabem que quan s'acosten festes senyalades els preus es disparen. Doncs apa com tothom si es pot comprar es compra i si no no es compra que no passa res. l'article diu que es una tradició no una obligació no, i ni que ho fos les coses si pots molt bé i sino t'aguantes com tothom i menges una altra cosa. No hem de ser tots iguals, doncs apa igualtat per tothom, que si per Nadal no podem menjar gambes doncs menjarem sardines. voleu dir que no n'hi ha prou ja de tot plegat !!!!!!
+5
-3
Xai halal
Anònim, 04/10/2011 a les 00:41
Els que especulen amb els xais son les propies botigues dels marroquis que aprofiten aquets dia per fer calers del propis marroquins.
+5
-2
es el preu
Anònim, 04/10/2011 a les 07:56
jamiat assalam es una assosiacio cultural 'la festa de xai es festa religiosa dons que dejen la relegio a part i cadascu celbri la festa a su estil el que no pot matar un xai que mate una gallina o que menja entrecot com la que surt en la foto
+1
-0
Especulació
Bolsacom, 04/10/2011 a les 11:47
Espero que hi hagi un article igual d'especulador cada vegada que puja el preu de qualsevol aliment o matèria primera.Si no és així,no tindreu cap credibilitat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Vic
divendres
5°C  20°C
dissabte
3°C  20°C
diumenge
8°C  24°C
Enquesta
Com hem d’encarar les retallades sanitàries?
      Vots emesos: 44
Edicions locals
canalspt

Festa major de Sant Pere de Torelló

 
Vídeos de la baixada de carretons (a sobre) i les carretilles, el pregó, a càrrec de l'AFA Santperenca, i l'espectacle de Reugenio (a dins de la notícia).

Galeria de fotos (Lluís Verdaguer)

Arxiu històric
Humor
Vés a: Tot a 100!

Tot a 100!

Nova entrega d'humor d'en Mandanga (imatge ampliada a dins de la notícia).



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: