Actualitzat el 05/10/2011 a les 00:01h

En defensa de Sagarra

Constato amb estupor que no hi ha cap obra de Josep Maria de Sagarra programada al Teatre Nacional de Catalunya durant el 2011, l'any del 50è aniversari de la seva mort. Després de constatar-ho, ho comento en veu alta i algú em diu misteriosament que “hi ha hagut pressions” perquè no se'n representi cap. D'aquí no en surto: les “pressions” són allò tan eteri, impossible d'atrapar o de definir, així que simplement decideixo dir, en aquest espai que gentilment em cedeixen, el que penso de la qüestió.

Sagarra, Maragall, Pla i Verdaguer van ser acceptats o admesos pel franquisme per raons diverses. Val a dir, d'entrada, que el franquisme volia donar cove als catalans perquè no ens queixéssim, i estiguéssim contents veient que ells sí que ens deixaven publicar llibres en català, així que van triar els que els podien causar menys problemes: Pla, per ideologia; Verdaguer, per capellà; Maragall per espiritual; Sagarra per salvar monges de les grapes de la FAI.

S'acaba el franquisme i, com que tots quatre ens glorifiquen i ens honoren amb les seves lletres i, per tant, no podem fer veure que no existeixen, ens plantegem què fer-ne socialment: a Pla, tot i algunes disputes i controvèrsies, el perdonem perquè, com acostumem a dir amb posat desentès, “separem la ideologia de la literatura” –és que, si no les separéssim, entraríem en un estat esquizofrènic de difícil resolució!-; a Verdaguer el perdonem perquè ell no tenia la culpa de ser capellà i, a més, era pobre, i, a més, el bisbe el va castigar a no dir misses; a Maragall estem entre si perdonar-lo o no perdonar-lo perquè, a sobre que tot ho feia passar per Déu, resulta que era de bona família i vivia de renda. Afortunadament i pel bé de la nostra història literària, té una descendència que s'ha mogut entre partits polítics anomenats d'esquerres i catalanistes i que, per tant, l'ha redimit d'aquest gran pecat... Sort d'això.

I arribem a Sagarra. Aquí sí que no hi ha excusa. Té un “de” com una catedral entre el nom i el cognom i li agradava fer el paper de dandy; hauria perillat de cara al franquisme per intel·lectual català, però abans va haver de fugir per cames de la FAI per ajudar persones –les monges són persones- a escapar de la tortura, la violació i la mort. I després va tornar i va fer el que va poder per mantenir la llengua catalana a la clandestinitat. Va passar anys molts difícils per aquesta fidelitat. I és cert que va escriure en castellà –sobretot a diaris-, però a partir del 1950. I podria dir-ne altres coses però callaré perquè em fa l'efecte que, com hem fet amb els altres tres autors, no ens hauríem d'entretenir ara a jutjar els seus actes en el passat –un passat que la major part de nosaltres no hem viscut, per cert-, si no que simplement hauríem de callar i escoltar... o millor dit, llegir; llegir i proclamar als quatre vents el llegat d'una de les grans plomes de les lletres catalanes, que poc importa que nasqués en una família noble i que estigués acostumat a viure bé. També era terratinent Ausàs March, i aquest sí que tallava caps i mans i peus, i tanmateix ni ens hi fixem, perquè hem entès, amb raó, que només hem d'estar per les seves sublims lletres.

Entenc que encara hi ha moltes ferides obertes i ressentiments que hi són des de la postguerra. Però hi ha determinades actituds que, sincerament, em comencen a recordar les purgues de Stalin. Per tant, no sé si hi ha “pressions” o no, al TNC o on sigui, però sí que crec que en qualsevol altre país, s'estaria programant Sagarra a tots els teatres –i sobretot als públics-, i s'estaria donant a conèixer al món amb l'excusa d'aquests cinquanta anys. I aquí... silenci, que no se'n parli. La seva ploma d'or, ens la mengem. Però compte que, com que porta música incorporada, ens pot fer pessigolles a la panxa.

Navega per les etiquetes

Josep Maria de Segarrateatre

Referències a Internet

Segarra

COMENTARIS

+2
-0
Admiració per en Sagarra
Anònim, 05/10/2011 a les 20:42
Tots els que malparlen de Sagarra i no l'aprecien és que no l'han llegit. Tant ell com en Pla com en Gaziel són alguns dels més grans escriptors catalans de sempre. I van escriure gran part de la seva obra durant els anys més negres de la dictadura franquista. En Sagarra era membre del clandestí Institut d'Estudis Catalans i les reunions les feien llavors a casa.
Què fàcil es parlar ara pels descosits els que no han viscut la dictadura, ni la ferotge persecució del català d'aleshores.
+0
-0
D'acord!
Elisenda , 05/10/2011 a les 20:01
Trobo que l'article és excel·lent: està ben argumentat i explicat. És ben cert que en aquest país s'han menystingut autors per la seva ideologia. Només vull recordar que ni Pla ni Carner van obtenir mai el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, tot i que les seves obres són d'una grandesa sublim.
Sagarra té obres més bones que d'altres, com passa amb els autors prolífics. Jo recomano la lectura de Vida privada
+11
-3
Pressions? Digues de qui o calla.
Miquel Ricard, 05/10/2011 a les 11:50
Després de llegir aquesta teoria de la conspiració contra l'obra de Sagarra al TNC i no aportar-ne cap proba ni dir d'on surt em fa l'efecte que és una invenció sense més. A quins interessos obeeix? ni idea, però potser la Busquets tampoc en te gaire idea i ho diu i ja està dit.
+2
-1
Interrogants
Anònim, 05/10/2011 a les 11:26
Per anònim de les 8.57 h: viure a Espanya durant el franquisme volia dir ser franquiste? Està veritablement demostrat que Pla va ser un espia? La literatura de Pla només et suggereix els adjectius "carca" i pesadíssim? Has provat d'anar a libreries i demanar obra de pLa o Sagarra? Has llegit Sagarra? Quins són els ambients propers a La Vanguardia?
+5
-4
gran article
Anònim, 05/10/2011 a les 10:25
Gran article! M'agradaria que ens expliquessiu millor això de les 'pressions'. Es comença amb pressions i acabem en presons.
+2
-4
Cultura polititzada?
Anònim, 05/10/2011 a les 08:57
Sembla que hi ha un esforç des de fa pocs anys (des d´ambients propers a La Vanguardia) de rellançar autors catalans que havien quedat oblidats. Curiosament (??) aquests autors tots eren afins al règim franquista i poc a poc varen anar quedant relegats ja abans de la democràcia. Va començar amb el Plà, fa poc ens varen intentar vendre les virtuts del Sentís, i ara el Sagarra. Faig dues preguntes: Aquest intent no estarà tant políticament motivat com el que pretesament es va dur a terme al final del franquisme? Si fossin tant bons no hi hauria un públic que consumiria les seves obres? Ho dic perque a les llibreries et costa trobar aquests autors, senyal de que no hi ha gaire demanda. I potser teniu raó però (ara diré una heretgia) el Josep Pla jo el vaig trobar pesadíssim i carca. En tot cas si voleu promocionar el Sagarra perque la Vanguardia no llença una promoció de les seves obres a les edicions del diumenge?
+1
-0
Sagarra fet cançó
Toni Subirana, 05/10/2011 a les 01:11
Vegeu la meva aportació a l'obra de Sagarra.


http://www.tonisubirana.com/?p=619

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Blanca Busquets
Treballa a Catalunya Ràdio des de fa vint-i-cinc anys on ha fet de tot i molt i se sent com a casa. La ràdio l'apassiona, però confessa que la seva vida són les lletres: ja té cinc novel·les publicades, Presó de Neu (2003), El Jersei (2006) Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009) i acaba de publicar La nevada del cucut.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: