Divendres, 7 de octubre de 2011 | 10:49
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Geli acusa Boi Ruiz d'haver tocat el "cor" del model sanitari català

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
La ex consellera reapareix nou mesos desprès
Geli acusa Boi Ruiz d'haver tocat el "cor" del model sanitari català
06/10/2011 23:32
9Marina Geli parlant en el Parlament
La diputada del PSC al Parlament Marina Geli, ha acusat al conseller de Sanitat, Boi Ruiz, d'haver tocat el "cor" del model sanitari català, però ha estès la mà per arribar a un acord sobre el sector de cara a la negociació dels pressupostos del 2012, invitació que aquest ha agraït després de demanar que es baixi l'alarmisme.
En una tensa interpel•lació parlamentària, la que va ser consellera de Salut en el tripartit, ha volgut pronunciar-se per primera vegada sobre la gestió de Ruiz, acusant-lo d'haver tocat el "cor" del model sanitari català.

Després que Ruiz hagi reconegut que es podria ser a l'"extrem" de tocar el cor del sistema, Geli l'ha instat a replantejar-se les seves línies vermelles perquè només així serà al seu costat, i li ha recordat que així li va traslladar per carta a l'agost.

Com a punt de partida, l'exconsellera li ha proposat recuperar l'informe Vilardell 2010 i, segons la seva opinió, seria possible arribar a un acord en un termini màxim de tres mesos.

El conseller, que ha insistit que ha complert amb el guió pressupostari que es va presentar en un començament, ha acollit la invitació de pacte de Geli, tot i que considera que aquesta petició no ha estat coherent "amb els comportaments de tota l'oposició" que, segons la seva opinió, només han augmentat l'alarmisme.

En conseqüència, i després de censurar les crítiques que l'acusaven de voler que els ciutadans s'apuntin a mútues privades, ha apel•lat a crear un clima més constructiu per poder negociar: "Estic d'acord amb treballar conjuntament, abaixar l'alarmisme, compartir informació, criteris i mantenir el model. Perquè no estem canviant el model."

Tot i això, Ruiz ha recordat a la seva antecessora socialista que el sistema tampoc no té milions d'euros que el Govern hauria de pagar a Catalunya en compliment del principi de lleialtat institucional perquè, segons el seu parer, la sanitat catalana necessita més recursos perquè està "infrafinançada".

Precisament, Geli ha defensat abans la "infrafinançació crònica i conjuntural" de la sanitat catalana, pel qual s'ha ofert a Ruiz a defensar davant també davant l'executiu central que sorgeixi de les eleccions generals la necessitat de millorar la fiscalitat i l'aportació de recursos al model català.

D'entre els acords sanitaris que l'exconsellera li ha proposat està el de reordenació d'urgències i la negociació amb els farmacèutiques de la medicació hospitalària i dels ambulatoris.

Malbaratament de CIU

Geli, que ha defensat la seva gestió quan era consellera, li ha recriminat que culpi el tripartit del dèficit sanitari i li ha etzibat que ella mai va aprofundir al forat de més de 2.400 milions de la gestió de l'exconseller Xavier Pomés en els governs de Jordi Pujol, i quan Artur Mas era conseller d'Economia.

"Els que han malgastat durant 30 anys han estat vostès", ha ressaltat Geli, el que ha provocat la indignació dels diputats de CiU.

Per a Geli, és important replantejar-se els recursos que es destinaran el 2012 en salut i més en temps de crisi perquè, en el cas que es consolidin les retallades aplicades fins ara, empitjoraran les desigualtats socials.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1