Pere Fontanals | Actualitzat el 28/09/2011 a les 00:00h

O tots moros o tots cristians

Pere Fontanals: Aquest passat cap de setmana el barri de cal Miquel de Navàs ha celebrat les seves festes amb un seguit d'activitats en què les estrelles eren la missa rociera i la posterior ballada de sevillanes a càrrec de la Penya Malaguista. Amb peinetes i lunares. En el cartell d'actes constava com a col·laborador l'Ajuntament de Navàs, presidit per la CUP. Aquest proper dijous el ple ordinari de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet aprovarà un dictamen per a la concessió d'una subvenció nominal a favor de la Asociación Cultural Rociera, Virgen del Rocio de Sant Vicenç de Castellet, sí, així, tal com raja. L'alcalde de l'Ajuntament de Sant Vicenç és de CiU.

Però fora d'aquests dos exemples puntuals que coincideixen en pocs dies, tots tenim presents manifestacions a Manresa i al Bages que van des de tablaos fins a passejades de talles amb formes de verges i cristos. Tots hem coincidit amb carretes guarnides de flors o ens hem esgarrifat, en un sentit o un altre, en ple carrer davant del lament soprano d'una emmantillada. Fins i tot, i sense anar més lluny, a Manresa existeixen dues cases andaluses fruit d'una escissió interna que hi va haver fa temps.

I aquestes manifestacions i aquestes entitats fa anys que conviuen entre les sardanes i els balls de bastons i es fan lloc a l'agenda, i mirant present i futur hauríem de tenir tots clar que són tan pròpies, o tan alienes, com ho són i seran la commemoració de la independència d'Equador i Bolívia amb les dones desfilant amb el barret a punt de caure, o els cursos de tango que organitza l'Associació Cultural Argentina –sí, també així com raja- o, fins i tot, els kebab, o la botiga de quincalla xinesa, o la fruiteria índia, o el comerç de comestibles ucraïnès.

Resar cinc cops al dia mirant a l'est o plorar i fer penitència tot seguint pels carrers una fusta tallada a mode d'icona? Quina d'aquestes dues manifestacions és pròpia del Bages? Quina és pròpia de la seva gent? Doncs suposo que les dues si es té un discurs assimilador. O suposo que cap de les dues si es vol delimitar de manera ortodoxa l'arrel cultural catalana. O les dues són pròpies o les dues són alienes. No hi ha mitja tinta.

Amb el dret a vot passa el mateix. Aquest dijous Sant Joan de Vilatorrada viurà el seu propi calvari al ple de l'ajuntament amb una moció igual que la de fa quinze dies a Manresa que pretén evitar que els joanencs de nacionalitat marroquina puguin votar en les eleccions municipals. Els defensors d'aquesta proposició usaran el tan amanit tema de la integració, l'idioma, la religió, els costums i la cultura, com si fos un fenomen nou a casa nostra. Si aquests són els arguments per a què els marroquins no votin potser que reformulem el dret a vot des del principi.

Navega per les etiquetes

dret a votimmigració

COMENTARIS

+23
-4
ala!!!
Pau, 28/09/2011 a les 00:12
Pere,què dius boig? demanar que els immigrants no espanyols gaudeixin dels mateixos drets que els espanyols és una animalada. Bé, fora bromes, marxo d'aquesta plana abans no comencin a bordar els animals de sempre.
+12
-17
Tots Moros!
Anònim, 28/09/2011 a les 00:14
La CUP li ha durat menys al Fontanals que una bicicleta al carril bici de Manresa...
+12
-17
WTF???
Anònim, 28/09/2011 a les 01:06
Bé, no és gens nou el fenòmen de la immigració al nostre país. Des de sempre les nostres contrades han estat dins dels corrents migratòris. Però em sembla que els extrems són tots dolents. I vostè senyor Fontanals deixa veure una predisposició a que la comunitat marroquina exerceixi un sufragi en aquest cas local. Jo a títol personal m'hi oposo i li explicaré el perquè de tot plegat:
Jo crec en la equitat com a principi bàsic a l'hora d'otorgar un dret o establir un deure, i en aquest cas si nosaltres fossim ciutadans de països àrabs no disposaríem d'aquest dret que vostè suposadament defensa a favor de la comunitat marroquina, a més de la problemàtica de que en alguns indrets es formin partits àrabs ( cosa que ja es du a terme en algunes zones geogràfiques espanyoles ) Què passaria si guanyessin ? si fossin una comunitat majoritària ? Cal dir també que per tarannà la comunitat marroquina és reservada i en alguns casos fins i tot problemàtica i en risc d'exclusió social. És una trista realitat en cap cas lligada a la xenofòbia ni al racisme però a tenir en compte.
Segons el meu parer no haurien de gaudir d'aquest dret, ja que en gaudeixen de molts altres que als autòctons ens són negats.
+19
-2
exacte
Joel, 28/09/2011 a les 01:28
Hem de potenciar la cultura i les tradicions catalanes per davant de tot, però al mateix temps trobo fenomenal que s'organitzin altres manifestacions folklòriques que són símbol, orgull i nostàlgia dels nouvinguts, siguin andalusos, andorrans, marroquins o rumanesos... portin 40,20 o 5 anys aqui. I trobo lògic que les administracions les recolzin doncs enriqueixen les programacions culturals, encara que no siguin del gust de la majoria. Tots tenim els mateixos drets i l'acceptació sense recances de tots els grups ètnics és el què farà la nostra nació més gran.
La proba en són els andalusos de neixament que s'estan tornan independentistes. Segur que en coneixeu algun.

Visca la terra lliure!
+23
-0
Pel WTF
Anònim, 28/09/2011 a les 01:43
Podria enumerar els drets de que gaudeixen els ciutadans marroquins i que als autòctons ens són negats? a part, és clar, del dret a tres cotxets gratis per cada fill que tinguin.
+14
-5
No ho entenc
Anònim, 28/09/2011 a les 08:10
POden votar els txecs o hongaresos i no els marroquins? No ho entenc
+15
-3
Sublim!
Arnau, 28/09/2011 a les 09:45
Avui Pere has fet un article sublim! Veritats com punys!

Felicitats!
+10
-11
gran comentari
o. limones, 28/09/2011 a les 10:10
Pere , com sempre fas demagogia , i tot ho portas al teu corralet.
Independement de les manifestacions culturals , que estan presents sempre a la nostra ciutat de tot tipus de cultures ,tornas a pixar fora de test.
N'hi ha lleis , el codi civil otorga la nacionalitat als estrangers que ho demanin als 10 anys i passats aquest tenen el mateixos drets que qualsevol ciutadà. En casos especials fins i tot abans. confondre la gent amb la cultura i el dret a vot, dir que els immigrants espanyols i la seva immigració es la mateixa que l'actual ens fa veure quin tipus de persona ets. Tota aquesta gent es de segona per tu, pero ja que vas de comunista,com es que tens aquests pensaments xenofobs, racistes. si tinguessis una mica de poder , et faltaria el bigoti, i saludar amb el braç estirat . Es el mes adient pels teus criteris politics.
+12
-2
Millor comentari.
C. Prats, 28/09/2011 a les 11:51
"...dir que els immigrants espanyols i la seva immigració es la mateixa que l'actual ens fa veure quin tipus de persona ets" afirma l'O.Llimones i despres ens diu que per en Pere ells immigrants espanyols són de segona!!! i per acabar-ho d'adobar acusa l'autor del post de Nazi.
És a dir, ens diu que les persones són millors o pitjors en funció de la seva nacionalitat, i en funció d'aquest origen han de tenir o se'ls hi han de negar uns determinats drets.
Però tranquil, senyor Llimones, per respecte a les víctimes de l'holocaust no t'acusaré de nazi.
+3
-4
En Teo va a Rússia
Anònim, 28/09/2011 a les 12:29
Que algú li doni una subvenció aquest home, ja!
+7
-6
Anem molt bé
Anònim, 28/09/2011 a les 13:23
Avui llegeixo a la Vanguardia, l'article del Monzó on diu que a Suissa els musulmans han demanat treure la creu de la bandera del pais, (que data del 1848) argumentant que en aquest moment i degut a la multiculturalitat ja no es representativa.
Aixó es el que passa quan deixes votar a aquesta gent, que independent del pais on van, tenen problemes.
Tots els nostres simbols, costums, tradicions, etc.. els ofenen i es clar, els que hem de canviar som nosaltres.
Anem-nos preparant per canviar la bandera de Manresa.
+2
-3
Reciprocitat
Anònim, 28/09/2011 a les 18:34
Els ciutadans espanyols podem votar a unes eleccions democràtiques al Marroc? Si no ho podem fer, els ciutadans marroquins no haurien de poder vorar aquí.
Per que quedi clar que no es tracta d'una postura racista, crec que els ciutadans tunissians (i probablement aviat el libis) sí que haurien de poder votar.
P.D. Per evitar d'altres malentesos, "espanyols" és en aquest context un terme merament legal.
+5
-3
Fornanals xenòfog
Toni, 29/09/2011 a les 10:33
Com sempre el Fontanals, demostra la seva poca cura en vers els que ell no considera catalans, aquells que van venir de altres comunitats autònomes a treballar a ajudar que els burguesets catalans es fesis mes rics encara. De fet crec que es l´únic que t'agrada fer, cridar una mica la atenció, remenar la merda de tan en tant, que la pudor no acabi de marxar mai. Si hi han cases d'Andalussia, es potser per que hi han un munt d'andalussos a Manresa, no? i be que paguen impostos, i els bolivians, ecuatorians, marroquins.. doncs el mateix, sempre que cumpleixin les seves obligacions amb la societat, han de poder gaudir-ne també.
+4
-0
català és que se sent
Pansa de califòrnia, 29/09/2011 a les 11:29
Visca la pluralitat de comentaris i continguts.
No podem parlar de reciprocitat si tampoc tenen els mateixos drets totes les persones que viuen i treballen a la ciutat de Manresa i per la ciutat de Manresa. Us diré més, els fills i filles de les famíleis nouvingudes són tan catalans i catalanes com jo i ni de bon tros podràn gaudir en futur dels mateixos drets que jo, així que plantejem-nos-ho.
Català és qui se sent, qui treballa, viu i s'estima Catalunya, amb la seva diversitat i pluralitat ètnica. Així que a qui no li agradi que marxi.
No voleu adonar-vos però els moviments migratoris s'han produit al llarg de tota la historia; aquest no és un fet aïllat, és una realitat, i no podem donar l'esquena a un futur que cada cop és més imminent.
Aprenem a conviure entre nosaltres i tot serà més fàcil.
I què que no poguessim votar al Marroc? Aquest no és el debat; això és Catalunya. Català és aquell que viu i treballa a Catalunya i per Catalunya.
I a qui no li agradi: calavera, pinta i la ralla al mig!
+4
-3
la veritat
esteso, 29/09/2011 a les 12:30
el que diu el sr o sra limones sobre la inmigració te molt de cert,potser en el ultim tram s`passat una mica peró jo hauria dit el mateix amb unes altres paraules es evident que en fontanals te un odi brutal a tot el que sigui espanyol i aixi ho manifesta en molts de els seus articles poder tindría que mirar quina nacinalitat hi possa al seu DNI independenment que sigui nacionalista o no.aquest tipus de comentaris no el fan més catalá que jo.





+2
-2
Atents! Que ens volen destruir
Dr. Slump, 29/09/2011 a les 12:33
Ai, ai... que els que s'omplen la boca amb el català, són els primers que parlen castellà a casa...
+1
-3
resposta pel Prat
o. llimones, 29/09/2011 a les 12:54
Sr. prat , no cal que em digui nazi i si vol faci-ho , ja que les meves arrels son totalment oposades . Veig clarament que, i les vist molts cops fer demagogia quan es fan aquest comentaris et tornen amb el mateix discurs.
Jo no soc el que discrimina , el que confon a la gent entre el dret a vot i les cultures de cada poble, i si no ho vol veure no ho vegi. vosté segurament no podrà jutjar mai la meva conducta prosocial i de respecte envers altres cultures, el meu desitg d'integració i de viure en comunió. Pero veig , que el seu atac , es personal i de defensa del seu amic en Pere, llavors m'adono de com pot ser vosté si coincideix en ridiculitzar la resta de grups i enaltir les grans virtuts del poble català per diferenciar i sentir-nos millors que altres. Quan es ridiculitza , es confon a la gent , es diu que això que tenim es millor ,i que la resta no aporta res, que tenen el que es mereixen, això al meu poble es diu racisme. I no es exclusiu ni de dretes ni de esquerres ......
+6
-1
Apreneu a llegir
Joan de la carbassa gran, 29/09/2011 a les 13:05
Veig preocupat els comentaris de l'O. Llimones, l'Esteso i el Toni, entre altres i comprovo, tristement, el reflex del perquè el nivell de lectura en el país és tan baix.

Us demanaria que tornéssiu a llegir l'article perquè en ell ni es parla malament dels espanyols ni es parla excel·lències del poble catala. Llegiu, llegiu... i si us costa d'entendre, torneu a provar de llegir
+11
-0
Categories
Jordi Garriga, 29/09/2011 a les 13:49
Potser ho interpreto malament però em sembla que l'escrit del sr.Fontanals no reflexa odi a ningú sinó que es limita a exposar un fet; una constatació.
La constatació de la doble vara de mesurar que amb total impunitat i immoralitat fa servir i en general la classe política a l'hora de llençar al vent discursos i proclames.

A Navàs posem que governa la Cup. Del poc que se sap de les Cups és que són radicals en quan a defensar tot el que fa referència a nacionalisme.
Exagerant matarien la mare abans de permetre que eduqués un fill en castellà (ho dic molt exagerat,insisteixo), però no tenen inconvenient en apuntar-se a cantar saetes i sevillanes institucionalment al mig del carrer...per a no quedar malament davant de presumptes votants.
Home! aquí hi ha una incongruència de concepte letal. Incongruència que no m'afecta directament doncs no em titllo de radical.

A exemples tipus com aquest de Navàs són els que com a mínim i col·lateralment se'ls podria aplicar l'enunciat dels moros i cristians.
Perquè al final, català qui ho és?
O qui se suposa que ho ha de poder ser?
O és que tornarem a les categories? com allò dels trens d'abans: bitllet de 1ª, 2ª o 3ª.
+2
-0
Diners i països
Dr. Slump, 29/09/2011 a les 15:09
Les "categories" que diu l'amic Jordi Garriga del tren era el preu del bitllet, evidentment qui tenia més diners comprava el de 1a i els pobres el de 3a. Aquest símil per tant és econòmic, esforça't la pròxima vegada i pensen un de més intel·ligent. Se'n diu classes socials, rics i pobres, no té res a veure amb la nacionalitat i la religió. Qui té diners a sobre, qualsevol país del món li obrirà les portes.
+2
-0
Unionistes sense arguments.
Anònim, 29/09/2011 a les 15:15
Que el DNI esdevingui un "gran" argument pels unionistes vol dir que anem bé.
+3
-1
Obriu els ulls!
Anònim, 29/09/2011 a les 15:49
Al poble de Lille a França, que d'això dels musulmans en saben més, es va crear un partit islàmic i va concòrrer a les eleccions.
Aquest partit es va convertir en partit frontissa i pel moment ja han aconseguit que a les piscines municipals els homes i les dones no hi puguin anar junts.
Ara estan demanant el mateix a les escoles.Sexes separats.
No es pot deixar votar qui va en contra de les nostres arrels.
+1
-0
Reciprocitat
Anònim, 29/09/2011 a les 16:54
Benvolgut Pansa, per a mi, els nascuts i criats a Catalunya haurien de ser catalans i per tant tenir dret a vot. Un marroquí treballador a la construcció hauria de necessitar els mateixos requisits per a obtenir la nacionalitat espanyola que un equatorià o un jugador bó de futbol. Un cop establert això, si no són legalment espanyols (o catalans si arriba la independència), els drets dels estrangers haurien de ser els mateixos que nosaltres com a estrangers tindríem si emigrem al seu país. Els nostres compatriotes que viuen als EE.UU. hi poden votar, doncs els estadounidencs que viuen aquí el mateix.
+3
-3
tornarem a vencer
moh, 29/09/2011 a les 19:32
عودة للقتال مرة أخرى بالنسبة لهم ، وسوف ننتصر
+3
-0
al sr.Slump per al·lusions
Jordi Garriga, 29/09/2011 a les 20:21
Gràcies per la petita correcció.
Ara contesti'm vostè. Qui hauria o no hauria de tenir carnet de català?
+1
-0
ulls oberts
Escac, 29/09/2011 a les 21:15
Realment, això de Lille és molt preocupant. Com bé diu l'Anònim, cal obrir els ulls. Cal obrir els ulls i no deixar-se entabanar per aquests feixistes venedors de fum. A Lille, de sempre, hi ha governat l'esquerra, i actualment la coalició entre socialistes, comunistes i verds té 51 dels 61 regidors, mentre que els 10 restant són del partit del Chirac. No hi ha cap regidor de cap partit islàmic, evidentment.
Feixistes, si voleu dir mentides, com a mínim inventeu-ne de més creïbles.
+4
-0
carnet de catalá
mariangels t. r. , 29/09/2011 a les 21:46
Te mala llet, el "tornarem a véncer· escrir amb aquest idioma que no entenc, ni vullentendre. PER FAVOR, US HO SUPLICO, digueu el que us sembli, pero en catalá, si us plau,
+4
-0
visca el bisbe
mariangels t. r. , 29/09/2011 a les 22:00
Fa moltissims anyns que es va prohibir qualsevolt manifestació religiosa al carrer, de totes les religions i credos,i, ara tornan ha sortir elbisbe de Vic, que es més reto que el paradís terrenal, i vinga proscessons i pregáries al carrer. Es dir qe no cal que culpin als forasters, que deu ni do dels dáquí
+1
-1
Aneu-vos preparant
Anònim, 30/09/2011 a les 06:46
+6
-2
El filosof
Anònim, 30/09/2011 a les 13:43
Ara mateix l'islam és un càncer per la nostra societat de consum i de patrons de bellesa. No ens enganyem, les diferencies occidentals fan que s'adaptin segons el nivell d'enteresa intel·lectual. Les diferencies són abundants, malgrat esforços per par de l'administració en centres educatius, ningú canvia una religió de 1400 anys!

Creieu-me, fugint de temes sensibles i religiosos. L'islam és: el retorn a l'Edat Mitjana, al feudalisme, a la ignorància, a la crema de infidels, als estaments nobiliaris, a la lapidació de dones, a la crema de llibres, a l'adoctrinament de masses en madrasses o col·legis islàmics, a la superstició religiosa, a la foscor, a la vergonya col·lectiva, al final de la justícia social de classes, a la tirania, a l'horror, al genocidi al més dèbil, a les guerres estúpides, al terrorisme contra innocents, al covards que s'amaguen a les mesquites, als que maltracten a les dones, als que venen les seves filles a canvi de diners i luxes, a la pobresa pactada, al control teològic estricte, al conflicte amb altres religions del món, a la corrupció dels emirats, a les monarquies àrabs covardes, a la fi dels drets humans, al final de la democràcia, al final de la igualtat de sexes, del estat del benestar...

Jo dic no a l'edat Mitjana! i vosaltres?
+2
-1
Reciprocitat (III)
Anònim, 30/09/2011 a les 17:37
El problema dels progressistes és que moltes vegades, per por d'actuar com a racistes, ens passem a l'altra banda. Jo tinc un sistema que em va força bé per identificar les actituds correctes. Què faria jo si l'Opus Dei...?
Què faria jo si l'Opus Dei exigís horaris diferenciats a les piscines? M'hi oposaria fermament. Si ho demanen els musulmans, també.
Què faria jo si l'Opus Dei exigís poder anar amb una creu penjada al coll. Em semblaria bé, doncs les musulmanes han de poder portar el cap cobert.
+0
-0
sectes cap, ni una
miquel, 02/10/2011 a les 19:52
Afortunadament, anonim, no soc de lÓPUS DEI

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Predicció Bages
dimecres
14°C  29°C
dijous
15°C  27°C
divendres
18°C  27°C
L'actualitat al #Bages, al minut
Edicions locals

Tu ets això

Oriol Pérez: Acabem de deixar el mes de setembre, el mes en què renovem les il·lusions i els camins de la quotidianitat imposen el seu curs. Potser...

De valors i pixarades

Adam Majó: Cada vegada que sento la cançoneta aquella del jovent d'avui en dia que puja sense valors ni educació se'm fan lleganyes als ulls. Sobretot...


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: