Actualitzat el 06/10/2011 a les 00:01h

Pere del Dolcet dixit: l’hora de la imaginació

El passat diumenge vaig tenir la sort i el privilegi d’entrevistar-me amb un manlleuenc centenari, que viu reclòs des de fa anys al Mas Dolcet, arrecerat en els seus pensaments,  records i memòries,  amb el gallet sempre a punt per disparar les seves paraules esmolades, contundents i sàvies.  Un home que viu el present com un regal preciós del temps i que contempla el futur com una hipòtesis , amb tot el seu pes de la incertesa,  alhora que amb tota la passió de poder fer-la realitat.

Entrevistar-se amb ell esdevé més complicat que trobar un buit a l’agenda del president de la Generalitat. Han estat mesos d’intents infructuosos, de cites cancel•lades a darrera hora per problemes derivats d’un estat de salut ja molt precari o simplement perquè la seva obsessió pels versos o la guitarra esdevenien una prioritat urgent.

Vam passar gairebé tres hores al Mas Dolcet conversejant. Bé, més aviat va ser un soliloqui solemne i apassionant on jo exercia d’oient i deixeble, i ell, magistralment, conduïa l’escena amb la màgia de les seves paraules i l’expectació dels seus silencis calculats. Em va transportar a l’exili obligat i punyent de la postguerra a la Dominicana i Buenos Aires, on va col•laborar intensament en l’impuls  del Casal Català, al París dels cafès i les tertúlies amb Sarte, Camus i Beauvoir, amb els acords de Brel i  Moustaki de fons. A la il•lusió d’un horitzó lluminós per la fi de la boira asfixiant del franquisme... No vaig badar boca, em limitava a escoltar. Fins i tot va agafar la guitarra i em va obsequiar amb la seva veu rogosa i encativadora amb una peça de Brassens versionada al català.

En un punt ja avançat de la vetllada, vaig decidir intervenir i li vaig manifestar la meva preocupació i confusió pel moment que viu la nostra societat. Ell, impertèrrit, es va alçar i em va etzibar les següents paraules: “Ha arribat el moment que la fada verda ens acompanyi”.  Assaborint l’elixir anisat i inspirador, va sentenciar:  “Hem passat moments pitjors i ens n’hem sortit. Com abans, ara és l’hora de la imaginació, és l’hora de les persones”.

I va argumentar la seva posició. En situacions adverses, complicades, davant l’escassetat de recursos i la penúria econòmica, cal apostar per les vies de cooperació, de diàleg intens i fructífer. Cal que tots plegats deixem de lamentar-nos i acusar-nos mútuament per passar a l’acció immediata. I aquesta acció passa indefectiblement per posar-nos amb immediatesa a la recerca d’alternatives imaginatives, de posar més brases al caliu de les idees, d’esprémer al màxim el nostre talent individual i col•lectiu, que estic convençut que el tenim.

Vaig passar molta estona donant voltes al magí sobre les paraules d’en Pere, reflexionant sobre aquestes idees de cooperació i imaginació. A nivell personal,  i a nivell de la gestió de l’administració municipal, que també em pertoca. I crec que l’home centenari del Mas Dolcet té tota la raó. Ara toca treballar conjuntament, sumar sinergies i compartir i mancomunar serveis. Vaig pensar  en les escoles de música, les escoles bressol, el plans educatius d’entorn, tots assetjats i ferits per les retallades. Vaig pensar en les ràdios municipals, en els serveis socials, en les polítiques d’integració, en el medi ambient i en els serveis de la salut.

L’estratègia conjunta ens ha de permetre sobreviure, sortejar les envestides i seguir avançant per una societat justa i de benestar.  Idees innovadores i imaginació. On no arribin els recursos cal aprofundir en la participació de la ciutadania, de les entitats, agrupacions, etc. Calen propostes que ens vinculin i ens il•lusionin, i d’aquestes ja en comencem a tenir mostres. Vaig pensar  en el Teatre Centre, en el Coro, en l’Auditori, equipaments necessaris pels quals hem d’apostar. Però mentre no els tinguem, cal buscar espais i propostes per tal de mantenir vives les flames de l’activitat escènica i musical, imprescindibles en la nostra cultura de ciutat.

Ara és el moment de les idees, de les persones, del diàleg i treball conjunt. Però no pas de la col•laboració oculta i en veu baixa a l’ombra d’unes fustes amb aquells qui trenquen la cohesió i la convivència enverinant el discurs polític i tenyint-lo de demagògia  i banalitat. És l’hora de la col•laboració sincera i majúscula. I estic convençut, com ho està en Pere, que ens en sortirem.

Espero que no hagi d’esperar dos anys més per poder-me tornar a trobar amb en Pere del Dolcet, però si més no, em sento amb una dosi molt més gran d’esperança per encarar els temps que corren. Salut Pere, i per molts anys amb els teus versos, les teves històries, la guitarra i la teva fada verda.

Navega per les etiquetes

crisi

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Àlex Garrido
Manlleuenc de soca-rel, sóc una ànima inquieta a qui li apassiona la cultura, la política i el contacte amb la gent. Sóc llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB, vaig cursar un Màster en Polítiques de Cooperació, i actualment estic  acabant la llicenciatura de Traducció i Interpretació, també a la UAB. Sóc professor d’Administració Pública i d’Empreses i compagino totes aquestes activitats amb l’escriptura i quan el temps m’ho permet, amb la música. Tinc tres grans debilitats: la literatura, el meu país, Catalunya, i Manlleu, la meva ciutat.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: