Dimarts, 11 de octubre de 2011 | 10:58
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"Renunciar a la innovació vol dir morir-se"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Francesc Solé Parellada. Dtor del Parc de Recerca i Inovació de la UPC
"Renunciar a la innovació vol dir morir-se"
06/10/2011 14:22
francescsole
Tecnonews.- Francesc Solé Parellada és catedràtic del Departament d'Organització d'Empreses, director del Parc de Recerca i Innovació de la UPC i codirector del EXECUTIVE MBI, l'executive MBI (Master in Business Innovation) de la UPC que vol dotar els professionals dels instruments necessaris per poder gestionar el creixement de l'empresa a partir de la innovació i l'emprenedoria.
En altres paraules, el MBI forma als directius que lideraran i asseguraran els processos d'innovació en les empreses, i els dota de la capacitat d'afrontar el futur de les organitzacions. El màster que arriba, aquest curs 2011-2012, a la seva segona edició, està avalat per l'èxit de la primera, que va aconseguir un elevat índex de satisfacció entre els participants, gràcies, sobretot, a un factor: integrar la innovació com un element clau en l'estratègia empresarial. El seu director, Francesc Solé Parellada, ho explica.

--És la innovació la clau per sortir de la crisi?

-- No hi ha cap negoci, en la història de la humanitat, que no s'hagi construït sobre la base d'innovar. La mateixa creació d'una empresa ja significa innovar, perquè és posar al mercat alguna cosa nova que li feia falta. En tot moment, la innovació ha d'estar sempre present en una empresa-innovar en producte, en processos ...-, perquè renunciar a la innovació vol dir morir-se. No obstant això, sí que és cert que, en un moment de crisi econòmica com l'actual, s'ha de buscar sortides. Hi ha moltíssima gent al món, pensant com baixar els costos en el seu àmbit. Però s'ha de tenir clar que si no s'innova en processos segur que, en poc temps, els costos no et permetran sobreviure. Amb tot, cal anar amb molt de compte amb les aventures empresarials: s'ha de vigilar per no equivocar-nos amb un excés d'optimisme. En una època anterior podia ser prova i error, però en aquesta no ens podem permetre relliscar.

--És director del Parc de Recerca i Innovació de la UPC i del Programa Innova, que ha generat 240 spin-off. Per quines raons la universitat s'ha d'ocupar de generar empreses?
-- Per moltes raons. Principalment, i en especial la universitat pública, per retornar a la societat els diners que aquesta ha invertit a través de coses lícites que la faran créixer, més rica, més responsable, etc. Per exemple, les 240 spin-off del Programa Innova -un programa que té per objectiu fomentar l'esperit emprenedor i la cultura de la innovació, així com la creació d'empreses des de la universita- han creat gairebé 3.000 llocs de treball. Penso que l'hi devíem a la societat, perquè la universitat té un compromís amb el desenvolupament econòmic i social del país.

-- Què diferencia el MBI l'MBA?
-- El MBI va més enllà, és l'MBA del futur. És un MBA convencional, però enfocat en la gestió del procés de la innovació i en la formació sobre la naturalesa de l'emprenedoria. En realitat, es fonamenta en els aspectes més substancials de la innovació i, a més, en fer que la gent adquireixi compromís, aprengui a arriscar-se, conegui què vol dir crear realment una empresa. És a dir, es basa en el fet que els directius descobreixin oportunitats, creuen noves, fins i tot, i sàpiguen què fer amb elles.

--Amb quines assignatures compta el MBI que dirigeix a la UPC?
--Les clàssiques d'un MBA-gestió financera, gestió de màrqueting, operacions, recursos humans, gestió de la innovació, gestió tecnològica ...-, a les que s'afegeix, amb molta intensitat, la innovació en tots els àmbits, però sobretot, en els de nous productes i nous processos. I se li suma l'emprenedoria, amb habilitats directives, compromís, creació d'empresa i realització d'un business plan.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1