RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
11/10/2011 15:38
Enquesta del CEO per a les autonòmiques
Sin título
CiU perd 10 punts el 2011, el PSC no ho aprofita i el PP sí
C. Bellsolà
Les retallades estan passant factura en les enquestes a CiU. Un cost electoral del qual no se n’estan beneficiant els socialistes, que també cauen, sinó el PP. Això és el que indica el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que veu una baixada continuada de CiU durant aquest 2011, una caiguda amb alts i baixos, però també clara, del PSC i, al mateix temps, una pronunciada corba ascendent d’un PP que dobla el seu resultat en només nou mesos.

Segons les dades d’aquesta enquesta, que s’ha fet pública aquest dimarts, si les eleccions al Parlament se celebressin ara mateix, CiU seria la força més votada, amb el 25,1% de la intenció de vot declarada. Les enquestes del CEO donen els resultats en brut, sense ‘cuinar’, per la qual cosa no es poden comparar amb els resultats reals de les eleccions. Però sí que permeten veure com evolucionen les tendències. I aquest resultat de CiU és 7 punts inferior al de l’anterior enquesta del propi CEO, del mes de juny, i 9,4 punts inferior a la penúltima, del febrer. És a dir, que CiU s’ha deixat gairebé 10 punts d’intenció de vot en els tres primers trimestres del 2011.

Els socialistes no aprofiten el desgast de CiU
Una pèrdua de confiança que es pot atribuir al lògic desgast que produeixen les retallades en serveis socials que està practicant el Govern d’Artur Mas. I semblaria lògic que se n’aprofités el principal partit de l’oposició. Però no ha estat així, perquè el PSC també cau. Segons l’enquesta d’avui, obté un 10,4% d’intenció de vot, 2,5 punts menys que al juny –quan va créixer lleugerament– i 1,1 menys que al febrer. Tot i això, la caiguda del PSC és menys pronunciada que la de CiU, de manera que els socialistes que vulguin veure l’ampolla mig plena poden agafar-se a aquesta dada: l’avantatge de CiU s’ha reduït progressivament, passant dels 23 punts del febrer als 19,2 del juny i als 14,7 actuals.

El PP es dobla en menys d’un any
Qui sí que capitalitza la caiguda de CiU és el PP, en ascens continuat tant a Catalunya com a Espanya en els darrers mesos. Els populars tenen ara una intenció de vot del 6,5%, 1,9 punts més que al setembre i 3,3 més que al febrer. És a dir, que el PP català ha doblat la seva intenció de vot en aquest 2011.

ERC, en caiguda lliure
També cau sense parar ERC. Els republicans obtenen un 5,5% d’intenció de vot, el que representa un 1,1% menys que al juny i un 2,4% menys que al febrer. ICV-EUiA, com els socialistes, també ha tingut alts i baixos aquest 2011. Ara tenen una intenció de vot del 5,5%, dos punts menys que al juny i 1,7 menys que al febrer.

El marge d’error
Pel que fa a Ciutadans i SI, els resultats de l’enquesta no tenen un valor significatiu, degut a la poca extensió de la mostra (800 entrevistes), que fa que el marge d’error, del 3,47%, sigui molt superior a la pròpia intenció de vot.

Creix el descontentament
Per altra banda, es pot deduir que bona part del vot que perden els partits majoritaris va a parar al descontentament. Entre l'abstenció, el vot en blanc, els indecisos i els enquestats que no volen respondre, ara sumen un 41,6% de les respostes, 7,9 punts més que en el darrer baròmetre.

El CEO, a diferència del que va fer al mes de juny, no ha preguntat en aquest baròmetre per la intenció de vot de cara a les eleccions generals.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosfera
3Veure i / o afegir comentaris
Matilde:Com diu l'Antoni Ferret, qualsevol estudiant de 1er de sociolog... Guillem de Varòic:Els catalans sabem prou be quí son els responsables d...
Matilde
11 18:24:44/10/2011
Com diu l'Antoni Ferret, qualsevol estudiant de 1er de sociologia sap que una mostra de 800 persones nomñés té el valor d'aquestes 800 pesones. El percenattge d'error es podria rribar a situar a +/- 8 %. Feu vosaltres mateixes el càlcul a quant correspondria a cada partit!
Guillem de Varòic
11 16:23:46/10/2011
Els catalans sabem prou be quí son els responsables de que ara, el Govern hagi de fer retallades. 8.400M.€ de dèficit en un sol any son quasi be UN BILIÓ CINCENTS MIL MILIONS de les antigues pessetes. Per cert, que caldrà veure la projecció de vot de la enquesta del CEO, que com tothom sap, es presenta en brut, tal com raja, i per tant, no vol dir res fins que es fa la mencionada projecció comparativa amb altres enquestes comparades amb resultats reals.
Antoni Ferret
11 15:53:47/10/2011
1) Una enquesta de 800 persones no té fiabilitat. És una enquesteta. 2) La valoració que mereixen els votants és molt baixa, per sota del 4. És a dir que fugen de CiU i van a parar al PP? Vaja...
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | EconomiaDigital.cat | CulturaiOci.com | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS per Bab Soft
elDebat.cat