Diumenge, 16 de octubre de 2011 | 15:03
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Els peixos pulmonats aporten llum sobre l'evolució de l'home

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Serien l'origen dels tetràpodes
Els peixos pulmonats aporten llum sobre l'evolució de l'home
05/10/2011 13:40
peixos-pulmonados
EP.- Un estudi sobre el desenvolupament muscular de diferents tipus de peixos ha aportat diverses idees sobre el salt genètic que va sentar les bases per a l'evolució de les potes posteriors dels animals terrestres.
Aquesta innovació va donar lloc als tetràpodes -criatures de quatre potes- i als llunyans avantpassats de l'home, que van donar els primers passos sobre terra ferma fa uns 400 milions d'anys.

L'equip de científics australians que va dur a terme aquesta investigació, dirigit pel professor Peter Currie de l'Institut Australià de Medicina Regenerativa de la Universitat de Monash, i el doctor Nicolás Col·le de la Universitat de Sydney, ha publicat els seus resultats a 'PLoS Biology'.

Els científics han sabut durant molt temps que els peixos pulmonats són els ancestres dels tetràpodes; aquests peixos poden sobreviure a la terra, respirar aire i usar les seves aletes pèlviques per propulsar-se. Austràlia és la llar de tres de les espècies dels pocs peixos pulmonats que existeixen -dues espècies marines i una que habita a la conca del riu Queensland Mary-.

Anteriorment, els estudis extreien les seves conclusions d'esquelets fòssils, no obstant això, els músculs indispensables per a la locomoció no es conserven al registre fòssil. Aquest nou estudi va analitzar peixos que viuen avui dia per així poder seguir l'evolució dels músculs de l'aleta pèlvica, amb l'objectiu d'observar com van evolucionar els membres dels tetràpodes.

"Hem observat que la forma en què diferents espècies de peixos generen els músculs de les aletes pèlviques és la precursora de l'evolució de les extremitats posteriors," explica el professor Currie, biòleg del desenvolupament. Currie i el seu equip van manipular genèticament als peixos per rastrejar la migració de les cèl·lules precursores del múscul en les primeres etapes del desenvolupament, mentre el cos de l'animal anava prenent forma.

"Els éssers humans són peixos modificats", afirma el professor Currie, "el genoma dels peixos no és molt diferent del nostre. Hem demostrat que el mecanisme de formació dels músculs pèlvics en els peixos ossis representa una transició entre els taurons i els nostres avantpassats tetrápodos".
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1