Diumenge, 16 de octubre de 2011 | 15:10
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Potser ja n’hi ha prou

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Potser ja n’hi ha prou
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
14/10/2011 15:31
La historia es la mentira encuadernada
(Enrique Jardiel Poncela, 1901-1952)

Potser ja n’hi ha prou

Fa pocs dies vaig visionar la darrera pel•lícula d’Icíar Bollaín intitulada También la lluvia, de 2010. El film denuncia paral•lelament la terrible situació dels indígenes bolivians (abans de l’arribada d’Evo Morales) i, mitjançant el pretext argumental del rodatge d’una pel•lícula sobre la presència dels colonitzadors espanyols a Amèrica, també qüestiona dialècticament aquesta perllongada i complicada circumstància històrica.

Que quedi clar que no vull caure en interpretacions barroeres ni en oportunismes fàcils. Però, aprofitant que fa un parell de dies es va celebrar la festa de la Mare de Déu del Pilar, unida per sempre més a la de la Hispanidad atès que el 12 d’octubre de 1492 Colom va “descobrir” el “Nou món”, he pensat que estaria bé compartir amb vosaltres una reflexió que procuraré emetre des del seny més pur.

Com que em considero filla de la Il•lustració (com tots nosaltres, crec), no puc parlar d’Història sense documentació. El rigor és imprescindible per opinar i judicar. És per aquest motiu que resulta important no caure en el parany de l’anacronisme. No començaré a criticar situacions històriques pretèrites amb els ulls del present. No qüestionaré ara i aquí el desig del pobles, d’altra banda legítim, d’aprendre coses noves, de descobrir el desconegut, de conèixer el planeta. La curiositat és inherent a la condició humana. I menys mal, perquè es troba a la base del progrés.

Per tant, no em posaré a malparlar de les grans empreses encaminades a travessar oceans i descobrir nous territoris. Ni tan sols, en nom de la més escrupolosa asèpsia intel•lectual, no em dedicaré a jutjar la colonització ni la cristianització dels llocs descoberts, per més cruenta que fos. Ni tan sols no recordaré que, a partir del segle XVIII, Espanya va rebre el menyspreu de tot Europa a causa del seu injustificable capteniment en l’afer americà. Per tant, no esmentaré les matances, l’espoli, l’esclavatge, la destrucció de la cultura, l’anihilació sistemàtica de persones, ciutats, llengües i costums. No diré que els espanyols (erre que erre) titllaven la consideració europea de pura Leyenda Negra, perquè institucionalment mai no han reconegut (encara ara!) ni un bri de culpabilitat o d’error.
Indígenas
No faré res de tot això.

Tanmateix, i després de veure la pel•lícula de Bollaín i de conèixer uns quants sudamericans sense identitat tribal –però amb una cara d’indígenes que no poden amb ella– he pensat que potser era el moment de dir que ja n’hi ha prou.

Que ja està bé de celebrar allò que ens hauria d’avergonyir. Que som al segle XXI i que la defensa d’uns fets que tal vegada es podien explicar al XVI i al XVII i que jo no judico perquè rebutjo l’anacronisme, ara ja resulta absolutament insostenible. Que mantenir la fal•làcia de la Hispanidad, la Madre Patria y la Comunidad lingüística em sembla el súmmum del cinisme i de la perversió, sobretot si ens passegem una estona per Amèrica i veiem en quina situació es troba. Ara no són el “Nou món”. Desgraciadament, són el “Tercer món” (per més que em desagradi aquesta desafortunada expressió, que consti).

Tot plegat es fa difícil de digerir, perquè atempta contra el més primitiu sentit comú. I jo em pregunto: si els alemanys han estat capaços d’abdicar del seu genocidi... quan ho faran els espanyols? O és que encara, estimats lectors, vivim a recer de la prepotència d’un Imperio donde no se pone el sol?
Shaudin Melgar-Foraster
16/10/2011
Chapeau, Anna Maria. Molt bo i molt lúcid. Aquest és un tema del que se’n pot parlar durant hores i escriure mil articles. Se’m fa difícil no entrar de ple i dir tot el que penso, ja que del tema de les civilitzacions indigenes americanes i de la conquesta en sé força (des que era petita que he llegit sobre el tema –molt i molt!), però ni tinc temps ni em podria explicar en un comentari. Aquí s’han escrit comentaris amb força suc, com ara el d’en Jordi i el de Ramon. Com diu aquest últim, tots els imperis han aconseguit el que han aconseguit a cops d’espasa (inclosos els catalans en el seu moment), però com dius tu, Anna M., s’han de posar les coses en context. Sigui com sigui, celebrar la festa aquesta em sembla anacrònic, soberg i de molt mala ll..., la veritat. Quant a que, tret dels alemanys, ningú no s’ha disculpat per les animalades fetes en el passat, no és cert. Aquí al Canadà sí que ho han fet, tot i que les seves animalades han estat ben suaus en comparació. I pel que fa a la celebració en contrades americanes –aquí no se celebra–, us puc dir que la gent que conec de les primeres nacions i de l’Amèrica Hispana (nadius o no nadius) els sembla una bestiesa (per no dir les paraules que empren quan en parlen).
MIREIA
15/10/2011
Un aplaudiment per la teva lucidesa narrativa en aquesta ocasió. Ja he recomanat moltíssim la lectura d'aquest article. 12 de què? Res a celebrar!
MIREIA
15/10/2011
Un aplaudiment per la teva lucidesa narrativa en aquesta ocasió. Ja he recomanat moltíssim la lectura d'aquest article. 12 de què? Res a celebrar!
Marta Valls Tomàs
15/10/2011
Va ser un genocidi brutal, sembla mentida que ho vulguin celebrar com una gran "gesta" Els hauria de fer vergonya volguer fer d'una tragèdia una festa com si fos una proesa. Petons Anna Maria......
Jordi Gomara
15/10/2011
Amb allò que he dit abans, no vull defensar els espanyols, catalans, aragonesos, etcètera, que van participar en la massacre americana, però sí que vull recordar que cap imperi ha estat millor, ni ho és actualment, i que, malgrat tot els llatinoamericans s'identifiquen, no puc dir en quin percentatge, amb aquestes tradicions, ens agradi o no
Jordi Gomara
15/10/2011
Hola, com a persona que detesta la festa der la hispanitat i de les forces armades, de la legió espanyola, etcètera, de la guàrdia sivil, i de la cabra, t'haig de recordar, però, que aquesta festa es celebra amb orgull a tota l¡Amèrica Llatina i en el carrer principal de Nova York 'a bombo y platillo' (he tingut la sort de poder veure-ho amb els meus ulls tant a Colòmbia com a Estats Units, bé la d'Estats Units és d'allò més bèstia que he vist mai, amb desplegament de mitjans a tot luxe, tallant el trànsit pels punts més importants de la ciutat, per exemple. També et recordo que la massacre que Anglaterra i Estats Units va ser sobre els indígenes se celebra també. També cal recordar que a Amèrica Llatina queden descendents d'indis per tot arreu de manera ben clara, en una gran part de la població és més que evident, com bé tu mateixa dius, mentre que es difícil trobar un descendent d'indi a Estats Units. Per cert, la ciutat d'Orlando deu el seu nom a un soldat dels que van participar en una de les persones que va participar en la massacre més cruel d'indígenes a La Florida, on no hi va quedar ni un sol indi després que l'exèrcit d'EEUU entrés a sac. Salut !!!!
Ramon
15/10/2011
Doncs sort que no en vols parlar! No sóc historiador, però he llegit alguna cosa sobre la història d'aquest petit món. Si no vaig errat, tots els imperis del món s'han assentat sobre conquestes d'altres pobles. I les conquestes sempre s'han fet a sang i fetge, sotmetent el conquerit: L'antiga Pèrsia, Egipte, Grècia, Roma, els bàrbars del nord d'Europa, Atila i els mongols... Fa no massa segles: l'imperi britànic, Napoleó, les colònies franceses de l'Àfrica, la conquesta de l'Oest americà... O ja al segle passat: la URSS, el Japó o l'alemanya nazi... A banda dels alemanys, no conec cap altre poble que hagi fet un acte de contrició sobre els cops d'espasa dels seus avantpassats. Potser els catalans també hauríem de penedir-nos de les conquestes de València, les Balears, Sicília i altres contrades de la Mediterrània. Em sembla que els nostres ferotges almogàvers no actuaven precisament amb caritat franciscana. No podem demanar que altres facin allò que nosaltres encara no hem fet.
Alamanda
15/10/2011
quanta raó que tens, Anna. Una cosa és la Història que podem arribar a entendre i que ens pot ensenyar. Els espanyols no han après res encara després de més de 500 anys i cert...encara no han demanat perdó per la part de l'episodi que va ser un terrible genocidi que mai es podrà reparar.
Yves
15/10/2011
Crec q aquest dia no arribarà mai...
ALÍCIA MARSILLACH
15/10/2011
Moltes vegades em pregunto què hauria passat si ningú no hagués descobert Amèrica. Possiblement, avui no tindríem els avanços que tenim ara. Moltes guerres s'haurian evitat i els europeus continuariem calçant sabates sense formes diferents pels peus, ja que, això va ser creació dels indis dits "de les praderes".
Elies
15/10/2011
Un article per treure's el barret. Subscric totalment els teus raonaments. Ja n'hi ha prou!
Teresa
14/10/2011
Hola, Anna! Avui mateix parlava d'això amb un company de feina... Cada vegada que veig la desfilada de l'exèrcit, la pobre cabra de la legió disfressada per allà al mig, la monarquia, el govern...puaaaj!!!! M'agafen basques, de veritat! Quina mena de transició s'ha fet?? Quants franquistes còmplices d'assassinats han estat a la presó??? Quantes mentides més s'han d'anar mantenint??? Vergonyós...Jo també dic que ja n'hi ha prou!!
Gemma C. O.
14/10/2011
Si, encara estem amb el Imperio. Sembla que n'hi ha uns quans que no han evolucionat, tot el contrari, crec que si poguesin i tornarien . Però el que trobo més dolorós, és que deprès de tan de temps, aqueells paisos estiguin tan malament i que hi hagi actualment, indigenes vivint en reserves i siguen ciutadans de segona, ells que estan a casa seva. No cal criticar el passat per que passat és, però si cal mirar que en l'actualitat no ens comportem de forma gaire diferent. I això sí que és condepnable.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1