Dijous, 20 de octubre de 2011 | 11:06
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Ai, que em faran fora!

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
Ai, que em faran fora!
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
19/10/2011 20:24
No vaig veure El convidat, però youtube m’ha servit totes les imatges del terrible pecat d’en Gerard Quintana. Déu del cel! Estic tan trasbalsada que no sé si seré capaç de fer vida normal mai més.

En Gerard Quintana, oh impostor d’impostors, parla castellà amb la dona i els fills! On s’és vist això? Com s’atreveix? La gran icona del rock català, l’home transgressor del “Bona nit, malparits”, el flamant indepe gironí nascut entre “Blanes i Cadaqués”. Oh, quin disgust, quina decepció, quin patiment més profundament nostrat!

Perdoneu el meu esclat d’ìronia mordaç, però quan vaig veure la moguda que s’havia muntat a twitter i a facebook amb el tema Quintana gairebé torno a abdicar del món. Encara sort de la meva gata Colette que, amb la sapiència característica del regne animal, em va encoratjar a no deixar-me vèncer i em va aconsellar escriure aquest article.

Realment, no sé per on començar, però potser la vergonya que em causa viure en un país tan provincià serà un bon principi. Com que no sóc sospitosa de res, perquè tothom coneix la meva defensa a ultrança de la llengua, la cultura i la nació catalanes, penso que em puc permetre parlar ben clar.

Som una colla d’hipòcrites. I el que és pitjor, una colla d’hipòcrites d’estar per casa, de pa sucat amb oli.

Fins quan caurem en aquestes absurditats inexplicables? Fins quan una qüestió accessòria i privada causarà més ressò que els greuges de tots colors que patim cada dia? Qui és en realitat Gerard Quintana? Tal vegada es tracta d’un model de models catalanístic o només d’un senyor que canta rock i que, com milers de ciutadans d’aquest país (immers en una secular diglòssia lingüística), s’expressa en dues llengües a casa seva? Qui som nosaltres, tota la resta, per judicar i condemnar una circumstància familiar que diuen les males llengües que també viu l’inefable President de la Generalitat? Oh, oh, no me’n sé avenir!

Preocupem-nos de les coses realment importants. Arreglem la situació de la llengua des d’on s’ha d’arreglar i no crucifiquem la gent del carrer, encara que canti rock i que, d’un temps ença, es declari independentista. Per què no ho mirem a l’inrevés? Per què no destaquem que, pel que fa a la seva activitat professional, en Gerard i Sopa de cabra van fer des del principi una aposta lingüística que no els ha reportat, de ben segur, els guanys que els hauria pogut reportar la tria contrària?

A veure si ens n’adonem que la unió en la lluita per aconseguir els nostres drets passa per encabir-hi la totalitat de la plural societat que tenim. A veure si ens n’adonem que la vida privada és una esfera íntima (per això es diu “privada”, senyors). A veure si ens preocupem de les qüestions vitals, no de les folklòricament accessòries.

Jo estic patint d’allò més. No m’agraden els castellers, no m’agraden els diables, odio els correfocs i les festes multitudinàries. I no m’importa sentir algunes havaneres en castellà (atès que procedeixen de l’Havana, Cuba, com el seu nom indica). Amb tots aquests precedents tan poc genuïns, que ratllen la traïció, començo a tenir por que algú em desterri. Ja li he dit a la meva Colette: prepara’t, reina, que em sembla que em faran fora!
Mercè Sanchis
20/10/2011
No ho hagués dit millor.... Comparteixo
Bernat Bordoy
20/10/2011
A mi em sembla molt incoherent l'actitud de Gerard Quintana: ha venut la imatge de catalanista, però després els seus fills no parlen català. A més , el fet de parlar als teus fills i a la teva dona en català no és cap actitud 'talibana', és un fet molt normal. Em sembla una falta de respecte fer la comparació de parlar el català amb esser talibà. La dona no és talibana per parlar castellà als fills? A Alícia, Tothom és lliure de donar l'educació dels seus fills que cregui millor, si el Sr. Montilla vol portar els seus fills al col·legi alemany em sembla molt bé. És un col·legi privat i si el vol pagar perfecte. Això no entra en contradicció en el que creu que ha de ser l'escola pública catalana.
Yves
20/10/2011
(Continuació 2...) Per no parlar d'altres incoherències com el seu hippisme de pasucatamboli... la seva casa són les seves sabates... però el que gasta ell en combustible d'avions és exagerat!
Yves
20/10/2011
(Continuació)... Per posar exemples que em vénen al cap: Ramoncín, Luz Casal, Loquillo... les seves cançons formen part de la nostra vida, però les seves vides poden ser del tot insuportables. Igualment, gràcies per seguir fent articles amb sinceritat i sense por!
Yves
20/10/2011
Bé, jo no hi estic d'acord. A)Tothom té dret a fer amb la seva vida "privada" el que vulgui, com bé dius, si és privada és per alguna cosa, però cal tenir en comtpe que si fiques un periodista a casa teva la teva vida deixa de ser "privada" i la transformes en pública, pqè tothom la vegi i la critiqui (positivament o negativament). B)Tinc molts amics castellanoparlants, molts nascuts aquí. Cap problema. Però no es posen davant de 20000 persones al StJordi i intenten donar classes d'immersió lingüística. Per evitar ser un hipòcrita cal rpedicar amb l'exemple. C)El pitjor del programa no va ser que la dona parlés castellà, faltaria més! Ni que els fills parlessin castellà amb la mare -Santa benedicció de tenir dues llengües a casa! I si són tres, millor!-. El pitjor és q els nens NO van dir ni una sola paraula en català. És a dir, que no ens vengui la moto de les dues llengües. Un cas més d'eliminació del català. Que consti que m'encanten els Sopa. Que a l'any 92 jo ja vaig anar al "Quina nit". Que fa un mes i escaig vaig anar al Palau StJordi. I que les seves cançons formen i formaran sempre part de la meva vida. Però cal separar artista del seu art. Sobretot en cantants.
Teresa
20/10/2011
Ja ho vaig comentar al mur: a casa també hi barregem llengües i no passa res. Si el Gerard i la seva dona, en lloc d'en català es comuniquessin en anglès a tothom li hagués semblat fantàstic. El que ja no sé com està és el tema del català a l'escola d'Eivissa...això ja em preocuparia més. Una abraçada!!
Armando Bronca
20/10/2011
Perquè no et fas monja?
Anna Maria Villalonga
20/10/2011
Una bona amiga m'ha fet adonar que alguna persona pot trobar confusionària la meva manifestació de "folklòricament accessories" i es pot pensar que parlo de la transmissió de la llengua als fills, com si fos una cosa secundària o folkclòrica. Evidentment, no és aquesta la meva idea. Res més sagrat per a mi que la llengua. Jo volia referir-me, i escric això per evitar malentesos, a la tendència d'aquest país a desmesurar fets tan quotidians i recurrents com aquest pel sol fet que té relació amb un cantant famós.
Emili Gil
19/10/2011
Molt ben dit i escrit. Comparteixo. El Gerard pot parlar com vulgui, on vulgui, i més encara a casa seva.
ALÍCIA MARSILLACH
19/10/2011
Doncs ja serem quatre, amb la Colette i la Princess! La gent es queixa pel que fa al Gerard Quintana, què és un senyor particular, però ningú no va protestar mai perquè en Montilla portés els seus fills al Col-legi Alemany, mentre tots els nens catalans eren en plena immersió lingüística. Un dia li vaig comentar això mateix a un socialista amic d'en Montilla i andaluç com ell, i em va contestar TOTHOM TÉ DRET A DONAR ALS FILLS LA MILLOR EDUCACIÓ POSSIBLE. Mandan güevos!
Emili Gil
19/10/2011
Molt ben dit i escrit. Comparteixo. El Gerard pot parlar com vulgui, on vulgui, i més encara a casa seva.
Emili Gil
19/10/2011
Molt ben dit i escrit. Comparteixo.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1