Dijous, 20 de octubre de 2011 | 11:10
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

El voluntari com a eina de cohesió social

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
pilar-diaz-90
El voluntari com a eina de cohesió social
M. Pilar Díaz López
17/10/2011 22:02
El segle XXI, una oportunitat per al reconeixement de la formació, la comunicació i la informació com a eines de qualitat en la figura del voluntari.

Tradicionalment les entitats de persones amb discapacitat es van crear per donar suport i defensar els interessos dels propis interessats. Majoritàriament van ser els pares i mares dels nens amb discapacitat els primers a mobilitzar-se per a la defensa dels drets dels seus fills. Cap als anys 80-90 la reivindicació per la integració social va mobilitzar a centenars de persones amb discapacitat que van crear entitats de tots tipus, de persones amb discapacitat física, psíquica, sensorial, intel•lectual... persones que ja havien superat el seu procés de dol, d’assimilació a la nova situació sobrevinguda, i que desitjaven donar suport a altres persones que es trobessin en la mateixa situació que ells, aquest van ser els nostres primers voluntaris.

Ara, al segle XXI, davant un nou escenari, una societat globalitzada i multicultural, convivint amb la riquesa de la diversitat, la participació a les entitats dels voluntaris és molt important, i a la mateixa vegada, la formació i la comunicació amb aquests agents socials representats en la figura del VOLUNTARI, és un nou repte per les entitats sense ànim de lucre.

Eines com el I Pla Nacional de l’Associacionisme i del Voluntariat son indispensables per a acompanyar a la immensa majoria d’entitats que vam crear sota el paraigües del suport mutu, eines que ens ajuden a professionalitzar i reconèixer socialment el paper tant important que juguem els voluntaris de les entitats de persones amb discapacitat, i evidentment després de l’acció d’informació, participació i formació ens cal un bon sistema d’avaluació per a ratificar i justificar la nostra intervenció, per donar qualitat i reconeixement a una tasca tan altruista com és la que representem, la figura del voluntari, fidelitzant el compromís dels voluntaris amb la missió i els projectes de les entitats, on el voluntari es compromet amb un ideal i es dedica al servei d’un projecte compartit amb d’altres, en el qual hi participa responsablement, fins i tot en la pressa de decisions o en la determinació de la manera com s’ha de portar a la pràctica.

Una altre forma de voluntariat és la conscienciació a la societat. Un exemple és l’activitat Els Joves Davant la Discapacitat: Consciència Social i Solidaritat desenvolupada per l’Associació d’Amputats Sant Jordi, on voluntaris amb discapacitat fan formació a les escoles explicant de forma pràctica com és el seu dia a dia a la ciutat. En el darrer curs 2010/2011 han participat 2100 alumnes de Barcelona ciutat i província, esperem, malgrat aquest moment de crisi, que durant el curs 2011/2012 arribar a 2500 joves, sempre amb el suport incondicional de Fundació ONCE, COCEMFE Catalunya, Servei d’Ocupació de Catalunya S.O.C., Federació Catalana del Voluntariat Social FCVS, Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

M. Pilar Díaz López
Treballadora Social
Presidenta Associació d’ Amputats Sant Jordi (Associació de persones amb diversitat funcional física Sant Jordi).
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1