Article

Fletxa_component
22/12/2010
Carta de Carme Garcia adreçada a entitats que formen part del Rebost Solidari.

Carme Garcia

Regidora Portaveu d'ICV-EUiA

La portaveu d'ICV-EUIA, Carme Garcia ha fet arribar en nom del grup d'ICV-EUiA aquest correu a totes les Entitats i Esglèsies del Rebost Solidari per tal de garantir que els arriba la informació fidedigna sobre la nostra proposta al ple de l'Ajuntament.

 

Benvolguts i benvolgudes;

El grup d'ICV-EUiA al que represento va defensar en el Ple d'ahir dimarts la  Moció que us adjuntem, sobre el Rebost Solidari.

Davant les dificultats que tenim de fer arribar a la ciutadania i a les entitats i associacions el nostre missatge i les raons amb les que defensem les propostes, hem cregut oportú fer-vos arribar aquest correu, amb la voluntat d'expressar  exactament el mateix que ahir vàrem explicar al Ple de l'Ajuntament, i que un cop tinguem l'acta  us farem arribar.

Vagi per endavant, que el meu grup, la coalició i jo personalment, sempre i en tot moment hem valorat i reconegut el treball de les entitats, associacions ,esglésies i parròquies que treballen solidàriament a la ciutat.

Molt sovint al llarg de la història, heu estat qui a donat suport incondicional als sectors més desfavorits i amb risc d'exclusió social. Aquest reconeixement ha estat i estarà present en les nostres reflexions i valoracions sobre l'important paper que representeu a Sabadell.

D'un temps ençà, la situació econòmica i de crisi que pateix el nostre país i per tant també la nostra ciutat, ha produït un increment  de  famílies i persones que no tenen cobertes les necessitats més bàsiques . Fa escassament dos anys, podíem estar parlant de 1500 famílies en estat de precarietat les quals necessitaven aliments, i en aquests moments la xifra arriba pràcticament a 5000 persones. Malgrat el nombre d'afectats no disminueix la tragèdia personal de ningú, no podem negar que la valoració política i ciutadana de qualsevol problema, cal analitzar-la tenint en compte el fenomen i l'impacte social que pot estar tenint al conjunt de la ciutat.

És, doncs, una situació excepcional, nova, i d'unes dimensions que fa tres anys no ens podíem imaginar, la qual per altra part no sembla que millorarà en el propers dos anys.

La nostra pregunta és la següent. Pot l'Administració pública , en aquest cas l'Ajuntament, traslladar aquest problema a les esglésies i parròquies de la ciutat?

Durant aquests darrers anys, el nostre grup ha insistit en la necessitat d'incrementar el pressupost de serveis socials destinat a cobrir aquestes necessitats bàsiques, i hem de dir que ho hem aconseguit donat que avui ja son aproximadament 300.000 euros els que es destinen a la compra d'aliments. Hem reclamat aquesta disponibilitat econòmica, atenent l'obligació dels Ajuntaments, que emana de la Llei de Serveis Socials, la qual estableix la subsistència com un dret en situacions de precarietat i manca d'ingressos mínims. No estem davant, doncs, d'un acte de caritat, sinó d'una resposta adequada a un mandat de dret legislatiu. Aquest ha estat un canvi significatiu de la nostra societat en els darrers anys, canvi que voldríem pensar que tots preservarem, a favor de la dignitat de l'ésser humà.

On rau doncs el problema?  El govern d'aquesta ciutat considera que les seves obligacions finalitzen amb l'aportació del pressupost, i ha renunciat a fer de gestor i vetllador de una obligació que la llei l'atorga.

Avui a Sabadell, a diferència de fa dos anys, les persones que estan en situació de pobresa, molt sovint cojuntural degut a la crisi actual, han de ser ateses pels serveis socials per determinar si tenen o no aquesta necessitat d'aliments, passen després a formar part d'una llista " de pobres", i se'ls adjudica un punt de recollida d'aliments, on cada quinze dies, i per un període limitat de temps, podrà passar a recollir els aliments.

Amb el sistema que funcionava anteriorment, les persones podien anar amb un “vale” d'aliments a comprar a uns determinants supermercats de la ciutat, amb qui l'Ajuntament havia arribat a acords. Aquest sistema, proporcionava, intimitat, confidencialitat i normalitat a les famílies o persones afectades.

Actualment, l'Ajuntament posa els diners per comprar els aliments, aquests s'emmagatzemen a un pàrking adaptat del barri de Torre Romeu, i les entitats amb qui el govern ha arribat a acords van a recollir els aliments . A la pràctica, el que ha passat és que hi han 21 punts de recollida d'aliments a la ciutat, dels quals un és Creu Roja (una entitat aconfessional), i els 20 restant son esglésies i parròquies.

Pensem que cal aprofundir en aquest model, en el seu funcionament, en si es respecten els drets d'un estat aconfessional, en lo adequat o no del repartiment, en la coherència del que es reparteix si tenim en compte que hi ha moltes persones que viuen en pensions, habitacions rellogades o estades en les que cuinar es impossible. O, també, si és defensable que tant si com no, tothom hagi de menjar arròs, llenties, o pasta, setmana rere setmana, sense que puguin optar per menjar verdures o fruita donat que aquests aliments no es reparteixen per ser productes que caduquen.

Hauríem de pensar com pot sentir-se una família que mai ha estat en aquestes situacions i que avui dia ha de fer cua a una parròquia per recollir els aliments que necessita.

Hauríem de reflexionar sobre les nostres lleis, els drets socials , civils i humans que tant ens ha costat conquerir, i que amb la justificació de "cal ser pràctics" - com diu el govern de Sabadell- ens pot fer retrocedir vint anys enrere.

ICV-EUiA  hem proposat reflexionar i canviar el sistema, no en detriment de les parròquies o esglésies, sinó a favor dels drets i de la dignitat dels sabadellencs i sabadellenques, d'aquells que avui tenen dificultats i d'aquells que no tenim, però que defensem un model de societat de la que estar orgullosos i orgulloses.

Avui Sabadell té pocs motius per sentir-nos-en.

La nostra proposta és clara;  els aliments son finançats per l'Ajuntament, amb els impostos de tots i totes, es fa per mandat de Llei, donat que es reconeixen un drets de ciutadania.

L'Ajuntament ha de garantir punts aconfessionals de recollida d'aliments, on es faciliti el dret a escollir i a ser atesos per l'administració pública, o be llocs anònims com eren el supermercats on ningú et  preguntava a l'entrada si eres pobre, ric o aturat.

Demanem que en aquests dies precisament de Nadal, de festes i de bon propòsits , tots plegats reflexionem sobre on ens està portant aquesta política del govern de Sabadell, on per una banda es diu que el primer son les persones i, per una altra, les actituds i els fets queden molt lluny d'aquest discurs, massa sovint simplement buit de contingut.

Bon Nadal  i millor any 2011

 

10-12-17_Partida_Rebost_Solidari__actualitzada_.doc

Comentaris

  1. Xat_nofoto

    Daniel Sànchez i Lladó TUE 11/01/11 14:37h

    En la meva condició de voluntari (exercida en una església), he estat pendent de la polèmica en referència a la moció que el vostre grup municipal presenta. No he volgut manifestar-me fins a aclarir alguns punts, i encara no els veig clars. Procedeixo a relacionar-los per si me'ls poguessiu aclarir per e-mail, si-us-plau: 1. Quins motius expliciteu per a apostar per un "model aconfesional" en el repartiment d'aliments? 2. Quants punts de repartiment heu estudiat, per veure que es reparteix i d'on prové el que es reparteix? 3. Si el model de "vales" als supermercats col.laboradors garantía la confidencialitat, no la garantiría també un model de "vales" a les entitats, que ens estalviaría una carregosa feina (també voluntaria) de control administratiu, relacionada amb el Rebost i les altres organitzacions donants, que ens exigeixen que poguem relacionar que ha rebut cada familia amb noms i cognoms? Gràcies per endavant Daniel Sànchez
  2. Xat_nofoto

    vilapauarnau THU 23/12/10 17:56h

    Buenas tardes amigos de icv ayer recivi vuestro correo y preferi dejar asipasar unas horas para contestar, en general os diria que estoy muy de acuerdo con toda la reflexcion que haceis, pero como funcionava lo de los vales? yo personalmente en mas de una ocacion vi comprar articulos como botellas de licor y os pregunto con el presupuesto de los vales se puede comprar lo mismo que comprando como mayorista,creo que som muchos los temas a estudiar y tener encuenta que por la parte de las personas que estan trabajando de forma voluntaria en la mayoria de puntos de reparto no hay ningun problema para estudiar las diferentes acciones arrealizar de lo que ya os adelanto que estamos la mayoria muy cansados es de el sr.Bustos y sus ganas de aparentar y aparecer en la foto.Otra cosa que me gustaria es que preguntaras el tiempo de espera para la visita de los stentes sociales.

DS 22/10/2011 | 16:42