Divendres, 21 de octubre de 2011 | 15:51
Vostè es troba a: Inici > Política >

ETA anuncia el cessament definitiu de la violència

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
A través d'un comunicat en el diari Gara
ETA anuncia el cessament definitiu de la violència
20/10/2011 19:03
9eta-comunicado
ETA ha anunciat, a través d'un comunicat en el diari Gara, el cessament definitiu de la violència després de més de 50 anys de terrorisme. L'anunci es produeix després que dilluns una conferència de Pau li demanés a la banda que deixés les armes.
En el comunicat -consulti'l aquí-, ETA valora la conferència que dilluns passat li va demanar el final definitiu de la violència. Asseguren que va ser una iniciativa de "gran transcendència" i que "reuneix ingredients per a una solució integral" del conflicte i "compta amb el suport de grans capes de la societat.

Es tracta d'un comunicat de llarg abast, ja que posa fi a més de 50 anys de terrorisme, però la banda es guarda un comodí per intentar, en la mesura que li sigui possible, marcar els temps en un futur, i no lliura les armes.

En el comunicat, es fa una crida als governs espanyol i francès per obrir un "diàleg que tingui per objectiu superar el conflicte i la superació de la confrontació". Així mateix, demana a la societat basca la implicació en aquest nou escenari, que augura que "tampoc serà fàcil".

"La lluita ha creat aquesta oportunitat"

ETA es presenta com el principal garant del nou moment polític a l'assegurar que "la lluita de llargs anys ha creat aquesta oportunitat". Aquesta frase evidència que en cap cas la banda ha acceptat tenir un paper secundari en el procés que s'obre, però amb altres instruments. Així, asseguren que "el diàleg i l'acord han de caracteritzar el nou període".

El pas lògic després de la Conferència

El comunicat de la banda es produeix després que dilluns passat es celebrés al Palau de Aiete de Sant Sebastià la Conferència de Pau en què importants personalitats internacionals, entre ells, l'exsecretari general de l'ONU, Kofi Annan, van reclamar a la banda "una declaració pública de cessament definitiu de l'activitat armada".

També van col·laborar en la confecció del text l'excap del gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell; l'exprimer ministre irlandès, Bertie Ahern, l'exministre de l'Interior francès, Pierre Joxe, l'exprimera ministra de Noruega, Gro Harlem Bruntland; i el líder del Sinn Féin, Gerry Adams.

Al document es van sumar aquest dimecres l'expresident dels EUA i Premi Nobel de la Pau Jimmy Carter, l'exprimer ministre britànic Tony Blair, i el president de les negociacions de pau al nord d'Irlanda, George Mitchell.

Es tracta d'un anunci que tots els agents polítics, socials i sindicals intuïen després de la celebració de la Conferència de Pau, que s'ha considerat "el matalàs" perquè l'esquerra abertzale reclamés a ETA el cessament definitiu de la seva activitat a través de seva adhesió a la Declaració de Aiete.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1