Dissabte, 22 de octubre de 2011 | 14:17
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

15O: I ara, què?

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
democraciarealpeq
15O: I ara, què?
Democràcia Real Ja
21/10/2011 20:36
El 15 d'octubre passat, centenars de milers de ciutadans i ciutadanes vam inundar els carrers de tot el món per fer sentir de nou la nostra veu, més unida que mai, i cridar que seguim indignats, que seguim sense ser mercaderia en mans de polítics i banquers i que volem un canvi global que ens permeti treballar i viure dignament. Els carrers es van omplir de gent de tota mena, de tota condició, de totes les edats i de totes les tendències, unides bàsicament pel sentit comú, pel fet d'haver-nos parat a pensar i adonar-nos que ens ho estan prenent tot davant els nostres nassos, i que no pararan fins que diguem prou.

Recordo durant la manifestació que un periodista em va preguntar: "S'ha dit que aquesta és la marxa de la utopia. Què en penses?". "Utopia, per mi, és la situació que estem vivint ara", li vaig respondre, "perquè per part dels polítics és utòpic pensar que seguirem aguantant això de braços plegats". La paraula utopia es fa servir sovint per intentar desprestigiar el moviment 15M entre d'altres estratègies, com la criminalització. I és la mateixa paraula que es va fer servir quan els primers manifestants van començar a ocupar les places de Tunísia i el Caire, en una revolució ciutadana que va acabar enderrocant els tirans que governaven i que ha acabat contagiant a tota la regió. No creiem en utopies: estem convençuts que ens trobem davant el final d'un cicle, d'un sistema, del món com el coneixíem fins ara, i que som nosaltres qui decidirem com seran les nostres vides a partir d'ara. Ho creiem fermament, perquè si no no sortiríem al carrer. Ja n'hi ha prou de tractar-nos d'ingenus i de menysprear la nostra intel•ligència.

Aquest cèl•lebre periodista em va dir també que no podíem sortir al carrer només a queixar-nos, sense propostes. "I qui li ha dit a vostè que no tenim propostes?", vaig respondre-li. "Potser és que no s'ha preocupat vostè massa en esbrinar quines propostes tenim, ni per suposat en difondre-les", vaig rematar. Però de les nostres propostes en parlaré més endavant, perquè primer m'agradaria deixar clara una cosa: Oi tant que puc sortir al carrer només a queixar-me, faltaria més! En teoria, i tal com està muntat el sistema, els encarregats d'el•laborar propostes són els polítics, per això els paguem (i per això s'encarreguen que les iniciatives populars no arribin mai a ser votades...). Així que com a ciutadà i com a caps que som d'ells, no ho oblidem, n'hi hauria prou amb dir-los: "Senyors, aquestes solucions no m'agraden, ja en poden estar confeccionant unes altres". Això és el que portem uns mesos fent, però com que no ens escolten i segueixen legislant en contra dels interessos del poble que representen, ens hem posat a treballar i a dissenyar les solucions nosaltres mateixos, compaginant aquesta feina com podem amb el nostre treball i amb la nostra vida, que bastant complicada la tenim ja. Al moviment 15M ens acusen de no tenir propostes, d'estar dividits, de ser un caos, de no saber el què volem; al moviment 15M se'ns exigeix que en qüestió de sis mesos presentem un paquet estructurat de mesures socials contra la crisi que els polítics –amb tots els seus coneixements, recursos i assessors– no han sigut capaços de presentar mai. (Perquè no els interessa, caldria afegir, encara que sigui obvi: aquest nivell d'incompetència no el té ningú.)

Doncs bé, ho estem fent: estem el•laborant propostes.

Per fer una mica d'autocrítica potser si que és veritat que en el nostre afany per despertar les consciències i fer que la ciutadania obri els ulls ens hem concentrat en denunciar i no en presentar les nostres propostes a la gran majoria de la societat, la que no està connectada a Internet o no transita per les xarxes socials. A Democracia Real Ya estem treballant actualment en dos iniciatives destinades a fer realitat els vuit punts que conformen el nostre manifest. Es tracta de la iniciativa Democracia 4.0 i del Pla de Rescat Ciutadà. Les properes ratlles descriuen la primera de les dues, una iniciativa que precisament es presenta en roda de premsa aquesta setmana.
Democracia 4.0 advoca perquè el ciutadà pugui votar directament des de casa seva, via Internet, les lleis i propostes que es debaten al Congrés dels Diputats. Ja que som 35 milions de ciutadans i ciutadanes majors d'edat, als quals representen 350 diputats, hi ha la possibilitat de descomptar una petita quota de representació a cadascú d'ells, una trenta-cinc milionèssima part (la quota de sobirania que ens correspon), quan vulguem accedir online al Congrés. Traduït a xifres, això significa, per exemple, que si cent mil ciutadans decidissin participar en la votació d’aquell dia del Congrés, un escó seria del poble, i que si ho fessin un milió, el poble tindria deu escons en aquella votació. Aquest dret a vot directe el podríem exercir sempre que volguéssim, i sempre que volguéssim podríem delegar-lo en els diputats, que per això els paguem. És a dir, el sistema de partits i eleccions no desapareix, sinó que conviu amb la participació directa del ciutadà.
Val a dir també que convindria votar amb un cert coneixement de causa, naturalment, per la qual cosa seria necessari disposar online de tota la documentació necessària i estudiar-la i entendre-la abans de votar. Això vol dir que no només adquirim el dret de votar directament, sinó també l'obligació de fer-ho a consciència. Es comenta ja que el nivell de coneixements tècnics necessaris per exercir el vot electrònic hauria de ser molt elevat, i que la majoria de la població no està en possessió d'aquest coneixement. Potser no, però per això existeix el sentit comú i per això existeixen les assemblees de barris, les associacions, els centres cívics, els col.lectius ciutadans i socials i demés entitats, per organitzar seminaris, debats, conferències i tallers sobre les lleis a votar, implicant d'aquesta manera al ciutadà en la presa de decisions i eliminant aquesta desafecció tan perillosa vers la política que tenim actualment.

Les eines tecnològiques i els fonaments legals per implantar un sistema d'aquestes característiques ja existeixen
. Manca, com sempre, la voluntat política; però per això està la voluntat popular. La nostra candidatura: el poble. El nostre programa: el pla de rescat ciutadà.


Judith Zaragoza
Democràcia Real Ja Barcelona
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1