Actualitzat el 22/10/2011 a les 00:02h

Pagues extres

Avui en dia si fa no fa tothom se sent autoritzat a opinar alegrement sobre la naturalesa dels nascuts a fora que han vingut a viure a Catalunya; així mateix, només per citar uns comentaris que he sentit de la boca d'alguns catalans de soca-rel: els africans són “dòcils”, els marroquins són “arrogants” i quan són identificats com a musulmans (tot i que no tots ho són) “volen dir-nos com hem de viure”; dels llatinoamericans es diu sovint, si m'he de fiar de les pròpies orelles, que “són els pitjors a l'hora d'integrar-se”; i als botiguers pakistanesos se'ls acusa de no tenir llicències per les hores que obren. Etcètera.

De manera que em va alegrar una notícia que vaig rebre de la boca d'una catalana també de soca-rel, fa ben poc. Aquesta dona treballava en un BonÀrea barceloní, un d'aquells supermercats que venen, sense intermediaris, els productes del Grup Alimentari Guissona, una empresa tant de soca-rel com la catalana esmentada (per bés que aquesta feina m'ha canviatestricta de 40 hores, sense trampes. a-rel va preguntar per les condicions. ble de calcular d'hoé que etiqueten gairebé tots els productes únicament en castellà). Doncs bé, aquesta empresa de soca-rel pagava aquesta senyora ídem poc més de 600 euros mensuals per una setmana teòrica d'unes 35 hores i dic teòrica perquè en la realitat va acabar fent, entre tasca i tasca, un nombre impossible de calcular d'hores extres impagades.

Resulta que al costat mateix del BonÀrea en qüestió hi ha una botiga de queviures regentada per una família pakistanesa. En veure que necessitaven una dependenta, la de soca-rel va demanar per les condicions... I la setmana passada me la trobo asseguda davant la caixa, ben feliç: cobra més de mil euros fent una setmana de 40 hores estrictes. Potser no estaria de més que ens deixéssim de generalitzacions negatives a l'hora de parlar dels estrangers. O que reféssim, fins i tot, una frase feta que s'ha repetit sovint durant tots aquests anys d'immigració recent, tot adaptant-la a la situació emergent (si més no en el cas acabat de comentar): “Hostes vingueren i millor que els nostres ens pagaren”.

Navega per les etiquetes

immigraciócomerç

COMENTARIS

+1
-0
Molt bona
Anònim, 22/10/2011 a les 09:21
la teva aportació Matthew.Un discurs pastat i transitat impedeix i dificulta moltes vegades veure detalls dignes de resaltar i honorar.En un ambient de retallades generalitzades, sembla que alguns pretendeixen obviar el munt de gent que no té rés que portar-se a la boca
+0
-1
Ho enteneu?
A la babalà, 22/10/2011 a les 08:45
Matthew, no entenc la meitat del teu escrit, tan bé com t'expliques en els teus llibres. Has llegit el què poses a partir de quan obres el parèntesi? No s'entén res...
I dius que li pagaven 600€ a la setmana? 2400€ al mes? collons digue'm on és aquest super que ara mateix me n'hi en vaig!!
+1
-0
El problema és el nombre i llur conseqüència immediata
Òscar, 22/10/2011 a les 03:14
El problema és l'allau i la "guetització". Si això s'evita, la immigració no serà mai un problema. Però compte perquè abans de la crisi, Catalunya si que ha patit una allau d'immigració i la posterior "guetització". La diferència cultural en si no és cap problema en general, ans al contrari. Però repeteixo, el nombre si que és un problema si sobrepassa certs límits. Quins? doncs quan comencen els guetos... els barris de"". I tots ho sabem, que això passa. Ha passat amb els espanyols i ha passat amb altres nacionalitats a d'altres països. No entenc que ningú pugui negar que el nombre de gent nouvinguda pot representar un problema, i en el cas català, sense un Estat al darrera encara més. Si la immigració arriba a ritme de ser assimilada no hi haurà mai cap problema seriós que vagi més enllà dels 4 tarats racistes de torn.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Matthew Tree
Va néixer a Londres al final de 1958, es va ensenyar el català el 1979 i va començar a escriure en aquest idioma el 1990. Ha publicat dues novel·les, un recull de contes, una autobiografia, una diatriba contra la feina i un assaig sobre el racisme, entre d'altres coses. El seu últim llibre és un recopilatori de textos sobre Catalunya, publicats en anglès, i inèdits fins ara en català: Com explicar aquest páis als estrangers (2011).


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: