Dijous, 27 de octubre de 2011 | 13:19
Vostè es troba a: Inici > Economia >

L'Ibex s'enfonsa un 4,62% davant el temor a una gran recessió

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El selectiu cotitza per sota dels 7.900 punts
L'Ibex s'enfonsa un 4,62% davant el temor a una gran recessió
22/09/2011 18:56
9borsa desplomi
EP.- L'Ibex s'ha enfonsat un 4,62% i ha perdut la cota dels 7.900 punts, pres dels temors dels inversors a una nova recessió a Estats Units i a l'efecte d'una fallida de Grècia sobre l'economia europea. Es tracta de la quarta major caiguda de l'any.
BBVA i Santander han perdut un 5,46% i un 5%, respectivament, en una jornada amb tots els valors en descens, encapçalats per Arcelor (-8,89%), Abengoa (-7,31%) i Indra (-7,26%), mentre que Iberdrola ha cedit un 5,38% i Telefónica, un 4,68%.

Igual que a Madrid, el pessimisme ha condit a les principals places europees, que han tirat el tancament amb patacades d'entre el 4% i el 5%, sense raons per donar-se la volta, ja que a l'altre costat de l'Atlàntic l'índex Dow Jones cedia un 3%.

La penalització dels bancs europeus ha estat major que la dels espanyols, especialment en el cas del britànic Barclays (-14,4%), dels francesos Société Générale i Crédit Agricole, tots dos amb una caiguda del 9,5%, i dels alemanys Deutsche Bank (-8,4%) i Commerzbank (-6,4%).

El bescanvi de deute a curt termini per deute a llarg anunciat per la Reserva Federal nord-americana (Fed) per reactivar l'economia no ha convençut als mercats, que esperaven un altre programa de recompra de bons del Tresor d'EUA (QE3).

A aquesta decepció s'afegeix la falta d'un acord per desbloquejar l'ajuda de 8.000 milions a Grècia, la qual cosa mantingut tiba la prima de risc d'Espanya, en 360 punts, i ha disparat la italiana fins a les portes de la barrera psicològica dels 400, malgrat les compres de bons per part del BCE.

Al mercat de divises, l'euro cedia terreny enfront del dòlar establint-se en 1,3455 'bitllets verds' i, segons les previsions de Barclays Cabdal, la moneda única podria seguir perdent terrè fins als 1,25 dòlars en els propers tres mesos.

Més enllà d'una decepció aïllada, la decisió de la Fed suposa la pèrdua d'un dels dos potencials catalitzadors amb els quals explicaven els mercats per invertir la tendència en la qual estan immersos des de finals de juliol, destaca l'analista d'IG Markets Daniel Pingarrón.

El posterior comunicat de Bernanke, emfatitzant els problemes i riscos als quals s'enfronta l'economia americana, ha contribuït a empitjorar la percepció dels mercats, fent més negativa la resposta dels mateixos.

Alfonso Treviño, soci-director d'Atles Cabdal, considera que, encara que la decisió de la Fed de comprar bons a llarg termini no és una mala mesura, els mercats han reaccionat malament per la "incertesa i l'escepticisme" dels inversors, que realment "no es creuen" les iniciatives que estan adoptant governs i institucions.

Acció concertada des de la UE

Els vaivens en les borses, amb setmanes bones i setmanes dolentes, prosseguiran, segons Treviño, fins que no hi hagi una acció concertada des de la UE i se li digui a cada país què és el que ha de fer.

Treviño creu l'elevació de la prima de risc espanyola és un reflex també d'aquesta situació d'incertesa i no veu, ara com ara, "plausible" un possible rescat de la UE a Espanya. "Potser dins de 20 dies la situació és una altra, però ara mateix no és un escenari plausible", ha explicat a Europa Press.

L'expert d'Atles Cabdal entén que el que passi amb Grècia és important per saber que ocorrerà a Europa. Si Grècia cau, diu, la prima de risc alemanya o la francesa podrien ser les que més es disparessin, per ser aquests països les principals forquilles de bons hel·lens.

Treviño llança també un advertiment: si la crisi europea es traspassa a Estats Units, els mercats encara baixaran més del que ho estan fent. En aquest sentit, Pingarrón apunta que la setmana propera apareixerà una oportunitat per revertir el camí costa avall.

La decisió de la Troica sobre Grècia i les votacions als parlaments nacionals sobre els acords aconseguits el 21 de juliol determinaran l'escenari futur, o fortes pujades o noves perforacions de mínims.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1