Dijous, 27 de octubre de 2011 | 13:00
Vostè es troba a: Inici > Comunicació >

Les ràdios privades tornen a la càrrega contra les públiques

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Asseguren que la ràdio pública "està sobredimensionada, és cara i ineficient"
Les ràdios privades tornen a la càrrega contra les públiques
26/10/2011 22:03
9catalunya-radio
L'Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha acusat aquest dimecres a les ràdios públiques de competència deslleial i al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) de permetre a l'excés aquesta competència amb les seves instruccions, ha defensat l'associació en el Parlament, on han carregat contra Catalunya Ràdio i COM Ràdio.
L'ACR veu el sistema de les ràdios públiques com una font de "conflicte permanent on és impossible l'equilibri" en considerar que aquestes fan competència deslleial a les privades, distorsionen el mercat i incompleixen alguns mandats de les administracions quant a la seva comesa de funció pública.

Per a l'associació, el sistema permet que les administracions siguin al mateix temps regulador i operador: "(Els nostres) competidors són operadors públics que disposen no solament dels recursos publicitaris del mercat, sinó també del Diari Oficial de la Generalitat i del Butlletí Oficial de la Província".

"La situació del sector avui és molt pitjor que la de fa un any", ha avisat l'associació, que situa la caiguda dels ingressos publicitaris en un 25,2% en aquests anys de crisis, i que s'afegeix a la situació de competència deslleial generada perquè el 77% de totes les freqüències de radi les usa el sector públic.

Segons el parer de l'associació, la ràdio pública "està sobredimensionada, és cara i ineficient", i no és un model sostenible perquè en la pràctica no té cap limitació per a la captació de publicitat.

En aquest punt entra el CAC, contra el qual l'associació ha interposat un recurs contenciós-administratiu per la seva instrucció que limita els minuts de publicitat en la ràdio pública -al seu entendre, consolida la seva capacitat publicitària màxima-.

"S'emeten anuncis a Catalunya Informació, quan el contracte programa no ho permet; es fa una quantitat ingent d'acords que suposen intercanvis de publicitat; es capta publicitat institucional, ocupant expansivament i per sota del preu de cost espais que queden tancats a la iniciativa privada", ha criticat.

Sobre les ràdios locals i ComRàdio ha lamentat que poques responen al principi de comunicació o servei local, perquè la majoria emeten radiofórmula musical: "No pot ser local una cadena a la qual es connecten més de 120 ràdios municipals", i ha assegurat que les ràdios públiques incompleixen alguns dels mandats del servei públic quant a continguts.

Nou ordenament

Amb tota aquesta motivació, l'associació ha demanat al Parlament la modificació de les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), del CAC i de la llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya amb un enfocament que permeti la "coexistència" de tots dos sectors.

També ha demanat la limitació de fins a un 50% del percentatge de l'espectre corresponent al sector públic; se simplifiquin els processos burocràtics, s'estableixi que les públiques no entrin en competència amb el sector privat.

En aquest sentit, ha reprovat al CAC, pel qual ha sol·licitat limitar la seva capacitat normativa, pel seu ús "excessiu", que els ha conduït a nombroses impugnacions per la via administrativa i judicial.

Ha defensat que les 31 empreses integrades en l'ACR donen treball a 905 empleats i col·laboradors i tenen un pressupost d'explotació agregat de 58,1 milions d'euros en 2010.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1