Registrar-se
Recorda contrasenya

Política. divendres, 28 d'octubre de 2011, 17:30

Andalusia incrementa el seu pressupost pel 2012 en plena crisi

La Junta d'Andalusia presenta uns pressupostos amb un increment de vora l'1,2%, lluny dels les polítiques de contenció de nombroses administracions i institucions · El govern andalús diu que el nou model de finançament els ha beneficiat 'molt'

La Junta d'Andalusia, en mans del PSOE, ha presentat els seus comptes i el pressupost de cara al proper exercici de 2012. Malgrat el context global de crisi i els ajustaments i retallades que estan aplicant altres administracions a l'Estat espanyol i a la Unió Europea (com la Generalitat i la seva retallada del 10%), Andalusia incrementarà vora un 1,2% el seu pressupost respecte el 2011, fins als 32.072 milions d'euros. Segons la consellera d'Hisenda andalusa, Carmen Martínez Aguayo, la lectura que cal fer dels pressupostos és que "l'ajustament dur ja es va fer" en anys anteriors i que ara toca "aixecar el vol". Martínez Aguayo ha admès que les previsions apunten que els ingressos generals per impostos andalusos baixaran, però es compensarà augmentant la capacitat d'endeutament, amb la modificació d'alguns impostos i perquè el nou model de finançament territorial espanyol aprovat el 2009 els ha beneficiat molt. El càlcul és que el 2012 per aquest concepte la Junta ingressi un 2,3% més i la seva balança fiscal arribi als gairebé 19.000 milions d'euros positius.

 

Andalusia també incrementarà el que rep de fons europeus, que suposaran 2.860 milions d'euros (+3,1% respecte el 2011).

 

Amb aquestes dades el govern andalús ha promès entre altres coses una deducció addicional del 5% a l'IRPF (l'impost de la Renda) respecte del 20% que l'Estat espanyol ofereix per a rehabilitació o millora de l'habitatge habitual.

 

Amb l'increment pressupostari Andalusia podrà conservar el 100% del seu pressupost anual en sanitat (9.393,9 milions d'euros) sense cap retallada en serveis ni prestacions, podrà augmentar el pressupost en dependència un 3,6% fins els 2.145,7 milions i també en un 2,5% el pressupost en educació, fins les 7.615,3 milions. És a dir, no només no retallarà en cap d'aquests conceptes sinó que en alguns casos incrementarà la despesa i els serveis oferts als ciutadans.

Envia Corregeix

641 lectures   19 comentaris

les notícies més...