Dissabte, 29 de octubre de 2011 | 14:58
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Eradicar la pobresa és possible

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
article joan carles gallego
Eradicar la pobresa és possible
Joan Carles Gallego
28/10/2011 20:56
A Catalunya hi ha més de 600.000 persones en atur, 20.000 més que fa un any i el triple que el 2007. Hi ha 87.000 llars de Catalunya que no perceben cap tipus d’ingrés i 187.000 depenen de les prestacions socials. El 20,4% de la població viu sota el llindar de la pobresa: 1 de cada 5 catalans és pobre. L’atur i la precarietat laboral de Catalunya augmenten per la crisi econòmica, ja tenim 161.262 persones sense cap cobertura i es preveu que d’aquí a final d’any un 68,9% de les persones que reben alguna prestació d’atur l’hauran exhaurit i, per tant, la seva situació personal, econòmica i social serà més vulnerable, fet que posa en perill la cohesió social del nostre país. Malauradament la pobresa i l’exclusió social continuen augmentant i amb les retallades socials del Govern les problemàtiques i desigualtats socials s’agreugen.

Per sortir de la pobresa el millor és tenir ocupació. Tanmateix, és necessari garantir un mínim d’ingressos als milers de persones sense cap ingrés, perquè puguin viure amb uns mínims de dignitat a la qual tenen dret com a ciutadans. Avui, i més encara després de la nefasta gestió que el Govern ha fet de la Renda Mínima d’Inserció, és el moment d’exigir que es desenvolupi a Catalunya una renda garantida de ciutadania. Per fer-ho cal, a més de voluntat política, una fiscalitat més justa, en la qual pagui més qui més tingui i es protegeixin les persones que no tenen feina ni ingressos per cobrir les seves necessitats bàsiques. Cal també augmentar els programes d’inclusió laboral, social i/o residencial, per atendre aquells col•lectius exclosos o en risc d’exclusió. Programes imprescindibles per garantir la cohesió social.

Per fer front a la realitat dels alts nivells d’atur a Catalunya i contribuir a l’eradicació de la pobresa hem d’exigir al Govern unes polítiques públiques encaminades a fomentar l’activitat econòmica i la creació d’ocupació no precària, en lloc d’orientar-se a contenir la despesa pública retallant serveis i prestacions socials. Malauradament, estem veient com les retallades pressupostàries afecten serveis públics essencials, com la sanitat, l’educació i els serveis socials, cosa que contribueix a augmentar la desigualtat social, que, en l’actual context de crisi i pobresa, pot fer augmentar els riscos d’exclusió social d’un nombre important de ciutadans.

Utòpic, idealista, ingenu? Potser sí, però és possible eradicar la pobresa si les coses es fan d’una altra manera. És possible si la riquesa que existeix i la que es crea es distribueix de manera justa, si les polítiques que es fan posen al centre les persones i els seus drets, si fem de l’educació palanca de desenvolupament personal, de promoció social i d’accés al coneixement, a la recerca i a la innovació per progressar i transformar el món.


Joan Carles Gallego
Secretari general de CCOO de Catalaunya
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1